REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kipre Rusijos prašymu buvęs sulaikytas žinomo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygis Nikita Kulačenkovas sako esąs persekiojamas dėl dviejų eurų vertės plakato „vagystės“ ir žada artimiausiu metu grįžti į Lietuvą.

Kipre Rusijos prašymu buvęs sulaikytas žinomo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygis Nikita Kulačenkovas sako esąs persekiojamas dėl dviejų eurų vertės plakato „vagystės“ ir žada artimiausiu metu grįžti į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvi savaites Nikosijos kalėjime praleidęs aktyvistas, kuriam pernai gruodį Lietuva suteikė politinį prieglobstį, interviu BNS sakė ketinantis toliau aktyviai dalyvauti Rusijoje veikiančio A.Navalno įsteigto Kovos su korupcija fondo veikloje.

REKLAMA

„Paieškos pagrindas - prieš dvejus metus Rusijoje iškelta baudžiamoji byla dėl vagystės, kurioje esu kaltinamas kartu su A.Navalnu ir dar vienu Kovos su korupcija fondo nariu. Esu kaltinamas vidutinio sunkumo nusikaltimu - vagyste, kad pavogiau dailininko paveikslą, kuris galiausiai atsidūrė pas A.Navalną“, - BNS telefonu ketvirtadienį pasakojo N.Kulačenkovas, teismo sprendimu į laisvę išleistas trečiadienio vakarą.

Pasak jo, tariamos vagystės objektas tėra kiemsargio plakatas socialine tema.

„Kai sužinojo, kad vienas toks plakatas atsirado pas A.Navalną, per du mėnesius bandė sukurpti bylą, padarė kelias ekspertizes ir pirmosios ekspertizės nustatė, kad tas plakatas nesudaro jokios meninės vertės, dailininkas pasakė, kad jo vertė 100 rublių, t..y du eurai. Bet paskui darė dar kelias ekspertizes, kvietė tą kiemsargį dar kelis kartus duoti parodymus, buvo toks ilgas procesas bylos fabrikavimo dėl fakto, kad tas plakatas yra pas A.Navalną ir kad būtų galima pasakyti, kad jis buvo pavogtas“, - sakė Rusijos opozicijos veikėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Už tokio pobūdžio nusikaltimą Rusijoje jam gresia bauda arba penkerių metų laisvės atėmimas, tačiau vien dėl to, kad N.Kulačenkovas slapstosi nuo Rusijos teisėsaugos, ekstradicijos atveju jis būtų iš karto suimtas, jam grėstų griežtesnės bausmės.

Jis teigė iš Rusijos išvažiavęs pačioje bylos pradžioje ir galiausiai atsidūręs Lietuvoje, kur po keturis mėnesius trukusio nagrinėjimo pernai gruodį gavo politinį prieglobstį.

N.Kulačenkovas sakė į Kiprą tiesioginiu reisu iš Vilniaus prieš tris savaites skridęs asmeniniais reikalais. Vos atvykęs, jis buvo sulaikytas oro uoste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo ne pats geriausias sprendimas, važiavau susitikti su giminaičiu. Nes Rusijoje su artimaisiais susitikti negaliu, todėl techniškai paprasčiausia buvo padaryti tai Kipre. Paaiškėjo, kad tai visai nebuvo paprasčiausia“, - sakė A.Navalno bendražygis.

Paklaustas, ar buvo įspėtas Lietuvos tarnybų, kad turėtų vengti kelionių į užsienį, N.Kulačenkovas sakė įspėjimo konkrečiai dėl kelionės į Kiprą nesulaukęs, tačiau pats numanė, jog tai daryti rizikinga.

„Panaši istorija buvo dėl Andrejaus Nekrasovo sulaikymo, gerai žinojau, kad tai buvo. Numaniau, kad gali būti problemos, bet ne tiek rimtos. Turėdamas politinio prieglobsčio dokumentus maniau, kad tai turi gana greitai išsispręsti. O tai, kad užtruko beveik tris savaites, buvo šiek tiek netikėta“, - kalbėjo N. N.Kulačenkovas.

Pernai Kipre sulaikytas Rusijos opozicijos žurnalistas A.Nekrasovas vėliau buvo perduotas Lietuvai, atsižvelgiant į tai, kad būtent Lietuva buvo išdavusi jam vizą. Lietuva į šalį atvykusiam A.Nekrasovui suteikė politinį prieglobstį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų