REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius teigia trečiadienį per susitikimą Prezidentūroje sulaukęs prezidentės Dalios Grybauskaitės palaikymo ir patikinimo, kad asmeniškai jam šalies vadovė priekaištų neturi.

Premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius teigia trečiadienį per susitikimą Prezidentūroje sulaukęs prezidentės Dalios Grybauskaitės palaikymo ir patikinimo, kad asmeniškai jam šalies vadovė priekaištų neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes kada kalbėjomės šiandien ryte, tai buvo labai konstruktyvus, dalykiškas ir draugiškas pokalbis, ir ji man aiškiai keletą kartų pasakė, kad ji mane palaiko ir tikrai buvo pasakyta, kad man nėra jokių priekaištų. Ir kiek turi informacijos, visuose tuose procesuose nėra jokio mano kaip ministro pirmininko dalyvavimo“, – interviu BNS trečiadienį sakė ministras pirmininkas.

REKLAMA

Vyriausybės vadovas, kuris trečiadienį apklaustas liudytoju Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrime dėl galbūt daryto poveikio priimant Vyriausybės sprendimus dėl kurortinių zonų panaikinimo, teigia tikįs, kad tyrimas greitai bus baigtas.

Jei kam nors būtų pateikti įtarimai, anot premjero, jis nedelsiant pareikalautų to asmens pasitraukimo.

Premjeras taip pat tvirtino nemanąs, kad partija yra tapusi į skandalus įsisukusio Druskininkų mero R.Malinausko įkaitu.

REKLAMA
REKLAMA

– Šiandien po susitikimo su jumis prezidentė pareiškė, kad Vyriausybė tampa neatspari korupcinei įtakai ir politinė atsakomybė dėl to krenta ant jūsų kaip Vyriausybės vadovo. Kaip vertinate šį prezidentės pareiškimą?

– Sakiau, kad jeigu tik pamatysiu, kad kažkur yra korupcija Vyriausybėje – ar kažkurio ministro, ar kitos institucijos vadovui yra tokie kaltinimai, įtarimai pareikšti, tai tikrai tą pačią dieną nei to ministro ar kito pareigūno pareigose nebus. Bet šiandien man dar niekas nepateikė jokios informacijos – nei iš teisėsaugos institucijų, kad kokia nors korupcija galima Vyriausybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jūs ir vakar minėjote, kad prezidentės šiandien klausite, kad ji nurodytų konkrečiai, ką turi omenyje, sakydama, kad ant Vyriausybės krenta korupcijos šešėlis. Ar iš prezidentės išgirdote tuos konkrečius atvejus, kas turima omenyje?

– Čia kalbama buvo apie tą Vijūnėlės „dvarą“ – išmokau aš tą pavadinimą, anksčiau nekreipiau į jį dėmesio, kas ten per objektas, aš jį esu ir matęs, kada buvau kažkada Druskininkuose...

Tai buvo pokalbis tik apie šitą ir kad Žemės ūkio ministerijos rinkos reguliavimo agentūra pirko miltus ir konservus lyg brangesne kaina. Bet reikia pasakyti aiškiai labai ir suprantamai, kad ministrė įvertino viceministrą dėl galbūt neskaidrių pavaldžios institucijos viešųjų pirkimų, kreipėsi pati į Generalinę prokuratūrą, taip pat aš anksčiau buvau kreipęsis į ją ir šiandien jau turėsiu pažymą, kad atliktų irgi tyrimą, kaip vyko tie pirkimai ir kaip buvo visa tai organizuojama.

REKLAMA

– Dėl Vijūnėlės kas buvo kalbama? Jūs sakėte, kad prezidentė minėjo šitą atvejį.

– Manoma, kad galėjo daryti spaudimą aplinkos ministrui. Bet aš vis dėlto turiu sulaukti atsakymo iš teisėsaugos institucijų. Manau, kad tas tyrimas turėtų artimiausiu metu būti baigtas, ir jeigu tik bus įrodyta, kad nutarimas parengtas ir pateiktas su kažkokiais korupciniais galimais įtarimais, tikrai niekas tada nesitaikstys nė su vienu pareigūnu. Bet šiandien aš tikrai negaliu tokio priimti sprendimo dėl to, kad kažkas kažkur vykdo savo darbą.

REKLAMA

Aš manau, kad teisėsaugos institucijos kiekvieną gautą skundą tikrina ir jos tą darbą turi atlikti, bet jeigu vyksta tyrimas, nereiškia, kad jau nustatyta, jog yra korupcija.

Be to, galėčiau paklausti, kaip čia yra, kad tie standartai dabar taikomi dvigubi – kažkada žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius buvo specialusis liudytojas „mailiaus“ byloje valdant konservatoriams ir Andriui Kubiliui, bet neprisimenu, kad prezidentė būtų pareiškusi, jog Vyriausybė yra korumpuota. Taip pat ir (Aušrys) Macijauskas, žemės ūkio viceministras, Vilniaus apygardos teismo buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba, bet tikriausiai irgi neskambėjo, kad Vyriausybė buvo korumpuota. Toliau galėčiau kalbėti apie sveikatos apsaugos viceministrą Artūrą Skiką – už kyšio paėmimą buvo nuteistas lygtinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip čia buvo – ar Lietuvoj skambėjo, kad ta Vyriausybė yra korumpuota? Dabar aš matau, kad galima susidaryti tokį vaizdą, jog opozicija parašys kažkokį pareiškimą teisingumo institucijoms, prasidės vėl tyrimas ir iškart šauksime, kad Vyriausybė korumpuota. Aš manau, kad reikia palaukti, kol baigsis tyrimas ir tada tikrai priiminėsime sprendimus – visada aš priimu griežtai sprendimus.

– Tai atsakote kritika pačiai prezidentei - kad ji vertina šališkai situaciją, taiko dvigubus standartus?

– Aš galiu drąsiai pasakyti, kad ne kritika prezidentei yra reiškiama, bet yra vis dėlto noras ir pageidavimas, kad visiems, nepriklausomai nuo partiškumo, politikams būtų keliami reikalavimai teisingai, sąžiningai ir principingai. Ir aš tada pripažįstu, kad tokių principų mes ir turime laikytis. Aš niekada nedangstau, jeigu kažkas blogo daroma, niekada neslepiu, kaip bandoma traktuoti arba glaistyti, bet aš net ir viešai apie tai duodu interviu ir apie tai kalbu, kad visuomenė žinotų.

REKLAMA

- Bet grįžtant prie konkrečios istorijos. Jūs pats vakar sakėte, kad jums užkliuvo Vijūnėlės namo statybos Druskininkų centre, parke. Ką siūlytumėte daryti, kai visi matome, kad dygsta gigantiško dydžio namas miesto centre, parke, gal raginsite Druskininkų vadovybę imtis kokių nors veiksmų dėl statybų?

– Pirmiausia manau, kad kiekviena statyba turi prasidėti, turint statybos leidimą. Čia turėtų ir būti keliamas klausimas, ar statybos leidimas išduotas teisėtai. Jeigu statybos leidimas išduotas teisėtai, tai niekas negali reikšti kokių nors priekaištų arba kitų dalykų. Bet tai nereiškia, kad dabar Vyriausybė turi vos ne kiekvienos savivaldybės teritorijoje žinoti, koks statomas namas, ir jeigu yra kokie pažeidimai, už tai prisiimti atsakomybę.

REKLAMA

– Bet kalbame apie Jūsų pavaduotoją partijoje. (...) Prokuratūra teismuose gina viešąjį interesą dėl nelegalios statybos. O Druskininkų meras Ričardas Malinauskas į tai reaguoja, tiesiog pripažindamas, kad yra padėjęs savo draugo statyboms. Premjere, ar tai yra normalu?

– Jeigu mano reakcijos jūs norite, jeigu žiūrėtume žmogiška prasme, tikrai aš niekada tokio namo tokioje vietoje nestatyčiau. Ir jeigu būčiau meras, tikrai aš tokio namo neleisčiau niekam pasistatyti tokioje vietoje.

– Tad ir kyla klausimas jums, kaip partijos vadovui. Vakar pasakėte, kad siūlysite R.Malinauskui sustabdyti narystę partijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Pagal partijos statutą, pasirodo, įtariamuoju kada tampama, tada yra sustabdoma. Tas ir bus padaryta, jeigu taip atsitiks.

– Ar tai, kad partijos valdyba nepritarė Jūsų siūlymui stabdyti R.Malinausko narystę, nereiškia, kad prarandate įtaką partijoje?

– Aš taip negalvoju, žinokite. Aš išsakau savo nuomonę ir manau, kad partija turi būti atvira, demokratiška, partija turi atsiskaityti visuomenei, savo rinkėjams. Aš tikiu, kaip buvo pasakyta, jog šitas tyrimas, jeigu tai nebuvo melas, turėtų greitai galutinai paaiškėti.

– Ar partija netampa vieno jos nario – R.Malinausko – įkaitu?

– Tikrai taip nėra.

– Grįžtant prie prezidentės – ar jaučiate dar turintis paramą šalies vadovės? Ar matote galimybių su ja dirbti ir kaip dirbsite su šalies vadove, ar ir bus ta konfrontacija?

REKLAMA

– Mes kada kalbėjomės šiandien ryte, tai buvo labai konstruktyvus, dalykiškas ir draugiškas pokalbis. Ji man aiškiai keletą kartų pasakė, kad mane palaiko ir tikrai buvo pasakyta, kad man nėra jokių priekaištų. Ir kiek turi informacijos, visuose tuose procesuose nėra jokio mano kaip ministro pirmininko dalyvavimo. Tik aš pasakiau, kad vis dėlto reikia palaukti, kol pasibaigs tyrimas ir jokių išvadų iš anksto aš tikrai negaliu daryti, todėl, kad pokalbio metu man ministrai aiškiai pasakė savo matymą ir aiškiai išdėstė mintis.

REKLAMA

– Ši kritika prezidentės, kuri buvo viešai pareikšta – jūs ją girdėjote iš prezidentės lūpų, jums tai buvo pasakyta per susitikimą?

– Ne, tokia, kokia buvo dabar spaudos konferencijoje pasakyta, man nebuvo taip pasakyta.

– Kaip vertinate, kad jums pasakoma vienaip, o paskui viešai – kitaip?

– Aš nevertinu prezidentės pasisakymų.

– Vakar užsiminėte apie planą nuversti Vyriausybę dar iki rinkimų, kad turite kažkokį „dokumentėlį“ ar raštelį. Galite konkrečiai nurodyti, kas tai yra, koks tai planas ir kas jo autoriai?

– Planas visą laiką būna – opozicija planuoja prieš rinkimus, kad parodyti, kaip ir dabar skleidžiama, aš manau, melaginga informacija, kad Vyriausybė yra korumpuota. (...) opozicijos tikslai, aišku, jie to ir sieks, kaip būtų galima pakenkti Socialdemokratų partijai, kad sumažėtų jų reitingai ir kad jie rinkimuose galėtų pasirodyti silpniau. Pirmiausias tikslas yra, kad būtų sukompromituotas ministras pirmininkas ir kaip partijos pirmininkas. Ir tada jau, aišku, bus politiškai daug lengviau šitą klausimą ir toliau eskaluoti.

REKLAMA
REKLAMA

Bet ne tik opozicija, bet ir Seimo pirmininkė, kuri labai yra suaktyvėjusi, žinau, dėl ko, bet šį kartą tikrai jūs patys galite nuspėti ir padaryti išvadas. Dėl to, kad esu nepaklusnus, nesu komandos žmogus ir kada buvo svarstoma Sauliaus Skvernelio kandidatūra, vis dėlto jos pozicija buvo kitokia, o aš vis dėlto palaikiau S.Skvernelį. Aš visą laiką palaikysiu principingus, atsakingus žmones ir niekada į kažkieno norus ir ambicijas nekreipsiu dėmesio ir nepasiduosiu tokiems politiniams žaidimams.

– Bet jeigu nebūtų to turinio – nebūtų Vijūnėlės istorijos, nebūtų „Akvaparko“ istorijos, nebūtų pagrindo plano rengėjams už kažko kabintis. Ar pripažįstate, kad vis dėlto yra ir kitur problema?

– (...) Jeigu žiūrėtume į viešuosius pirkimus, tai mes matome, kiek būna viešuosiuose pirkimuose įvairiausių ir klaidų, ir apskundimų, ir tam tikrų tarnautojų, kurie tikrai papiktnaudžiauja tarnybine padėtimi. Tai dabar kiekvienas tas klausimas bus keliamas netgi iki vyriausybinio lygio? Kad Vyriausybė nesukontroliavo ir Vyriausybei primetama, kad yra korumpuota? Niekados su tokiais dalykais nesutiksiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų