REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pagal fengšui filosofiją, namuose turi tinkamai pasiskirstyti vyriška jang ir moteriška jin energijos. Todėl kartais net maži pertvarkymai namų interjere gali užtikrinti ramybę juose“, – teigia interjero dizainerė Jolita Gliaudienė.

„Pagal fengšui filosofiją, namuose turi tinkamai pasiskirstyti vyriška jang ir moteriška jin energijos. Todėl kartais net maži pertvarkymai namų interjere gali užtikrinti ramybę juose“, – teigia interjero dizainerė Jolita Gliaudienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fengšui principai yra kurti kelis tūkstantmečius ir jie remiasi į gilų pasąmoninį klodą. Pagal šiuos principus sukurta aplinka padeda žmogui intuityviai savo namuose jaustis gerai. Tad daugelis interjero dizainerių, architektų Vakaruose šiuos principus naudoja įrenginėdami namus ir adaptuodami šios Rytų filosofijos principus vakarietiškai kultūrai.

REKLAMA

Pasak interjero dizainerės J. Gliaudienės, vienos formulės pagal fengšui visiems žmonėms pritaikyti negalima, nes žmonės yra skirtingi, tačiau tam tikri fengšui principai yra pamatiniai ir jų reiktų laikytis, kuriant namų jaukumą.

Pagrindiniai fengšui principai įsirengiant namus

Planuojant interjerą reikėtų vengti aštrių kampų, geriausias kambario išplanavimas – stačiakampis, ar kvadratas, kurio kampus reikėtų stengtis suniveliuoti baldais, dekoru, kad erdvė taptų aptaki. Namuose negalima laikyti jokių sulūžusių daiktų, baldų, sugedusios technikos, įskilusių indų.

REKLAMA
REKLAMA

Ypatingą dėmesį reikėtų skirti veidrodžiams, jie jokiu būdu neturi atspindėti lauko durų. O dulkės ir purvas yra pagrindinis priešas, labai svarbu, kad namai būtų visada švarūs ir šviesūs, tai suteiks papildomos teigiamos energijos namams.

Bene pagrindinis principas pagal fengšui – atsisakyti visai arba bent jau naudoti kuo mažiau dirbtinių medžiagų. Taip pat labai svarbu namuose natūrali šviesa, ji turėtų patekti į visas patalpas, o baldų proporcijos turėtų sutapti su patalpos proporcijomis.

Nemažiau svarbu, kad įsirenginėjant namus būtų tinkamai pasiskirstyta vyriška jang (šviesa, erdvė, veržlumas) ir jin moteriška (švelnumas, ramumas, tamsa, šaltis, šešėliai) energijos. Pavyzdžiui, vaikų kambaryje turėtų vyrauti jang – vyriška energija, nes vaikai auga, jiems reikia papildomos energijos, skatinančios augti ir tobulėti. Tinkamomis interjero spalvomis palvomis ir sprendimais, galima skatinti vaikų kūrybiškumą, o chaotišką energiją, būdingą vaikams, suvaldyti. Derėtų vaikus įtraukti į tvarkymosi procesą, parenkant geriausius daiktų ir žaislų saugojimo sprendimus. Vaikų meninius pasiekimus - sporto, mokslo laimėjimus būtinai eksponuokite matomose zonose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtingos namų zonos pagal fengšui

Miego zona. Miegamasis – vieta, kur žmogus atstato gyvybinę energiją, todėl lova turėtų būti kuo toliau nuo praėjimo, idealiausia - kai ji stovi kambario centre. Jame turėtų karaliauti jin – moteriška energija, nes miegamasis yra ramybės zona, kurioje žmogaus neturi blaškyti ryškios spalvos ir gausybė daiktų ar prietaisų. Kitas svarbus dalykas – lova. Lovos čiužinys turi būti vientisas, nes dvigulėje lovoje du čiužiniai simbolizuoja atsiskyrimą. Lova turi stovėti taip, kad jūsų galva jokiu būdu nebūtų į durų pusę. Taip pat venkite prieš miegamojo lovą kabinti veidrodį.

REKLAMA

Svetainė – tai namų širdis, kur cirkuliuoja šeimos energija, todėl čia rekomenduojama kabinti veidrodį, ypatingai puiku, jei jis atspindi stalą prie kurio Jūs pietaujate su šeima. Būtinai turėtų būti žalių augalų, kurie skleidžia teigiamą energiją, kurią dar labiau pastiprinti galima gėles merkiant ar sodinant į natūralaus akmens, medžio vazas ir vazonus.

Virtuvė ir vonios kambarys. Virtuvė simbolizuoja namų židinį, todėl šita zona turėtų būti maksimaliai harmoningai ir ergonomiškai suplanuota. Plautuvė ir viryklė turėtų būti kuo toliau viena nuo kitos, nes tai simbolizuoja dvi skirtingas gamtos stichijas – ugnį ir vandenį.

Vonios kambaryje pagrindiniai reikalavimai - minimalizmas dekoravime, švara ir malonūs kvapai. Didelis veidrodis padidins erdvę ir turės teigiamos įtakos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų