REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sankcijos Rusijai bus taikomos, kol ji įvykdys visus taikos Ukrainoje sutarties, pasirašytos pernai Minske, aspektus, pareiškė šeštadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Sankcijos Rusijai bus taikomos, kol ji įvykdys visus taikos Ukrainoje sutarties, pasirašytos pernai Minske, aspektus, pareiškė šeštadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusija turi paprastą pasirinkimą: visiškai įvykdyti Minsko (sąlygas) arba toliau patirs ekonomikai kenkiančias sankcijas“, – sakė jis Miuncheno saugumo konferencijoje.

REKLAMA

„Sankcijos pačios savaime niekad nėra tikslas, – pridūrė jis. – Bet neturime užmiršti, kodėl jos buvo paskelbtos pirmiausia – stoti už pamatines Ukrainos teises, t,y, suverenumą ir teritorinį vientisumą“.

„Tiesiai sakant, Rusija gali savo veiksmais įrodyti, kad gerbia Ukrainos suverenumą, lygiai taip pat kaip ji tvirtina gerbianti savąjį“, – pažymėjo J.Kerry.

Vakarai kaltina Rusiją karių ir karinės įrangos tiekimu rytiniam Donbaso kraštui nuo pat konflikto pradžios 2014 metais.

REKLAMA
REKLAMA

„Kelias sankcijų švelninimo link aiškus: išgabenkite ginklus, išveskite karius iš Donbaso, užtikrinkite, kad visi įkaitais paimti ukrainiečiai būtų sugrąžinti, leiskite humanitarinės pagalbos misijoms patekti į okupuotas teritorijas, palaikykite laisvus, sąžiningus ir tarptautinėmis priemonėmis stebimus rinkimus Donbase pagal Ukrainos įstatymus, leiskite Ukrainai kontroliuoti savo tarptautinės sienos pusę“, – kalbėjo J.Kerry.

JAV valstybės sekretorius pagyrė Europos vyriausybes, kad jos „rodo ryžtą ir bendrą tikslą kartotinės Rusijos agresijos akivaizdoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu įsitikinęs, kad Europa ir Jungtinės Valstijos ir toliau bus vieningos – ir tęsdamos sankcijas, kol jų reikės, ir teikdamos reikalingą paramą Ukrainai“, – sakė J.Kerry.

Jis kalbėjo netrukus po Rusijos ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo, kuris prabilo apie „naują šaltąjį karą“ tarp Rytų ir Vakarų.

„Išlieka nedraugiška ir uždara, mūsų vertinimu, politinė NATO linija Rusijos atžvilgiu, – sakė Rusijos premjeras Miuncheno saugumo konferencijoje. – Galima pasakyti ir griežčiau: mes nusiritome į naujo šaltojo karo laikus“.

REKLAMA

„Vos ne kasdien mus skelbia baisiausia grėsme ir apskritai NATO (organizacijai), ir atskirai Europai, taip pat ir Amerikai bei kitoms šalims“, – sakė D.Medvedevas.

Kalbėdamas apie Rusijos veiksmus Sirijoje, J. Kerry teigė, kad valdantįjį Sirijos režimą palaikanti Rusija turi keisti savo karinių bombardavimų taktiką, kai pasaulio galingosios šalys siekia, kad per savaitę būtų nutraukta ugnis šioje karo draskomoje šalyje.

„Lig šiol didžioji dauguma Rusijos atakų buvo prieš teisėtas opozicijos grupes, – sakė J.Kerry. – Norėdama laikytis šio susitarimo, mūsų nuomone, Rusija turėtų keisti savo taikinių parinkimo taktiką“.

REKLAMA

Rusija palaiko prezidento Basharo al-Assado režimą prieš sukilėlius, kuriuos visus jis vadina teroristais. Tuo tarpu JAV remia kai kuriuos sukilėlius ir ragina B.al-Assadą trauktis iš valdžios.

Penktadienio susitarimu raginama per savaitę „nutraukti kovos veiksmus“ ir žymiai pagerinti humanitarinės pagalbos prieigą, bet šiame susitarime nedalyvavo „Islamo valstybė“ ir su „al Qaeda“ siejami džihadistai.

Pasak J.Kerry, dar reikia daug nuveikti, kad ugnies nutraukimo būtų realiai laikomasi.

Jis pabrėžė, kad dabar atėjo esminis momentas penkerių metų kare, nusinešusiame daugiau kaip 250 tūkst. gyvybių. „Dėl pastarosiomis dienomis ir savaitėmis padarytų sprendimų per kelis mėnesius gali būti užbaigtas karas Sirijoje – priešingu atveju ateityje gali prireikti labai sunkių sprendimų“, – sakė J.Kerry.

„Jeigu tarptautinė bendruomenė ir patys sirai praleis šią galimybę pasiekti politinį konflikto sprendimą, smurtas, kraujas, kankinimai, bombardavimai ir kančios tęsis – taip pat ir šauksmas džihado“, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų