REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pagrasino iš Turkijos išsiųsti milijonus pabėgėlių į Europos Sąjungos (ES) valstybes, NATO susitarus dislokuoti savo laivus Egėjo jūroje migrantų krizei sušvelninti.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pagrasino iš Turkijos išsiųsti milijonus pabėgėlių į Europos Sąjungos (ES) valstybes, NATO susitarus dislokuoti savo laivus Egėjo jūroje migrantų krizei sušvelninti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas Ankaroje R.T.Erdoganas griežčiau kritikavo Vakarų politiką, kurios laikomasi sprendžiant pabėgėlių problemą, patvirtindamas, jog viršūnių susitikime pernai lapkritį jis pagrasino ES lyderiams, kad Turkija gali pasakyti „sudie“ pabėgėliams.

REKLAMA

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį paskelbė, kad Aljansas „nedelsdamas“ pasiųs karo laivų grupę į Egėjo jūrą, kad padėtų kovoti su neteisėtu žmonių gabenimu, pernai kontrabandininkams padėjus šimtams tūkstančių migrantų pasiekti Europos Sąjungą.

ES sostinės nerimauja, kad kasdien iš Turkijos per Egėjo jūrą ir toliau keliasi tūkstančiai migrantų, kurių pernai iš Turkijos atvyko daugiau nei milijonas.

ES ir Jungtinės Tautos aktyviai ragina Turkiją, kuri jau priglaudė maždaug tris milijonus pabėgėlių, priimti dar dešimtis tūkstančių pabėgėlių iš Sirijos, kurie bėga nuo režimo pajėgų puolimo Alepo regione.

REKLAMA
REKLAMA

Erdoganas pabandė pats imtis spaudimo pareikšdamas ES, kad panorėjusi Turkija turi teisę išsiųsti pabėgėlius iš šalies.

„Mums ant kaktos neužrašytas žodis „idiotas“. Būsime kantrūs, bet darysime tai, ką turime. Nemanykite, kad lėktuvai ir autobusai ten yra šiaip sau“, – kalbėjo R.T.Erdoganas.

Graikijos interneto svetainė euro2day.gr anksčiau šią savaitę pranešė, kad lapkritį Antalijoje vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime Turkijos prezidentas griežtai pagrasino Europos Komisijos vadovui Jeanui Claude'ui Junckeriui, kad Turkija gali išsiųsti pabėgėlius į Europą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes galime atverti duris į Graikiją ir Bulgariją bet kuriuo metu ir susodinti pabėgėlius į autobusus“, – sakė R.T.Erdoganas, kurį citavo svetainė, J.C.Junckeriui.

„Didžiuojuosi tuo, ką pasakiau. Mes giname Turkijos ir pabėgėlių teises. Ir mes jiems (europiečiams) pasakėme: „Deja, bet mes atidarysime duris ir pasakysime migrantams „sudie“, – kalbėjo Turkijos prezidentas ketvirtadienį.

„Gėda jums“

Jis taip pat užsipuolė Jungtines Tautas dėl raginimų Turkijai priimti prie jos sienų šiuo metu laukiančius dešimtis tūkstančių pabėgėlių iš Sirijos Alepo regiono, pareikšdamas, kad JT šiai krizei spręsti išleido mažiau nei pusę milijardo JAV dolerių.

REKLAMA

„Gėda jums! Gėda jums!“, – sakė R.T. Erdoganas, pridurdamas, kad JT turėtų raginti valstybes perimti pabėgėlius iš Turkijos.

Turkija, kuri yra priglaudusi 2,5 mln. pabėgėlių iš Sirijos ir šimtus tūkstančių pabėgėlių iš Irako, vis labiau piktinasi, kad šią naštą turi nešti viena.

Pasak R.T.Erdogano, Turkija jau išleido maždaug 9 mlrd. JAV dolerių pabėgėlių apgyvendinimui per beveik penkerius pilietinio karo Sirijoje metus.

ES sutiko skirti Turkijai 3 mlrd. eurų finansinės pagalbos, tačiau kol kas, praėjus daugiau nei dviem mėnesiams po susitarimo, pinigai Turkijos nepasiekė.

„Tų trijų milijardų eurų nėra mūsų biudžete, kur jie dingo, – klausė R.T.Erdoganas. – Jų reikia pabėgėliams!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų