REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) skelbia, kad pernai 15 pasieniečių buvo pareikšti įtarimai korupciniais nusikaltimais, o per dešimtmetį už tokius nusikaltimus nuteista daugiau kaip 120 VSAT darbuotojų.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) skelbia, kad pernai 15 pasieniečių buvo pareikšti įtarimai korupciniais nusikaltimais, o per dešimtmetį už tokius nusikaltimus nuteista daugiau kaip 120 VSAT darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pernai už korupcines nusikalstamas veikas po VSAT atliktų veiksmų įtarimai buvo pareikšti 15-ai pareigūnų: 7-iems iš Lazdijų rinktinės, 5-iems iš Vilniaus, 2-iems iš Pagėgių ir vienam iš Pakrančių apsaugos rinktinių, - teigia VSAT Imuniteto skyriaus viršininkas Darius Škarnulis. - Dar 18 pareigūnų tarnybą paliko po prevencinių pokalbių“.

REKLAMA

Su korupcija kovojančio ir jos prevenciją vykdančio VSAT Imuniteto skyriaus viršininkas išskiria dvi pagrindines sritis, kuriose dažniausiai aptinkamos korupcijos apraiškos: pinigų rinkimas už sklandų pasienio kontrolės punkto kirtimą ir talkinimas kontrabandininkams „žaliojoje pasienio juostoje“.

Pasak D.Škarnulio, vis dažniau gaunama duomenų apie pasienio kontrolės punktuose dirbančių pareigūnų piktnaudžiavimą tarnyba, kuomet į asmenų, vykstančių per sieną, dokumentus neteisėtai dedami atvykimo ar išvykimo spaudai. Retesni yra atvejai, kai punktuose dirbantys pasieniečiai, iš anksto susitarę su nusikaltimų organizatoriais, už piniginį atlygį leidžia nekliudomai į Lietuvą įvežti kontrabandines cigaretes, paslėptas automobiliuose specialiai įrengtose slėptuvėse, taip pat leidžia išgabenti iš Lietuvos vogtas transporto priemones. Nustatyti ir pareigūnų piktnaudžiavimai, susiję su nelegalių migrantų gabenimu per pasienio punktus.

REKLAMA
REKLAMA

Kita problema yra pasieniečių, dirbančių vadinamoje „žaliojoje juostoje“ pasienyje su Baltarusija, piktnaudžiavimas tarnyba. Kasmet demaskuojama pareigūnų, kurie už pinigus talkina kontrabandos organizatoriams, teikia jiems tarnybinio pobūdžio informaciją apie pasienio sargybų išsidėstymą, jų judėjimo maršrutus, laikinai „nepridengtas“ pasienio ruožo atkarpas, atskleidžia žinias apie VSAT pareigūnų naudojamos technikos galimybes, ir panašiai.

2015-aisiais VSAT imuniteto padaliniai taip pat patikrino daugiau kaip 700 asmenų, ketinusių mokytis Pasieniečių mokykloje, studijuoti teisę ir valstybės sienos apsaugą Mykolo Romerio universitete ar įsidarbinti VSAT. Beveik pusšimčiui tokių asmenų patikrinimų rezultatai buvo nepalankūs ir durys į sienos apsaugos sistemą jiems neatsidarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Korupcijos prevenciją vykdantys pasieniečiai praėjusiais metais įvertino beveik 2 tūkst. viešųjų pirkimų paraiškų bei, esant būtinybei, konsultavo jų rengėjus. Šiai sričiai ir toliau ketinama skirti padidintą dėmesį.

Didelis dėmesys skiriamas ir VSAT darbuotojų mokymams, kurių metu kalbama antikorupcijos, grėsmių nacionaliniam saugumui, lojalumo valstybei ir tarnybai bei kitomis aktualiomis temomis.

VSAT taip pat tikisi visuomenės pagalbos. Asmenims už suteiktą itin vertingą informaciją apie nusikalstamas veikas ekonomikai, verslo tvarkai ar finansų sistemai, korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas teisės aktai numato atlygį iki 14 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų