REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Tapetai: riba tarp klasikos ir beskonybės – labai plona (nuotr. asm. archyvo)

Tapetų madas diktuoja didžiausi gamintojai ir juos kuriantys dizaineriai. Du kartus per metus – pavasarį ir rudenį yra pristatomos naujausios kolekcijos, kurios atspindi to sezono mados tendencijas. Apie tai, kokios naujausios 2016 pavasario tapetų mados tendencijos ir kaip nepasiklysti renkantis savo namams tapetus, pataria interjero dizainerė ir interjero namų „Retroforma“ įkūrėja Lina Kalinauskaitė-Forsman.

15

Tapetų madas diktuoja didžiausi gamintojai ir juos kuriantys dizaineriai. Du kartus per metus – pavasarį ir rudenį yra pristatomos naujausios kolekcijos, kurios atspindi to sezono mados tendencijas. Apie tai, kokios naujausios 2016 pavasario tapetų mados tendencijos ir kaip nepasiklysti renkantis savo namams tapetus, pataria interjero dizainerė ir interjero namų „Retroforma“ įkūrėja Lina Kalinauskaitė-Forsman.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ką akcentuoja didžiausi tapetų kolekcijų kūrėjai ir kokios tekstūros bei faktūros dominuoja 2016 m. pavasario kolekcijose?

REKLAMA

- Šį sezoną tapetų kūrėjai pristatė daug fantastiškų kolekcijų, kurios įkvepia dekoruoti ir atnaujinti savo namus. Osborne& Little pristatė art deco ir modernizmo kupiną raštų kolekciją „Fantasque“. Tai elitinė, išskirtiniam skoniui skirta kolekcija. Laisvų meniškų pažiūrų, prabangą per meną suprantančioms asmenybėms.

Švedų tapetų gamintojas Borastapeter, bendradarbiaudamas su dizainere Hanna Werning, pristatė jos naują raštų rinkinį „Wonderland“. Hanna kiekvienu raštu pasakoja vis naują istoriją. Jos yra apie šokančius kostiumuotus miškų paršelius, painius koralų miškus, varnalėšų tankynes ir striksinčias voverytes. Po pasakišką Hannos Werning pasaulį gali klaidžioti kaip vaikas, pilnomis nuostabos akimis. Sodrios ir prislopintos madingos spalvos susipina su Hannos išmone ir subtiliu humoro jausmu.

REKLAMA
REKLAMA

Pavasaris yra puikus laikas pokyčiams ir naujiems atradimams. Christian Lacroix mados namų sukurta audinių ir tapetų kolekcija „Incroyables et Merveilleuses“. Ši kolekcija yra labai dekoratyvi, Christian Lacroix mados namams būdingu stiliumi sukurta kolekcija, kuri atspindi prancūzišką spalvos suvokimą ir puošybos manierą, bei laisvę rinktis motyvus ir spalvas. Raštai pasakoja istorijas susijusias su Prancūzijos revoliucija ir laisvės išraiška. Todėl raštuose išvysime ir Paryžiaus sodų motyvų, lošimo namų, brėkštančio dangaus bei labai realistiškų kokardų detalių, puošusių kareivių uniformas, o vėliau ir ponių sukneles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokios tapetų spalvos ir raštai vyrauja 2016 m. pavasario kolekcijose?

- Kalbant apie spalvas reikėtų pabrėžti, kad tapetų spalvų mados neatsilieka nuo drabužių madų ir atitinka visas mados tendencija. Sezono karalienė yra švelni rausva spalva – „Rose Quartz“. Ji dominuoja visur – nuo tapetų, audinių, rankšluosčių iki indų ir dažų sienoms.

Ne ką mažiau šį sezoną populiari – žalsvai melsva šalavijų spalva. Pagal spalvų institutą „Pantone“, tai būtų „Limpet shell“ spalva. Šios dvi spalvos vyrauja visose skandinavų kolekcijose. O skandinaviškas dizainas lietuviams labai artimas.

REKLAMA

Raštai galėtų būti skirstomi į tris grupes: retro geometrinius, floros ir faunos bei natūralias medžiagų faktūras primenančius raštus. Faktūriniai raštai primena tinkuotos ar dažytos sienos, lininio audinio, metalo ar veidrodžių lakštais išklotas sienas.

- Bene sunkiausia užduotis, renkantis tapetus be interjero dizainerio, nepasiklysti raštų ir spalvų gausoje. Kokie pagrindiniai principai galėtų padėti išvengti painiavos?

- Pagrindinis principas – rašto visada mažiau yra daugiau, tačiau skirtingų faktūrų –niekada nebūna per daug. Keli raštų motyvai gali būti derinami kartu tik tuomet, jei namai, kuriuose gyvenate yra dideli. Tačiau jeigu gyvenate dviejų kambarių bute, tuomet tikrai pakanka vieno dominuojančio rašto ir kitų ramesnių ar vienspalvių.

REKLAMA

Dar vienas patarimas – augalinius, laisvus gėlių raštus reiktų derinti su geometriniais, smulkesniais raštais. Derinti derėtų ir mastelius. Stambesnius raštus derinkite su smulkesnio mastelio raštais. Ši taisyklė galioja ne tik renkantis tapetų raštus, bet ir kuriant visą namų interjerą.

Kuo daugiau faktūrų, subtilių raštų derinių namuose, tuoj jie jaukesni ir turtingesni. Raštai gali būti vienspalviai, tačiau skirtingų faktūrų, kurių pasikartosi – niekada nebus per daug. Tai ir yra visa gudrybė, kuri leidžia atsikratyti baimės, kad bus per marga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kalbant apie tapetų mados tendencijas, ar galime rasti „saugią“ klasiką, kuri niekada nenuviltų?

- Klasikos supratimas keičiasi. Ir tai, kas yra saugu yra labai individualu. Riba tarp naujai iškeptos saugios pseudo klasikos ir beskonybės yra labai plona. Gyvename 21 a., naudojamės išmaniaisiais įrenginiais, važinėjame naujais automobiliais, tad kodėl turėtume rinktis dekoruoti gyvenamąją erdvę praėjusių šimtmečių stilistika?

Tiesa, istorinės tematikos raštai – idealiai tinka senamiesčio apartamentuose, tačiau nepamirškite, kad modernios statybos dviejų kambarių bute tai gali tapti beskonybe.

Nepamirškite, kad dekoruodami savo namus, rinkdamiesi spalvas ar raštus, visada galite pasitarti su specialistu. Geras specialistas visada atsižvelgs į Jūsų pageidavimus ir norus, parinks patį geriausią ir Jūsų norus atitinkantį sprendimą. Tiesa, nepamirškite, kad galutinį sprendimą turite priimti Jūs patys, įsiklausykite ką sako intuicija, nes gyventi namuose reiks Jums. Jei specialisto sprendimas Jūsų netenkina, ieškokite tol, kol iš tiesų džiaugsitės deriniu, nes nes Jūs verti savo svajonių namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų