REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pasaulinė grėsmė vis dar auga, tačiau didžiausią grėsmę JAV kelia vietiniai ekstremistai, antradienį pareiškė JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis.

Grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pasaulinė grėsmė vis dar auga, tačiau didžiausią grėsmę JAV kelia vietiniai ekstremistai, antradienį pareiškė JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų leidėjams paruoštoje ataskaitoje, kuri pristatyta Senato komisijai, sakoma, kad JAV gyvenantys ekstremistai kelia „rimčiausią sunitiško terorizmo grėsmę“.

REKLAMA

Šiuos „namie augintus žiaurius ekstremistus“ gali įkvėpti praėjusių metų išpuoliai Čatanugos, Tenesio karinėse bazėse ir San Bernardine, Kalifornijoje.

Taip pat jiems įtaką darys IS grupuotės „itin įmantri žiniasklaida“ ir Jungtinėse Valstijose arba užsienyje esantys asmenys, kurie gauna tiesioginius nurodymus iš IS narių ar lyderių, nurodoma dokumente.

JAV vadovaujama koalicija padeda Sirijoje ir Irake vietos pajėgoms, kovojančioms džihadistų paskelbto vadinamojo kalifato teritorijose, bombarduodama džihadistų vadavietes ir naftos įmones.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau J.Clapperis perspėjo, kad šio judėjimo keliama grėsmė vis didėja, jis plečia savo veiklą iki Libijos, buria pasaulinį teroristų kuopelių, jų rėmėjų ir ginkluotų sąjungininkų tinklą.

„Irako ir Levanto Islamo valstybė virto išsiskiriančia teroro grėsme dėl pačių pasiskelbti kalifato Sirijoje ir Irake, jo kuriamų ir veikiančių atšakų kitose šalyse, vis didėjančio gebėjimo nukreipti ir sužadinti išpuolius prieš įvairiausius objektus pasaulyje“, – sakė jis.

Tokį perspėjimą J.Clapperis išreiškė metinėje ataskaitoje „Žvalgybos bendruomenės (atliktas) pasaulinio masto grėsmės įvertinimas“ („World Wide Threat Assessment of the Intelligence Community“), kurią jis pateikė Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui, prieš darydamas pranešimą šio komiteto posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Clapperis dar pranešė, kad Šiaurės Korėjoje vėl paleistas plutonio reaktorius, kuris gali pagaminti kuro branduoliniams ginklams.

„Mūsų vertinimu Šiaurės Korėja eksploatuoja šį reaktorių pakankamai ilgai, todėl jame galima pradėti plutonio regeneravimą iš panaudoto reaktoriuje kuro per kelias savaites ar mėnesius“, – sakė jis.

J.Clapperis nurodė, kad Pchenjanas dar 2013 metais paskelbė apie savo ketinimus atnaujinti ir vėl paleisti savo branduolines jėgaines, tarp jų ir Jongbjono urano sodrinimo gamyklą bei grafitinį plutonio gamybos reaktorių, kuris buvo uždarytas 2007 metais.

REKLAMA

Kalbėdamas apie Rusiją, jis sakė, kad ši valstybė į NATO iššūkius reaguoja „paranojiškai“ ir jos pastangos varžytis su Amerikos galia gali pastūmėti į naują Šaltąjį karą.

„Manau, kad rusai iš esmės „paranojiškai“ reaguoja į NATO, – sakė pažymėjo J.Clapperis. – Jie baisiai išgyvena, kad gali būti suvaržyti ir yra, žinoma, labai susirūpinę dėl raketinės gynybos, kuri turėtų neutralizuoti tą esmę, kuria jie grindžia savo didžiosios galios statusą, tai yra jų branduolinį arsenalą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų