REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris antradienį perspėjo, kad NATO gintų savo sąjungininkus nuo Rusijos „agresijos“, sakydamas kalbą per ceremoniją, kurioje Amerikos pajėgų Europoje vyriausiojo vado pareigos buvo perduotos kitam generolui.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris antradienį perspėjo, kad NATO gintų savo sąjungininkus nuo Rusijos „agresijos“, sakydamas kalbą per ceremoniją, kurioje Amerikos pajėgų Europoje vyriausiojo vado pareigos buvo perduotos kitam generolui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Carteris sakė, kad NATO „laikys atvertas duris Rusijai“ ir bus pasiruošusi bendradarbiauti atremiant pasaulinius saugumo iššūkius, jeigu Maskva atsisakys „žvanginimo ginklais“.

REKLAMA

A.Carteris kalbėjo Vokietijos vakariniame Štutgarto mieste per ceremoniją, kurioje JAV pajėgų Europoje vyriausiojo vado pareigos buvo perduotos generolui Curtisui Scaparrotti, anksčiau vadovavusiam JAV pajėgoms Pietų Korėjoje. C.Scaparrotti, pakeisiantis aktyviąją tarnybą paliekantį JAV generolą Philipą Breedlove'ą, turės rūpintis įtemptais transatlantinio Aljanso santykiais su Rusija.

Ph.Breedlove'as, buvęs JAV oro pajėgų generolas, užėmė vyriausiojo sąjungininkų pajėgų Europoje postą nuo 2013 metų gegužės. SACEUR postas tradiciškai priklauso amerikiečiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Turi nuspręsti Kremlius“

Pabrėžęs, kad jam ypatingą nerimą kelia Rusijos „žvanginimas branduoliniais ginklais“, Pentagono vadovas vis dėlto išreiškė viltį, kad pavyks tęsti bendradarbiavimą su Rusija.

Tačiau, pasak A.Carterio, tai priklausys nuo Kremliaus, kuris turi žinoti, kad Vašingtonas nesiekia karo, pozicijos. „Tačiau tai turi nuspręsti Kremlius. Mes nesiekiame šaltojo, o juo labiau karštojo karo su Rusija. Nesiekiame padaryti Rusijos priešu“, – pabrėžė jis.

„Tačiau nesuklyskite: mes ginsime savo sąjungininkus, taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką ir teigiamą ateitį, kurią ji mums suteikia“, – pridūrė Pentagono vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskva vykdė aviacijos bombardavimų kampaniją Sirijoje, palaikydama tos šalies prezidentą Basharą al Assadą, taip pat, kaip manoma, palaikė prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose, kovojančius su provakarietiška Kijevo vyriausybe.

Įsiplieskus konfliktui Ukrainoje, NATO įkūrė itin greito reagavimo pajėgas, taip pat priešakinius vadovavimo ir logistikos centrus savo rytinėse šalyse, kad prireikus galėtų greičiau dislokuoti savo pajėgas. 

Praeitą savaitę Vokietija nurodė svarstanti galimybę pasiųsti savo karių į Lietuvą pagal NATO misiją, kurios tikslas – sustiprinti NATO rytinį sparną, besiribojantį su Rusija.

REKLAMA

„Iššūkiai tarptautiniams įstatymams“

Savo trumpoje kalboje C.Scaparrotti sakė, kad NATO susiduria su „iššūkiais tarptautiniams įstatymams“, kuriuos kelia Rusijos veiksmai Ukrainoje ir Gruzijos separatistiniame Pietų Osetijos regione.

„Mes taip pat susiduriame su terorizmo keliama betarpiška grėsme, o pasaulis stebėjo neseniai įvykusias tragedijas Briuselyje, Paryžiuje ir Ankaroje, – pažymėjo jis. – Taip pat susiduriame su reikšmingu migrantų ir pabėgėlių antplūdžiu, kuris kelia iššūkį Europos visuomenės sanklodai.“

NATO dalyvauja operacijoje, kurios tikslas – neleisti iš Turkijos plaukiantiems migrantų laivams pasiekti Graikijos.

Italija taip pat ragina vasarą išplėsti NATO laivų patruliavimą prie Libijos krantu, kai labiausiai suaktyvėja toje šalyje veikiantys žmonių kontrabandininkai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų