REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis teigia, kad pastaruoju metu kritusios apvaliosios medienos kainos antroje šių metų pusėje turėtų vėl kilti, ir tai teigiamai atsilieps šalies miškų urėdijų rezultatams.

Generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis teigia, kad pastaruoju metu kritusios apvaliosios medienos kainos antroje šių metų pusėje turėtų vėl kilti, ir tai teigiamai atsilieps šalies miškų urėdijų rezultatams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viską labai įtakoja medienos paklausa ir kaina. Jeigu 2014 metais apvaliosios medienos kaina viršijo 43 eurus už kubą, tai pernai buvo tik 38,6 euro už kubą. Pirmąjį šių metų ketvirtį kaina nukrito iki 37 eurų, ir tendencija yra į mažėjimą. Jei šiais metais kaina dar toliau mažės, nežinau, kaip toliau bus, bet kol kas didelių sunkumų nepatiriame - urėdijų grynasis pelnas pernai sumažėjo pusantro karto iki 6,3 mln. eurų“, - BNS sakė R. Prūsaitis.

REKLAMA

Anot jo, apvaliosios medienos kainų mažėjimą lemia Rusijoje prasidėjusi krizė.

„Prasidėjo Rusijos iššaukta krizė, transportas brangsta, medienos paklausa mažėja, šaltų žiemų nebėra. Produkcijos kainos kaimyninėse šalyse yra didesnės nei pas mus, reiškia, parduoti dar įmanoma, bet viską „suvalgo“ transportas, nes pristatyti į Vokietiją, Olandiją ar Angliją, transporto kaina išauga dvigubai. (...) Vis dėlto, tai dar ne katastrofa, ne 2008-2009 metai, kai medienos kaina buvo apie 34 eurus už kubą. Be to, kalbama, kad trečiąjį ir ketvirtąjį šių metų ketvirtį jau turėtų atsirasti kainos didėjimo tendencija“, - kalbėjo generalinis miškų urėdas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šalies miškų urėdijos pernai iš viso pardavė 3,7 mln. kubų medienos, o šiemet pirmąjį ketvirtį - daugiau kaip 900 tūkst. kubų. Be to, medienos likučiai sandėliuose siekia 450-500 tūkst. kubų.

„Šiemet bandoma pernykštį pardavimų kiekį išlaikyti, bandoma mažinti savikainą, mažiname administravimo, pagalbines išlaidas, kad pelningumas gerėtų. Jeigu medienos kaina pakiltų bent 2 eurais (iki 40 eurų už kubą - BNS), mes problemų neturėtume, mums to užtektų“, - sakė R. Prūsaitis.

Valstybinės miškų urėdijos pernai uždirbo 26,594 mln. eurų normalizuoto grynojo pelno - 17,5 proc. mažiau nei 2014 metais, kai jis buvo 32,236 mln. eurų. Urėdijų pajamos per metus sumažėjo 5,7 proc. iki 156,194 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Prūsaitis teigė, kad kol kas nėra nuspręsta dėl urėdijų 2015 metų pelno paskirstymo.

„Esame valstybės įmonės, valdome valstybės turtą, reikia stengtis kuo daugiau sumokėti mokesčių, o ne jų bijoti ir nuo jų bėgti. Reikia ieškoti vidaus efektyvumo, bet čia ateities klausimai. Reikia pasitelkti Seimą ir Vyriausybę, kad mūsų darbas taptų efektyvesnis ir sumokėtume daugiau mokesčių“, - kalbėjo generalinis miškų urėdas.

42-jų šalies urėdijų grynasis pelnas, eliminavus netipinius mokesčius valstybei, smuko 42,1 proc. iki 6,314 mln. eurų, o pelnas prieš mokesčius, palūkanas, nusidėvėjimą ir amortizavimą (EBITDA) - 17 proc. iki 21,188 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų