REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario mėnesio antroje pusėje sportuoti nustoja 80 % asmenų, kurie sausio mėnesį įsigijo sporto klubo abonementą, rodo amerikiečių tyrimai. Motyvacija sportuoti yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl ir Lietuvoje daugiau nei pusė šalies gyventojų nesportuoja ar nesimankština reguliariai.

Vasario mėnesio antroje pusėje sportuoti nustoja 80 % asmenų, kurie sausio mėnesį įsigijo sporto klubo abonementą, rodo amerikiečių tyrimai. Motyvacija sportuoti yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl ir Lietuvoje daugiau nei pusė šalies gyventojų nesportuoja ar nesimankština reguliariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją gyvenimo dalį nesportavusi, o per paskutinius 5 metus savo gyvenimo be sporto neįsivaizduojanti knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ idėjos autorė Aistė Šeibokaitė pasakoja, kad pakanka dviejų paprastų žingsnių, kurie padės pradėti sportuoti ir „užsikrėsti sporto virusu“ ilgam.

REKLAMA

Mažais žingsneliais

Į laipiojimo uolomis treniruotes prieš 5 metus atėjusi Aistė niekada iki tol nesportavo, bet netrukus nebegalėjo įsivaizduoti savo gyvenimo be treniruočių. „Pradžia buvo be galo sunki. Ėjau tuomet, kai buvo liūdna, nelabai įsivaizdavau, kuo užsiimti laisvalaikiu. Man labai pasisekė, kad pataikiau į sporto šaką, kuri sužavėjo nuo pirmos minutės. Nors tuo metu pirštai nelaikė ant dirbtinių kybių, o kojos pynėsi, savyje atradau iššūkį, kurį būtinai reikėjo įveikti – norėjau tapti stipria laipiotoja uolomis“, – savo įspūdžius pasakoja Aistė.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus po laipiojimo uolomis atradimo Aistė treniruočių salėje praleisdavo bent po 8 valandas per savaitę: „Pradėjusi jausti progresą, ėmiau daryti dvigubas treniruotes. Bet gana greitai ėmė pulti traumos, skausmai ir nepasitenkinimo jausmas. Pristabdžiau arklius ir tuomet supratau, kad jei niekada anksčiau nesportavau, dabar turiu į tai pažvelgti lyg į visai naują įgūdį – lyg vaikščioti mokytis. To neišmokstame greitai net tuomet, kai esame imliausiame savo amžiuje, o būdami suaugę dar labiau turime mažinti žingsnelius, kad judėdami jau nuo pradžių jaustume malonumą, o ne traumas ir nenorą grįžti į sporto salę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesitikėti iš savęs tobulų judesių, leisti klysti, judėti labai lėtai progreso link ir negalėti padaryti vieno ar kito pratimo, kurį demonstruoja metų metus besitreniruojantys – tokios taisyklės padėjo Aistei išlaikyti motyvaciją kiekvieną savaitę treniruotėse apsilankyti bent du-tris kartus.

Sportą rinktis reikia pagal charakterį

Jauna mergina teigia, kad pasiryžus sportuoti pirmiausia reikėtų pagalvoti apie tai, koks judėjimo tipas yra priimtiniausias pagal žmogaus charakterį: gal patinka darbuotis uždaroje patalpoje, o galbūt norisi būti daugiau gamtoje, ar norisi sportuoti vienam, ar su komanda, sporto metu kuo mažiau galvoti ir leisti kūnui judėti natūraliai, ar spręsti problemas ir kurti strategijas.

REKLAMA

„Gyvenime mane labiausiai motyvuoja problemos – aš būtinai turiu jas visas išspręsti, kartais net tuomet, kai problemos ne mano. Todėl man labai tiko laipiojimas uolomis, o kiek vėliau ir „pilates“ mankšta, mat šie sportai reikalauja susikaupimo, įsiklausimo į savo kūną ir „problemų“ sprendimo“, – aiškino knygos „Balansas“ autorė. Kad neatsibostų treniruotės, Aistė taip pat maišo sporto šakas – laipiojimą uolomis jai puikiai pakeičia panašios filosofijos „pilates“ mankštos, o norėdama „prasipūsti“ galvą mergina sėda ant dviračio, eina į žygius pėsčiomis ar užsiima bėgimu.

REKLAMA

„Labai gera atrasti bent kelias sporto šakas, kurias gali keisti, kai viena iš jų atsibosta ar tiesiog nėra galimybės ja užsiimti. Ne kartą keliaudama iki uolų ilgesnį atstumą supratau, kad dievinu ėjimą – kadangi Lietuvoje kalnų nėra, laipiojimą gamtoje pakeičiau ilgais žygiais. Tiesiog svarbu save išbandyti įvairiuose sportuose ir atidžiai stebėti, kokia veikla labiausiai džiugina – minties apie vieną ar kitą sporto rūšį nereikėtų atmesti dar nepabandžius to sporto. Mane pačią gąsdina svorių kilnojimas, tačiau jam nesakau ne – galbūt tai mano būsima sporto aistra?“ – drąsiai išbandyti save rekomenduoja uolomis laipiojanti Aistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinių šaltinis mėgstantiems sportuoti ir mankštintis

Knygai „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ sukurti susitiko trys asmenybės: sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė, virtuvės šefas Martynas Praškevičius ir sportininkė mėgėja Aistė Šeibokaitė. Visi trys siekė pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi su žmonėmis, kurie sportuoja neprofesionaliai, savo malonumui, bet nori gyventi sveikai, valgyti skaniai ir atrodyti puikiai. Knygoje ne tik rasite atsakymus, kurių nuolat ieško neprofesionalūs sportininkai: kaip maitintis, kai sportuoji?

REKLAMA

Ką valgyti prieš ar po treniruotės? Kiek reikia baltymų? Kaip derinti maistą, kad gautum pakankamai energijos? Knygoje gausu sveiko ir skanaus maisto receptų, kuriuos kūrė visi trys autoriai, norėdami įkvėpti maitintis taip, kad pasiektumėte savo sportinius ar tiesiog geros fizinės savijautos tikslus, kartu emociškai jausdamiesi pakiliai kiekvieną dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų