REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Gimdymas  (nuotr. Fotolia.com)

Neseniai rašėme apie britę Klarą Dollan, kuri apie savo nėštumą sužinojo, kai pradėjo gimdyti. Pasirodo, taip nutinka ir Lietuvoje: tv3.lt kalbintos akušerės pripažino, kad tai įvyksta, nors ir retai. Specialistės nurodė, kad tokie nutikimai būdingi žemesnio išsilavinimo moterims iš provincijų.

35

Neseniai rašėme apie britę Klarą Dollan, kuri apie savo nėštumą sužinojo, kai pradėjo gimdyti. Pasirodo, taip nutinka ir Lietuvoje: tv3.lt kalbintos akušerės pripažino, kad tai įvyksta, nors ir retai. Specialistės nurodė, kad tokie nutikimai būdingi žemesnio išsilavinimo moterims iš provincijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir Lietuvoje yra buvę tokių atvejų (kai moteris apie nėštumą sužino gimdydamos – red.). Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad tai – asocialios moterys, nekreipiančios dėmesio į mėnesines ir panašiai. Aišku, kartais pasitaiko, kad moteris ir pastojusi turi mėnesines, ypač pirmuosius mėnesius, bet paskui jos dingsta, atsiranda vaisiaus judesiai“, – kalbėjo akušerė ginekologė Akvilė Esmantienė.

REKLAMA

Pasak jos, taip susipainioti gali stambesnė moteris, nekreipianti dėmesio į pilvo augimą arba ta, kurios mėnesinių ciklas dažnai trinka, arba arti menopauzės esanti moteris, kuri pagalvoja, kad mėnesinės tiesiog išnyko.

„Lieknos moters nėštumo negali nepastebėti, bet, kai moteris labai apkūni, to nėštumo gali ir nepamatyti. Kitos galvoja, kad tiesiog storėja, nes daugiau valgo. Tačiau supraskite, kad čia kalba eina apie moteris, kurios mažiau dėmesio skiria savo kūnui. Tai yra reta, bet reali situacija“ , – teigė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie vaisiaus judesius, ginekologės-akušerės teigimu, iš pradžių tie judesiai nėra ryškūs, tačiau vėliau neatskirti kūdikio judesių pilve tikrai sunku. Visgi tai, sako A. Esmantienė, pasitaiko tap periferijoje gyvenančių moterų, kurios prapuolusios buityje tarp vaikų ir neturi laiko net nusiprausti.

Akušerė-ginekologė nurodo, kad tiksliausiai nėštumą pradžią nurodo nėštumo tekstas. Taip pat moterys turi atkreipti dėmesį ir į kitus požymius:

„Nėštumo pradžioje dažniausiai būna mėnesinių dingimas, krūtų jautrumas ir padidėjimas, pykinimas, silpnumas, nuovargis, miego poreikio padidėjimas, paskui moteris nori ir dažniau šlapintis, nes didėjanti gimda spaudžia šlapimo pūslę – tai ankstyvojo nėštumo požymiai“, – teigė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Benamė narkomanė ir laukų darbininkė

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė sako, kad per jos ilgametę praktiką tebuvo vienas kitas atvejis, kada moteris apie nėštumą sužinojo gimdydamos. Jungtinėse Valstijose, sako K. Mačiulienė, tokie atvejai dažnesni, nes ten daugiau nutukusių moterų, kurių nėštumas nėra toks akivaizdus.

„ Kokius keturis mėnesius nėščia moteris gali kraujuoti, o po to mėnesinės dingsta. Kad suprastumėte tokį reiškinį, turite nusileisti į tą tokį needukuotą pasaulį ir suprasti, kaip jos gyvena ir jaučia – per tą prizmę atsakymą ir rastumėt“, – kalbėjo pašnekovė.

REKLAMA

K. Mačiulienė nurodė, kad ji per savo 20 metų darbo praktiką prisimena du tokius atvejus – viena pagimdė nežinodama benamė narkomanė, o kita moteris buvo darbininkė, dirbdavo laukuose. Viena iš jų buvo stambi, kita liekna.

„Matėsi tas pilvas ir pas liekną moterį, bet kadangi ji viską valgo, tai išpūstas nuolatos tas pilvas“, – dalinosi K. Mačiulienė.

Rizikingas gimdymas

Vilniaus universiteto ligoninių Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro direktorė Gražina Drąsutienė sakė, kad tokių atvejų, kai moterys apie nėštumą sužino tik gimdydamos, pasitaiko, bet retai.

REKLAMA

„Pas mus neseniai tokia buvo. Ji labai nustebo, kad skauda dėl to, kad ji nėščia, o ten buvo jau trisdešimt kelios savaitės (aštuntas mėnuo – red.) Tai moteriai mėnesinės buvo sutrikusios visą gyvenimą, tai ji ir nepajuto, kad yra nėščia. Ji sakė, kad vaisiaus judesius jautė, tačiau įvertino tai kaip žarnyno peristaltiką“ , – sakė pašnekovė.

G. Drąsutienė nurodė, kad lieknoms nėščiosioms pilvas ryškiai matosi, o stambioms tas pokytis negali būti toks žymus. Ji taip pat teigė, kad moterys, sužinojusios apie savo nėštumą per gimdymą, buvo iš provincijos, žemesnio socialinio sluoksnio. „Nėštumas trunka 40 savaičių, moteris turi lankytis ambulatorinėje grandyje, turi būti atliekami visi tyrimai: ultragarsinis, kraujo, šlapimo, dėl infekcijų kontrolės – visa tai atliekama dar ambulatorinėje grandyje. Tų moterų, kurios serga bendrosiomis ligomis, pavyzdžiui, turėjusios širdies operacijų, nėštumo priežiūra visai kita. Tai yra civilizuoto žmogaus vienas iš gyvenimo etapų, o jeigu tu išlindai kaip iš kanapių, tai natūralu, kad daug ko nežinai“, – kalbėjo G. Drąsutienė.

Ji pažymėjo, kad tokių moterų gimdymas tampa rizikingu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų