REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Neramumai JAV: policija panaudojo specialiąsias priemones, nukentėjo būrelis antikapitalistų (nuotr. SCANPIX)

Sietlo policija sekmadienį per triukšmingą Gegužės 1-osios susibūrimą paprikinėmis dujomis vaikė juodai apsirengusius antikapitalistų protestuotojus, kurie, pasak pareigūnų, į juos svaidė akmenis, signalines raketas, plytas ir Molotovo kokteilius.

21

Sietlo policija sekmadienį per triukšmingą Gegužės 1-osios susibūrimą paprikinėmis dujomis vaikė juodai apsirengusius antikapitalistų protestuotojus, kurie, pasak pareigūnų, į juos svaidė akmenis, signalines raketas, plytas ir Molotovo kokteilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį vakare buvo areštuoti mažiausiai devyni žmonės. Policija nurodė, kad penki pareigūnai buvo sužeisti, bet nė vieno sužeidimai nėra sunkūs.

REKLAMA

Susirėmimai Sietle vyko po taikios demonstracijos anksčiau sekmadienį, kurioje dalyvavo darbuotojų ir imigrantų teisių gynėjai. Tai buvo vienas iš kelių JAV miestuose sekmadienį vykusių renginių už geresnius atlyginimus darbuotojams, deportacijų nutraukimą ir paramą Baracko Obamos administracijos planui išduoti darbo leidimus šalyje nelegaliai esantiems imigrantams, kurių vaikai yra Amerikos piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Los Andžele šimtai Tarptautinės darbo dienos demonstrantų išėjo į gatves su skanduotėmis, transparantais ir mažiausia viena Donaldą Trumpą vaizduojančia pinjata.

„Norime, kad jie išgirstų mūsų balsus, žinotų, kad esame čia ir kad norime geresnio gyvenimo, su darbo vietomis“, – sakė 46 metų imigrantas iš Meksikos Norberto Guiterrezas, kuris prisidėjo prie šeimų, profesinių sąjungų narių ir studentų demonstracijos miesto centre.

Demonstrantai ne kartą šaukė D.Trumpą dėl jo pastabų apie imigrantus, darbuotojus ir moteris. Respublikonų prezidentinės kampanijos favoritas ragino statyti tvorą prie sienos su Meksika ir priekaištavo demokratų pretendentei Hillary Clinton dėl „žaidimo moters korta“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be kovos už darbuotojų teises mes šįkart dar kovojame už savo orumą, savo savigarbą“, – sakė nepelno organizacijos „Coalition for Humane Immigrant Rights of Los Angeles“ atstovas Jorge-Mario Cabrera. D.Trumpas sako, kad nėra rasistas ar nusiteikęs prieš imigrantus; jis tik paprasčiausiai norįs, kad JAV sustabdytų nelegalią imigraciją ir kontroliuotų savo sienas.

Visame pasaulyje profesinių sąjungų nariai tradiciškai dalyvavo Gegužės 1-osios demonstracijose už darbuotojų teises. Jungtinėse Valstijose šis metinis renginys tapo sutelkiančia proga imigrantams ir jų šalininkams – nuo 2006 metų masinių demonstracijų prieš siūlytą imigracijos įgyvendinimo užtikrinimo įstatymo projektą.

REKLAMA

Pastaraisiais metais demonstracijų JAV miestuose mastas mažėjo, bet tradicija tęsėsi.

Sietle dešimtys juodai apsirengusių žmonių po ankstesnės taikios demonstracijos susirinko viename parke miesto centre. Tada šie antikapitalistų demonstrantai, kurie nebuvo gavę leidimo iš miesto pareigūnų, ėmė žygiuoti gatvėmis. Jie nešė transparantus su tokiais užrašais kaip „Mes nesuvaldomi“.

Pasak pareigūnų, sekmadienį vakare buvo areštuoti aštuoni vyrai ir viena nepilnametė mergina. Vienas asmuo buvo areštuotas dėl turto naikinimo, penki – dėl trukdymo, o dar trys – dėl užpuolimo. Policija taip pat nurodė, kad vienam pareigūnui mestas akmuo prakirto galvą, į kitą pataikė Molotovo kokteilis, kuris sužeidė, bet neapdegino, o dar vienam pareigūnui buvo įkąsta. Detalės dėl kitų dviejų pareigūnų sužeidimų nebuvo paskelbtos.

REKLAMA

Sietle tradiciškai vyksta dideli, neramūs Gegužės 1-osios mitingai. Pernai policija per demonstracijas areštavo 16 žmonių, o 2014 metais – 10 žmonių. 2013-aisiais policininkai areštavo 18 žmonių iš minios, kuri apmėtė juos akmenimis ir buteliais. Ankstesniais metais Sietlo centre buvo daužomos ir parduotuvių vitrinos.

San Fransiske šimtai demonstrantų Žvejo prieplaukoje mitingavo už imigrantų ir darbuotojų teises, ir reikalavo teisingumo dėl kelių vyrų, kuriuos nušovė miesto policija. Tuo tarpu kovotojai už socialinį teisingumą Darame Naujajame Hampšyre per savo metinį mitingą atmetė rasizmą, ksenofobiją ir antimuslmoniškus jausmus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų