REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Nenorintys pirkti brangių daržovių ar uogų ne sezono metu, gali juos užsišaldyti tada kai jie patys pigiausi.

 Nenorintys pirkti brangių daržovių ar uogų ne sezono metu, gali juos užsišaldyti tada kai jie patys pigiausi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma šalies vegetarė Ksavera Vaištarienė sako, kad dabar pats metas rinkti tik tik pasirodžiusius geltonžiedžius augalus – kiaulpienes. Moteris sako juos reikia vartoti ištisus metus, o kadangi pienės žydi tik pavasarį ir vasarą, jų belieka tik užsišaldyti. Nei uogienių šeimininkė neverda, nei džiovina pienių, sako vitaminai išsilaiko tik šaldytose. Vaištarienės šaldiklyje gausu ir kitų gėrybių – šermukšnių, aviečių, spanguolių uogų. Čia pat ir šparaginės pupelės, baravykai, žuvis. Uogas moteris nuplauna ir - į maišelius ar dėžutes. O štai pupeles ar kai kuriuos grybus prieš šaldydama paruošia.

REKLAMA

Mitybos žinovai pritaria – jeigu nėra šviežių vaisių, daržovių, žolelių ar uogų, šaldymas puiki galimybė jas valgyti ir žiemą. Tačiau įspėja – retas žino, kaip taisyklingai reikia šaldyti. Pasirodo, kad vienkartiniai indeliai skirti tik vienam šaldymui ir negali virsti daugkartiniais. Mat šie indeliai - polimeriniai gaminiai, o kelis kartus šaldytas polimeras tampa itin kenksmingas, išskiriantis nuodingą medžiagą.

„Monomerai, tai kancerogeninės medžiagos, kurios gali skatinti vėžio atsiradimo riziką. Vėlgi, jeigu indeliai yra nauji, jeigu jie tinkami naudojimui, tai mes juos ir naudojam“, - aiškina Visuomenės sveikatos instituto direktorius profesorius Rimantas Stukas.

REKLAMA
REKLAMA

Šaldymo taisyklės

Specialistai sako, kad taisyklingai šaldant bet kokie produktai gali šaldiklyje išgulėti metus – nuo sezono iki sezono. Tačiau svarbu nepamiršti, kad bet koks produktas turi būti laikomas minus aštuoniolikos laipsnių temperatūroje. Tačiau jeigu elektra dingsta, ar visko nesuvartoję produktus dėsime atgal į šaldiklį – dalis reikalingų medžiagų, esančių produktuose – išnyks.

Pavyzdžiui, konservuojant uogas, išnyksta B grupės vitaminai, dingsta ir vitaminas C. Džiovinti produktai taip pat nusileidžia šaldytiems, nes juose yra sąlytis su oro deguonimi. Prarandama drėgmė, įvyksta oksidacija. Tad biologinė vertė tokių produktų tampa gerokai mažesnė už šaldytų.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų