REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
Maistas (nuotr. Fotolia.com)

Daugelį mūsų nuo sveikos mitybos atbaido klaidingas įsitikinimas, jog tai – brangus malonumas. Todėl skubame sugriauti įsisenėjusį mitą ir pateikiame maistingų bei sveikų produktų sąrašą, kurie atsieina pigiau negu vienas euras.

45

Daugelį mūsų nuo sveikos mitybos atbaido klaidingas įsitikinimas, jog tai – brangus malonumas. Todėl skubame sugriauti įsisenėjusį mitą ir pateikiame maistingų bei sveikų produktų sąrašą, kurie atsieina pigiau negu vienas euras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Avižiniai dribsniai. Avižos – puikus pusryčių pasirinkimas, suteikiantis energijos visai likusiai dienai. Tiesa, specialistai pataria rinktis ne greitai paruošiamas avižines košes, o pirkti pilno grūdo kruopas, išlaikiusias visas maistingąsias medžiagas. Dribsniuose gausu skaidulų, gerinančių virškinimą bei greitinančių medžiagų apykaitą. Be to, avižos turi žemą glikemijos indeksą (55), todėl padeda sumažinti diabeto riziką. Į mitybos režimą įtraukus avižas, gausite nemažai reikalingų mineralų – geležies, magnio, cinko, vitamino B ir E.

REKLAMA

Vidutinė kaina: 0,58 Eur (400 gramų)

Morkos. Tai gardi, sveika ir pigi daržovė, apie kurią dažnai pamirštame. Jose netrūksta karotinoidų, sumažinančių širdies ir onkologinių ligų riziką. Morkose, kaip ir avižose, esančios maistinės skaidulos gerina žarnyno veiklą, o vitaminas A ir antioksidantai teigiamai veikia plaukus bei odą. Beje, šiomis daržovėmis dažniau turėtų mėgautis tie, kurie bando numesti svorio – 100 gramų yra vos 41 kalorija. Jei nemėgstate morkų valgyti šviežių, išbandykite šį receptą.

REKLAMA
REKLAMA

Vidutinė kaina: 0,5 Eur (1 kilogramas)

Ruginė duona. Batoną pakeisti rugine duona verta dėl teigiamos įtakos sveikatai. Valgant šį produktą organizme gaminasi insulinas, sumažinantis diabeto riziką. Tuo tarpu joje esanti ląsteliena padeda pašalinti kenksmingas medžiagas bei sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Ruginė duona – gausus angliavandenių šaltinis, suteikiantis energijos bei ilgalaikį sotumo jausmą.

Vidutinė kaina: 0,7 Eur (400 gramų)

Raudonieji ridikėliai. Kai virtuvėje pakvimpa ridikėliais, žinai, jog atėjo pavasaris. Mažosiomis daržovėmis mėgaukitės ne tik dėl malonaus skonio, bet ir naudos sveikatai: jose gausu geležies, magnio ir cinko, taip pat ridikėliai palengvina virškinimą ir stabdo akmenų susidarymą. Beje, daržovėse netrūksta vitamino C, kuris padeda sumažinti žalingą laisvųjų radikalų poveikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinė kaina: 0,5 Eur (125 gramai)

Linų sėmenys. Linų sėmenys gali tapti ne tik ne puikiu maisto papildu, bet ir veiksminga grožio priemone. Iš jų spaustas aliejus naikina veido riebalų perteklių bei suteikia odai elastingumo ir švelnumo. Taip pat linų sėmenys padeda sumažinti skrandžio rūgštingumą, veikia kaip laisvinamieji užkietėjusiems viduriams bei kovoja su cholesteroliu. Daugiau informacijos apie naudingąsias sėklų savybes rasite čia.

Vidutinė kaina: 0,55 Eur (100 gramų)

Brokoliai. Nesuklysime brokolius pavadindami neišsenkančiu vitamino C šaltiniu: suvalgę 100 gramų daržovės gausite visą rekomenduojamą šio vitamino paros normą. Beje, brokoliuose netrūksta gliukorafanino, kuris užkerta kelią vėžinių ląstelių atsiradimui. Papildę racioną šia daržove, taip pat džiaugsitės stipresniais kaulais, geresniu virškinimu ir sumažėjusia širdies ligų rizika. Patarimų, ką gaminti iš brokolių, ieškokite čia.

REKLAMA

Vidutinė kaina: 0,99 Eur (1 vienetas)

Lęšiai. Dėl sudėtyje esančių skaidulų, folatų bei magnio, mėgstantieji pasimėgauti lęšiais gerokai mažiau rizikuoja susirgti širdies ligomis. Šios kruopos naudingos ir tuo, jog padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir išvengti vidurių užkietėjimo. Vienoje stiklinėje lęšių yra vos 230 kalorijų, tačiau jų užvalgę jausitės sotūs ir energingi.

Pigiausių lęšių kaina: 0,87 Eur (400 gramų)

Obuoliai. Obuolius itin pamėgo bandantys atsikratyti nereikalingų kilogramų, kadangi šimtas gramų turi vos 46 kalorijas. Vaisiaus odelėje kaupiasi antioksidantai, stabdantys vėžinių ląstelių augimą. Taip pat obuoliai gerina virškinimą, o fitochemikalų dėka sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Daugiau naudingų obuolių savybių rasite čia.

REKLAMA

Vidutinė kaina: 0,65 Eur (1 kilogramas)

Juodasis šokoladas. Juodajame šokolade netrūksta cukraus, tačiau vartojant saikingai, nedidelis kiekis skanėsto gali atnešti naudos sveikatai. Juodajame šokolade gausu kakavos flavonoidų, padedančių sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei sunormalizuoti kraujo spaudimą. Be to, deserte esantys anandamidai geriną nuotaiką, o kofeinas stimuliuoja smegenų veiklą. Informacijos, kaip šokoladas padeda atsikratyti celiulito, ieškokite čia.

Vieno pigiausių šokoladų kaina: 0,95 Eur (1 plytelė)

Šie produktai ne tik padės geriau jaustis, bet ir sutaupyti keletą papildomų eurų. Tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos, ir virtuvę užkariaus kur kas sveikesni kvapai bei skoniai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų