REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Europos Komisija planuoja įvesti baudas šalims, kurios atsisakys priimti pabėgėlius – tai numatyta peržiūrėtuose Europos Sąjungos teisės aktuose, kurie reglamentuoja prieglobsčio klausimus ir bus pristatyti trečiadienį, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė EUobserver.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kaip informuoja laikraštis „Financial Times“, aukščiausia ES vykdomosios valdžios institucija siūlys 250 tūkst. eurų finansinę sankciją už vieną nepriimtą pabėgėlį.

REKLAMA

Parengtuose ES prieglobsčio taisyklių, vadinamojo Dublino reglamento, pakeitimuose siūloma, kad pabėgėliai būtų automatiškai paskirstomi po Bendrijos nares, kai prie ES išorės sienų esanti šalis, tokia, kaip Graikija, užtvindoma migrantų antplūdžio.

Parengtame siūlyme palikta esama nuostata, kad tai šaliai, į kurią atvykę migrantai jau patenka į ES, tenka pagrindinė atsakomybė tvarkytis su prieglobsčio prašytojais, kol pabėgėlių skaičius viršija nustatytą ribą.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija ieško būdų paskatinti šalis, ypač Vidurio ir Rytų Europoje, dalyvauti pabėgėlių perskirstymo sistemoje.

Šis siūlymas tikriausiai sulauks įnirtingo pasipriešinimo ES narėse, kurios nepritaria pabėgėlių paskirstymo schemomis, tvirtindamos, kad jos tik skatins į Bendriją atvykti daugiau migrantų.

Slovakija ir Vengrija apskundė ES aukščiausiajai teismo institucijai ankstesnį Bendrijos sprendimą paskirstyti migrantus po bloko nares pagal privalomų kvotų sistemą, tačiau Europos Komisijos pareigūnai sako, kad Teismo nutartis nepaveiks peržiūrėtų Dublino taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai ES sutarė, kad per dvejus metus po Bendrijos nares būtų paskirstyti 160 tūkst. prieglobsčių ieškotojų, tačiau iki šiol perkelta tik labai nedaug pabėgėlių.

Vidurio Europos šalių politikai pažėrė griežtos kritikos ankstesniam Europos Komisijos galimybių dokumentui, kuriame buvo numatytas privalomas paskirstymas.

„Vėl privalomos kvotos? Kaip ilgai Europos Komisija toliau užsiims šiuo bergždžiu darbu, užuot dariusi tai, kas iš tiesų padėtų?“ – parašė Čekijos valstybės sekretorius Europos reikalams Tomašas Prouza socialiniame tinkle „Twitter“, kai praėjusį mėnesį pirmą kartą buvo pranešta apie Europos Komisijos idėjas.

„Jokiomis aplinkybėmis nedalyvausime perskirstyme – ne todėl, kad būtume beširdžiai, negailestingi žmonės. Dalyvaujame visose kitose solidarumo formose, pavyzdžiui, siunčiame savo personalą į Graikiją“, – anksčiau sakė vienas ES šaltinis, komentuodamas Komisijos idėjas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų