REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Teismo sprendimas byloje dėl narkotikų disponavimo

Vilniaus apygardos teismas (VAT) penktadienį paskelbė sprendimą baudžiamojoje byloje dėl heroino kontrabandos iš Tadžikistano į Lietuvą ir disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) penktadienį paskelbė sprendimą baudžiamojoje byloje dėl heroino kontrabandos iš Tadžikistano į Lietuvą ir disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, jog į Lietuvą gabento apie 10 kilogramų narkotikų krovinio vertė – daugiau negu milijonas eurų, narkotikai buvo skirti Vilniaus romų taborui. Tiesa, kaltės įrodyti dėl narkotinių medžiagų kontrabandos nepavyko.

REKLAMA

Vis dėlto LAT kaltais dėl disponavimo itin dideliu kiekiu narkotinių medžiagų pripažino Tadžikistano pilietį Rustam Qosimov. Jis nuteistas kalėti 12 metų. Šiuo metu jis sulaikytas.

Kaip aiškino sprendimą paskelbęs LAT teisėjas Audrius Cininas, teismas neįrodė, kad R. Qosimov į Lietuvą vežė narkotikus, tačiau nepatikėjo kaltinamojo versija, kad jis nežinojo apie 3 kilogramus heroino, slepiamus po namo laiptais.

Dėl narkotikų laikymo šioje byloje nuteisti du romų tautybės asmenys – Reda Stankevičiūtė ir Romas Aleksandravičius. R. Stankevičiūtei teismas skyrė 12 su puse metų nelaisvės, o R. Aleksandravičiui – 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA
REKLAMA

Šį teismo sprendimą nuteistieji dar gali apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Vienas kaltinamųjų pasislėpė

Šioje baudžiamojoje byloje taip pat buvo dar vienas kaltinamasis – tadžikas Komildžanas Umarovas. Tiesa, kaip teigė teisėjas, kadangi K. Umarovas yra pasislėpęs nuo teisėsaugos, nėra galimybės nustatyti, kad Tadžikistano piliečiai buvo bendrininkai, todėl ši aplinkybė buvo pašalinta.

Kaip skelbė policija, 2013 metų pabaigoje K. Umarovas buvo suimtas dviem mėnesiams, sausio 20 dieną teismas suėmimo terminą pratęsė dar dviem mėnesiams, bet įtariamojo advokatas šią nutartį apskundė. Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius skundą patenkino. Įtariamajam buvo nurodyta neišvykti iš Lietuvos ir registruotis policijoje, tačiau jis dingo ir iki šiol nėra sulaikytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalį narkotikų slėpė

Policijos duomenimis, ikiteisminis tyrimas pradėtas, kai 2013 metų pabaigoje po ilgalaikio tyrimo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamo tyrimo valdybos pareigūnai specialios operacijos metu sulaikė du Tadžikistano piliečius – R. Qosimov ir K. Umarovą. Pas sulaikytuosius asmenis rasta apie 10 kilogramų heroino, kurio rinkos vertė siekia per milijoną eurų. Manoma, kad narkotikai buvo skirti kvaišalų prekyba garsėjančiam Vilniaus romų taborui.

Pareigūnai, išanalizavę su narkotinių medžiagų platinimu susijusią informaciją, pradėjo domėtis dviejų tadžikų, kurie Kauno turguje įsigydavo naudotus automobilius, o vėliau juos gabendavo į NVS šalis, veikla. Atlikus išsamų tyrimą, paaiškėjo, jog Tadžikistano piliečiai Lietuvoje susitikdavo su romais, kurie policijai buvo gerai žinomi kaip narkotinių medžiagų platintojai.

REKLAMA

Taip pat tyrimo metu nustatyta, kad heroinas gabentas automobiliuose tam specialiai pritaikytose slėptuvėse.

Policijos pareigūnai, atlikę kriminalinės žvalgybos numatytus veiksmus, 2013 metų lapkričio 20 dieną kelyje Kaunas – Vilnius sulaikė R. Kosimovą ir K. Umarovą, vykusius skirtingais automobiliais iš Kauno į Vilnių.

Viename automobilyje pareigūnai surado 3 kilogramus heroino, kitame automobilyje – pinigus. Nustačius įtariamų asmenų nuomojamą namą Kaune, atlikta krata. Prie namo rasti užkasti 7 kilogramai heroino.

2014 metų gegužę Vilniuje buvo sulaikyti trys romų tautybės asmenys, įtariami narkotinių medžiagų dideliais kiekais platinimu. Gegužės 9-osios naktį 1.15 val. Vilniuje, prie Savanorių prospekte, sustabdytas automobilis „Mercedes-Benz“ su Prancūzijos valstybiniais numeriais, jį vairavo R. Aleksandravičius, kartu vyko R. Stankevičiūtė. Tik sustabdžius minėtą automobilį, iš jo iššoko R. Stankevičiūtė, bandydama sprukt,i ant žemės numetė savo rankinę. Moters rankinėje rasta ir paimta apie 120 gramų narkotikų.

REKLAMA

Sulaikytų asmenų gyvenamojoje vietoje atliktų kratų metu aptikta apie 3,5 kilogramo heroino, o vieno iš sulaikytų motinos bute – apie 800 gramų heroino, šaunamasis ginklas, šaudmenys.

Šioje byloje kaltinimų sulaukę romai yra susiję giminystės ryšiais, jie nėra taboro gyventojai – turi butus Naujamiesčio rajone: Mindaugo gatvėje ir Savanorių prospekte.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų