REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būti mama – viena sunkiausių pareigų gyvenime. Nors ji neabejotinai suteikia daug džiaugsmo ir pilnatvės, tačiau net kantriausias ir ištvermingiausias mamas kartais užklumpa iš kojų verčiantis nuovargis ar mintys apie pabėgimą nuo rūpesčių į negyvenamą salą.

Būti mama – viena sunkiausių pareigų gyvenime. Nors ji neabejotinai suteikia daug džiaugsmo ir pilnatvės, tačiau net kantriausias ir ištvermingiausias mamas kartais užklumpa iš kojų verčiantis nuovargis ar mintys apie pabėgimą nuo rūpesčių į negyvenamą salą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Realiame pasaulyje dažnai užduočių sąrašas moterims gerokai prasiplečia: ribotos finansinės galimybės skatina siekti karjeros, į dienotvarkę įtraukti sportą, rūpintis išvaizda, savo ir visos šeimos sveikata. Akivaizdu, kad darbingo amžiaus lietuvės rūpinasi ne tik savo, bet ir vaikų, vyrų, tėvų ir senelių sveikata bei gera savijauta.

REKLAMA

Vis dėlto asmeniniai mamų poreikiai pernelyg dažnai nustumiami į nesibaigiančių darbų sąrašo pabaigą.

Per vėlai susirūpina savimi

Specialistai pastebi, kad rūpindamasi kitais moteris turėtų dažniau prisiminti save. Mokymo trenerė, ugdomojo vadovavimo (angl. coaching) specialistė Agnė Zinkevičiūtė pabrėžia, kad pagrindinė Lietuvos moterų ir mamų bėda, kad jos pagalbos kreipiasi tik tuomet, kai pavirsta „išgręžtomis citrinomis“.

REKLAMA
REKLAMA

„Moterys dažnai įsivaizduoja, kad neturi teisės ilsėtis ir visą laiką skiria darbui, vyrams, vaikams. Tačiau toks gyvenimas yra moterų pasirinkimas. Joms būdinga aukotis, duoti ir mylėti, bet dažnai užmirštama, kad, norint duoti, reikia turėti iš ko duoti, taigi prieš tai reikia gauti, o va imti moterys dažnai nemoka“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Profesionalaus masažisto ir sveikos gyvensenos ugdytojo Ilja Berlin nuomone, vienintelis būdas ne tik jaustis savarankiška ir laiminga moterimi, bet ir užkirti kelią negalavimams, yra kasdien rasti laiko tik sau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje dar labai trūksta prevencijos. Moterys suserga dėl nuolatinio pervargimo, sėdėjimo neteisingoje padėtyje, prasto miego, kartais net dėl netaisyklingos miego pozicijos. Mamos, auginančios mažus vaikus, dažnai sau pakenkia nejučia, pavyzdžiui, neteisingai, netausodamos nugaros keldamos mažylį, nuolat laikydamos jį viena ranka, toje pačioje pusėje ir pan. Net jei moteris yra pripratusi prie diskomforto – nedidelių skausmų, maudimų, reikia suvokti, jog tai nėra normali būsena. Deja, kol kas besirūpinančių prevencija yra vienetai“, – pastebi specialistas.

REKLAMA

Laikas sau augina moters savivertę

Dažna problema, būdinga moterims, – ieškoti vieno universalaus sprendimo ar atsakymo. Tačiau abu specialistai pabrėžia: universalus yra tik poilsio ir asmeninio laiko poreikis. Kaip jį praleisti ar įgyvendinti, kiekviena moteris turi atrasti pati.

Agnė Zinkevičiūtė pabrėžia, jog asmeninių poreikių nežinojimas, nesugebėjimas skirti laiko pomėgiams, atsigręžia prieš pačias moteris – ilgainiui jas apima pyktis, dažniau norisi niurzgėti. O su neigiamas emocijas spinduliuojančiu žmogumi sunkiau bendrauti ir aplinkiniams.

REKLAMA

„Moterims būtina suvokti savo vertę, atsisakyti aukos vaidmens ir kaltės jausmo. Pirmiausia, svarbu palaikyti ryši su savo vidiniu „Aš“. Kai tai suvoki, pasidaro lengviau rasti laiko visiems vienodai skirtose 24 valandose. Tačiau svarbu iš anksto apgalvoti, kaip pati moteris nori leisti sau skirtą laiką. Dalis moterų nors jo ir atranda, galiausiai jį skiria dalykams, kurie neteikia pakankamai džiaugsmo. Todėl būtina užduoti klausimą, kas man malonu ir kas man yra gerai“, – pabrėžia A. Zinkevičiūtė.

Pašnekovė pastebi, kad mamos pernelyg dažnai užmiršta turinčios teisę į poilsį. Būtina išmokti perleisti pareigas, pasakyti „Ne“, pirmą kartą kažkam kažko nepadarius, nepulti pačiai to daryti, o tiesiog švelniai priimti. „Dažnai mūsų artimieji net nepastebi, kad moteris pervargusi ar nenori kažko daryti, tad nelaimingas gyvenimas tampa norma. Jeigu moteriai malonu dalintis ir rūpintis, kodėl pernelyg apsikraudama darbais ji atima malonumą ja rūpintis iš kitų – vyro ar vaikų?“ – klausia ugdomojo vadovavimo specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10 minučių sau arba kiti maži malonumai

Anot Ilja Berlin, į kurį dažniausiai kreipiasi įtampą patiriančios ir pervargusios moterys, imantis bet kokios sau skirtos veiklos, jai būtina sutelkti maksimalų dėmesį: „Geriausias specialistas nepadės žmogui, jeigu jis to sąmoningai nenorės. Moterims reikia išmokti nesiteisinti, kad nėra laiko. Svarbus ne tik skiriamas laikais, bet ir jo kokybė“.

Abu specialistai pabrėžia, kad laikas sau gali būti suprantamas įvairiai ir turi būti pasirenkamas pagal kiekvienos moters individualias savybes. „Nesvarbu, ar tai mėgstamos knygos skaitymas, sportas, puodelis kavos ar kt., svarbu, kad tai būtų vertinama kaip dovana tik sau. Jei tai puodelis kavos, jį reikia gerti besimėgaujant, o ne paskubomis ir dar bedarant kitus darbus“, – aiškina A. Zinkevičiūtė.

REKLAMA

Jei laikas sau moters dienotvarkėje tėra 10 minučių, pašnekovai ragina jas skirti vienai ir konkrečiai veiklai. Galbūt tiesiog pasirąžyti, užsimerkti ir pasvajoti arba giliai, sąmoningai pakvėpuoti, susiplanuoti atostogas arba įsijungti mėgstamos muzikos ir pašokti ar pasimankštinti. Tokie paprasti veiksmai efektyviai sumažiną stresą ar pyktį, padeda trumpam atsitraukti nuo darbų ir rūpesčių, atsipalaiduoti.

Turint bent šiek tiek daugiau laiko, galima paprasčiausiai pasivaikščioti. Jei moteriai tai teikia didžiausią džiaugsmą, laiką sau galima skirti ir mėgstamus dalykus darant su šeima ar draugais.

Pasak A. Zinkevičiūtės, verta susikurti savo arba šeimos grafiką, įtraukiant mėgstamus mažus ar didesnius ritualus: „Taip bus lengviau ne tik pačiai moteriai nustoti atidėlioti sau skirtą malonų laiką, bet ilgainiui įpratins ir aplinkinius, kad tam tikru metu mamos ar žmonos nevalia trukdyti“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų