REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Raketos (nuotr. SCANPIX)

JAV ir Rusijos varžybos – neišsenkanti tema. Jų svarba pasauliui – nekvestionuotina. Beje, grėsmė – irgi. Ir kova dėl to, kuri galingesnė, tęsiasi jau labai ilgai.

JAV ir Rusijos varžybos – neišsenkanti tema. Jų svarba pasauliui – nekvestionuotina. Beje, grėsmė – irgi. Ir kova dėl to, kuri galingesnė, tęsiasi jau labai ilgai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galios persvara kito skirtingais laikotarpiais, nes technologijos nuolat keitėsi, o ekonominė SSRS sėkmė tapo labai priklausoma nuo naftos kainų, businessinsider.com sako profesorius Igoris Markovas.

REKLAMA

Dar prieš prasidedant Šaltajam karui, nuo 1945-ųjų metų, SSRS turėjo stipriausią konvencinę sausumos kariuomenę ir po to, kai JAV atitraukė didžiąją dalį savo karių, sovietai dominavo Europoje (vėliau amerikiečiai sugrąžino šiek tiek savo karių su ginkluote, tačiau sovietai vis tik turėjo kiekinį pranašumą, ypatingai tankų kategorijoje).

JAV tuo tarpu galėjo pasigirti stipriausiu laivynu ir be konkurencijos dominavo tiek Ramiajame, tiek Atlanto vandenynuose. Tai nepasikeitė per visą Šaltojo karo laikotarpį nepaisant didžiulių permainų technologijų srityje (atsirado branduoliniai povandeniniai laivai ir t.t.), bet SSRS nuolat didino investicijas į laivų ir povandeninių laivų statybas.

REKLAMA
REKLAMA

1945 metais dviejų didžiųjų galių oro pajėgos buvo daugiau ar mažiau lygios išskyrus tai, kad JAV ir Jungtinė Karalystė turėjo geresnius oro gynybos tinklus. Vėlesniais metais Sovietų Sąjunga sukūrė labai pranašios oro gynybos įrangos ir tinklų. Vis tik ir kitos oro pajėgų technologijos tuo metu taip pat buvo sparčiai tobulinamos – sovietams vėliau niekaip nepavyko palaikyti tokio spartaus inovacijų tempo dėl skaitmeninės elektronikos sisteminio silpnumo.

Ankstyvieji atominiai ginklai jėgų balansą paveikė net keliais būdais. Šalia visam pasauliui pademonstruotų atominių ginklų, skirtų puolimui, JAV sukūrė ir kelias kategorijas gynybinių atominių ginklų. Tarp jų buvo ir ginklai, skirti tam tikros vietovės gynybai iš oro suderinti su strategija, turinčia padėti blokuoti potencialų sovietų puolimą Fuldos koridoriumi (Vokietijos sritis, kurios dalis Šaltojo karo metais atsidūrė tarp dviejų Vokietijų – per ją ėjo VFR ir VDR siena, kuri faktiškai buvo NATO šalių ir sovietinio bloko skiriamoji linija).

Dėl tokių pokyčių stipresnės sovietų sausumos pajėgos Europoje negalėjo pilnai realizuoti savo potencialo. 1970-aisiais ir 1980-aisiais JAV sukūrė vidurinio nuotolio raketas, prieštankinius ginklus, ant žemės esančių taikinių puolimui skirtus lėktuvus ir sraigtasparnius, kurie taip pat, manyta, gali būti panaudoti Fuldos koridoriaus teritorijoje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų