REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokią viziją turi kovą su narkotikų platinimu naktiniuose klubuose Lietuvoje skelbiantis Seimo narys Antanas Matulas. Parlamentaras įsitikinęs, kad dalies barų savininkai ne tik nekreipia dėmesio, kad pas juos lankosi kvaišalų prekeiviai, bet ir leidžia jaunuoliams baruose drąsiai svaigintis narkotikais, taigi, anot A. Matulo, tokius verslininkus reikia pamokyti.

Tokią viziją turi kovą su narkotikų platinimu naktiniuose klubuose Lietuvoje skelbiantis Seimo narys Antanas Matulas. Parlamentaras įsitikinęs, kad dalies barų savininkai ne tik nekreipia dėmesio, kad pas juos lankosi kvaišalų prekeiviai, bet ir leidžia jaunuoliams baruose drąsiai svaigintis narkotikais, taigi, anot A. Matulo, tokius verslininkus reikia pamokyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas A. Matulas ir Darbo partijos atstovė Dangutė Mikutienė parlamente įregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas, kuriomis siūlo nustatyti, kad Lietuvos Respublikoje įsteigtų juridinių asmenų vadovai, užsienio juridinių asmenų ar jų filialų vadovai arba jų įgalioti asmenys turi vykdyti jų valdomos prekybos alkoholiniais gėrimais vietos stebėseną (imtis visų teisinių ir organizacinių priemonių), siekdami, kad jų valdomoje prekybos alkoholiniais gėrimais vietoje nebūtų prekiaujama narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir jos nebūtų platinamos, vartojamos, o apie tai sužinojus, pranešti policijai.

REKLAMA

Tokios stebėsenos nevykdymas, kaip siūlo Seimo nariai, juridinių asmenų vadovams grės bauda nuo 500 iki 2000 Eur.

Norėtų ir policijos reidų

A. Matulas portalui tv3.lt aiškino, kad tokias įstatymo pataisas inicijuoti privertė barų, naktinių klubų vadovų abejingumas esą laisvai vykdomam narkotikų platinimui ir vartojimui jų patalpose.

„Ne paslaptis, kad naktiniuose klubuose platinami, vartojami narkotikai ir klubų vadovai labai dažnai apsimeta, kad jie yra ne prie ko ir tai turėtų tvarkyti kažkas kitas, tai ir siūlome, kad klubų vadovai būtų atsakingi dėl situacijos jų klubuose, apie narkotikų platinimą praneštų policijai. [...]

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės, kurie vaikšto į naktinius klubus, sako, kad viešai prieina kažkoks jaunuolis, nusirengia švarką, švarko atlapuose gražiai porcijos narkotikų sudėliotos, pasiūlymai, tai visa tai visi žino, naktiniuose klubuose mato, o kažkodėl vadovai kratosi atsakomybės, nekontroliuoja tai, kas vyksta jų klubuose“, – piktinosi Seimo narys.

Konservatorius priminė, kad Seimas buvo priėmęs įstatymų pataisas, kuriomis įpareigojo turgaviečių vadovus pranešti policijai apie turgavietėse vykstančią nelegalią prekybą. Anot jo, toks pats modelis galėtų būti taikomas ir barams, naktiniams klubams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Matulas, klausiamas, kaip įsivaizduoja įstatymo nuostatos, kad barų, naktinių klubų vadovai turėtų būti atsakingi už tai, kad jų baruose, klubuose nebūtų prekiaujama, vartojami narkotikai, teigė, kad į šias žmonių susibūrimo vietas galėtų būti rengiami policijos reidai.

„O dėl reidų, tai kodėl gi ne? [...] Jei mes čigonų tabore darome apgultis kažkokias, blokuojame kelius, tai nieko blogo neatsitiktų, jeigu, tikrai turint rimtų faktų, kad naktiniame klube yra pardavinėjami narkotikai, policija padarytų naktinį reidą ir kultūringai patikrintų įtariamus ar net ir visus žmones“, – svarstė parlamentaras.

REKLAMA

Ragina kovoti prieš narkotikus, o ne prieš verslą

Portalo tv3.lt kalbintas Lietuvos barų ir kavinių asociacijos (LBKA) prezidentas Raimondas Pranka neslėpė pasipiktinimo Seimo narių sumanymu barų, naktinių klubų savininkus įpareigoti, kad jų patalpose nebūtų prekiaujama, vartojama narkotikais. Anot jo, ši iniciatyva yra neapgalvota, nelogiška.

„Mano nuomone, tie, kas tokias pataisas teikė, nebuvo nei klube, bei bare“, – rėžė R. Pranka.

„Apsaugos ir policininko prie kiekvieno žmogaus nepastatysi. Jie visiškai nesuvokia, apie ką šneka. Kiekvienas baras, kiekvienas klubas prižiūri, kad to nebūtų. Jeigu yra, tai iškviečia policiją arba, jei nekviečia, tai išvaro lauk juos. Žinome daugiau ar mažiau, kas yra tie žmonės, tai jų neįleidžiame į klubus“, – aiškino LBKA vadovas.

REKLAMA

R. Prankos teigimu, barų ir naktinių klubų savininkai imasi prevencinių priemonių, siekiant, kad narkotikai nebūtų platinami ar vartojami jų patalpose, tačiau klientų dėl to nekrečia.

„Jeigu įsineši į klubą kojinėse (narkotikus – tv3.lt) pasislėpęs, tai neieškosime, ar kojinėse turi ką nors ar ne. [...] Ta bėda tokia didelė nėra, nes visi nusiperka kažkur, privartoja arba vietoje suvartoja, arba tualete, tai tu nestovėsi už nugaros ir nežiūrėsi, kad jis to nedarytų. [...]

Kalbant apie alkoholį, tai, jei matome, kad visiškai neadekvatus žmogus, tai mes jam tiesiog nebeparduodame ir liepiame išeiti lauk. Tai nežinau, ką jie čia naujo nori pasakyti, užkrauti atsakomybę mums dėl tų kažkokių žmonių, kurie atėję vartoja narkotikus. Tai, jeigu pas mus atėjęs į tualetą žmogus vartos narkotikus, įsilauš policininkas ir duos baudą baro savininkui, kad jis nematė, kad žmogus tualete vartoja ar pardavinėja narkotikus? Tai čia yra nesąmonė“, – komentavo R. Pranka.

„Reikia labiau dirbti ta linkme, kad žmonės tų narkotikų negautų, o ne bausti mus“, – Seimo nariams pasiūlė barų ir kavinių savininkų atstovas.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų