REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Sulaikytas nusikaltėlių tinklas: vagystes vygdė nuo Prancūzijos iki Lietuvos (nuotr. Policijos)

Kauno pareigūnai, bendradarbiaudami su Prancūzijos tyrėjais, padėjo išaiškinti tarptautinį krovininių automobilių vagysčių tinklą - asmenys įtariami vogę automobilius Prancūzijoje ir gabenę juos į Lietuvą.

8

Kauno pareigūnai, bendradarbiaudami su Prancūzijos tyrėjais, padėjo išaiškinti tarptautinį krovininių automobilių vagysčių tinklą - asmenys įtariami vogę automobilius Prancūzijoje ir gabenę juos į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tenkinant Prancūzijos Žandarmerijos teisinės pagalbos prašymą, ikiteisminio tyrimo metu sulaikyta 11 asmenų - jie įtariami 41 sunkvežimio ir puspriekabių vagystėmis. Vagystės vykdytos 2014-2015 metais, daugiausia rytinėje Prancūzijos dalyje.

REKLAMA

„Padaryta žala - didesnė nei 4 mln. eurų, skaičiuojant sunkvežimius su kroviniu. Sulaikyta 11 asmenų, padaryta 15 kratų, kurių metu surinkta daug įrodymų“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Virginijus Mizaras.

Pareigūnų teigimu, įtariamieji - 20-50 metų amžiaus, kai kurie jų yra užsieniečiai, tačiau didžioji dalis - Kauno miesto ir rajono gyventojai, kurie ir sulaikyti Lietuvoje. Dalis asmenų sulaikyti kitose Europos Sąjungos šalyse. Dauguma asmenų praeityje ne kartą turėję reikalų su teisėsauga. Daugeliui jų paskirtos griežčiausios kardomosios priemonės - suėmimas trims mėnesiams.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas buvo vykdomas apie metus, jį koordinavo Europos Sąjungos (ES) policijos biuras Europolas.

Asmenys Prancūzijoje įtariami vagystėmis organizuotoje grupėje, už kurias numatyta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė, taip pat dalyvavimu organizuotame susivienijime.

Vagys buvo gerai organizuoti, nusikaltimams rengdavosi iš anksto, stebėdavo aplinką, turėjo įsigiję specialių vagystėms skirtų priemonių, pasirūpindavo suklastotais transporto priemonių dokumentais - jie, pakeitę vilkikų valstybinius numerius į lietuviškus, perveždavo juos į Lietuvą. Tyrime yra duomenų, jog transporto priemonės galėjo būti gabenamos ir parduodamos už ES ribų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, vagys dažniausiai rinkdavosi „Volvo“ ir „Scania“ sunkvežimius, dalis jų buvo su kroviniais. Automobiliai buvo slepiami nuošaliose vietose, uždarose patalpose.

Kaip sakė Kauno apskrities Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-ojo skyriaus viršininkas Aleksejus Gubenko, paskutinės kartu su prancūzų pareigūnais atliktos kratos bei apklausos vyko praėjusią savaitę, Lietuvos ir Prancūzijos pareigūnams pavyko aptikti šešis vogtus sunkvežimius, dalis jų buvo sulaikyti Lietuvoje. Apie kitų transporto priemonių vagystes pareigūnai turi pagrįstų įrodymų.

REKLAMA

Kratų metu iš nusikaltėlių konfiskuota daug telefonų ir kitų daiktinių įrodymų, apie 10 tūkst. eurų grynųjų pinigų.

„Visus daiktinius įrodymus pareigūnai, kadangi tai yra didelio rezonanso tyrimas ir pačioje Prancūzijoje, jie išsivežė su savimi tolesniam tyrimui“, - sakė A.Gubenko.

Turima duomenų, jog grupuotė Lietuvoje taip pat vykdė vagystes, tačiau vogdavo ne sunkvežimius, o lengvuosius automobilius, tad dalis įtariamųjų gali būti teisiami ir Lietuvoje.

Lietuvos pareigūnai įvardija tai kaip vieną stambiausių pastarųjų metų operacijų, aiškinantis organizuotas automobilių vagystes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų