REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Igoris Dodonas ir jo „Jaunoji gvardija“ (nuotr. Gamintojo)

Išpuolis Moldovoje: Kremliaus pakalikai sustabdė NATO mokymus

Moldovos socialistų partijos deputatai, kurių lyderis su delegacijos vos prieš savaitę lankėsi Maskvoje, užblokavo prie įvažiavimo į šalį JAV karinės technikos koloną, kuri vėliau dalyvaus kariniuose mokymuose „Dragon Pioneer 2016“.

8

Moldovos socialistų partijos deputatai, kurių lyderis su delegacijos vos prieš savaitę lankėsi Maskvoje, užblokavo prie įvažiavimo į šalį JAV karinės technikos koloną, kuri vėliau dalyvaus kariniuose mokymuose „Dragon Pioneer 2016“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie „akciją“ Moldovos pasienyje savo „Facebook“ paskyroje pranešė pats partijos lyderis Igoris Dodonas. „Deputatai-socialistai kartu su „Jaunosios gvardijos“ aktyvistais užblokavo kelią-įvažiavimą į Moldovą iš Skuliansko pasienio patikros posto pusės ir tikrina NATO karių ir technikos dokumentus“, – pareiškė I. Dodonas.

REKLAMA

Mokymai „Dragon Pioneer-2016“ respublikoje vyks nuo gegužės 3 iki 20 dienos. Juose dalyvaus 165 Nacionalinės Moldovos armijos kariai ir 198 JAV antrojo kavalierių pulko kariai. Mokymuose bus pasitelkta 58 karinės technikos vienetais, kuriuos pateiks JAV kariuomenė, o taip pat 40 vienetų technikos, kurią pateiks Moldovos nacionalinė armija.

Tiek I. Dodonas, tiek ir prokremliškos organizacijos „Jaunoji gvardija“ atstovai išpuolio metu buvo prisisegę „Georgijaus juosteles“ – neramumų Ukrainoje metu šiuo ženklu save išskyrė „už prisijungimą prie Rusijos“ agitavę smogikai. Socialistai su savimi atsinešė tradicinį Kremliaus gerbėjų atributą – plakatus skelbiančius, kad „Moldova yra neutrali šalis“ ir „NATO – ne“.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš „jautriųjų“ geopolitinių vietų ir neturtingiausių Europos šalių – Moldova kenčia nuo politinio nestabilumo. Šių metų sausio mėnesį, dėl kaltinimų korupcija buvo priverstas atsistatydinti proeuropietiškų pažiūrų premjeras. Nors vietoje jo atėjęs Pavelas Filipas taip pat vadinamas integracijos į Europą šalininku, tačiau apklausos tuomet rodė, kad rinkimuose nugalėtų opozicija.

Rinkimai į parlamentą Moldovoje yra numatyti spalio 30-ąją dieną.

Kremliaus įtaka Padniestrėje

Rumuniškai kalbančios Moldovos rytiniame pasienyje esanti Padniestrė, kurios dauguma gyventojų yra rusakalbiai, nepriklausomybę paskelbė netrukus po to, kai 1991 metais subyrėjo Sovietų Sąjunga, tačiau jos valstybingumo nepripažįsta nė viena valstybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje tarp Moldovos ir Padniestrės vykęs trumpas karas nusinešė šimtus gyvybių.

Separatistinės respublikos gyventojai 2006 metais vykusiame referendume triuškinama balsų dauguma pasisakė už prisijungimą prie Rusijos, kuri Padniestrėje tebeturi sutelkusi tūkstančius karių. Provakarietiška Moldova įspėjo Maskvą nemėginti aneksuoti šio rusakalbio regiono po to, kai Padniestrės pareigūnai 2014-ais paprašė Kremliaus perimti respublikos kontrolę.

Prieš metus lankydamasis Moldovoje Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad Rusija kol kas šio „karštojo taško“ nėra aktyvavusi. Anot ministro, Moldova iš artėjančio Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Rygoje tikisi aiškios paramos europinei perspektyvai. Jis teigė, kad siekiant tokią perspektyvą atitolinti, gali būti pakurstytas Padniestrės konfliktas.

REKLAMA

„Jis nėra tiek aktyvizuotas, nes dabar, matyt, yra pakankamai daug darbo kaimynei Rusijai Ukrainos Rytuose, Kryme, vyksta procesai ir Gruzijoje - Pietų Osetijoje ir Abchazijoje, taip kad yra daug įvykių kitur, bet Padniestrė, be abejo, yra irgi viena iš tokių zonų, įšaldytų konfliktų, kuris gali būti bet kada aktyvizuotas. Bet kartu pridursiu, kad pajutom iš dabartinės Vyriausybės, ji tikrai stengiasi kalbėtis su Padniestre, tas dialogas vyksta reguliariai ir gana pragmatiškai“, - sakė L.Linkevičius.

A. Merkel: Rusija baudžia šalis, kurios siekia glaudesnių ryšių su ES

Vokietijos kanclerė Angela Merkel prieš kiek daugiau nei metus apkaltino Rusiją kišantis į daugelio valstybių, kurios siekia glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga (ES), vidaus reikalus.

REKLAMA

„Moldova, Gruzija ir Ukraina yra trys šalys mūsų kaimynystėje rytuose, kurios priėmė suverenius sprendimus pasirašyti asociacijos susitarimus su ES“, – sakė A.Merkel interviu vokiečių dienraščiui „Die Welt“.

„Rusija kuria problemas visoms trims šioms šalims“, – sakė ji ir paminėjo „užšalusius konfliktus“ tokiuose separatistiniuose regionuose kaip Padniestrė, Abchazija ir Pietų Osetija, taip pat – Rusijos kišimąsi Rytų Ukrainoje.

Maskva savo nepasitenkinimą proeuropietišku Moldovos kursu, praėjusią savaitę patvirtintu rinkimais, kuriuose negalėjo dalyvauti vienas prorusiškas kandidatas, pademonstravo uždrausdama importuoti iš Moldovos vyną, daržoves ir mėsą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų