REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas galutine nutartimi įpareigojo Vilniaus apygardos prokurorus tirti pasirodžiusią informaciją, kad buvusiai kandidatei į generalinius prokurorus Editai Dambrauskienei neva buvo siūloma „išsipirkti“ postą.

Teismas galutine nutartimi įpareigojo Vilniaus apygardos prokurorus tirti pasirodžiusią informaciją, kad buvusiai kandidatei į generalinius prokurorus Editai Dambrauskienei neva buvo siūloma „išsipirkti“ postą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas atmetė prokurorų skundą bei paliko galioti tokį žemesnės instancijos teismo sprendimą. Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

REKLAMA

Prokuratūra mano, kad ši informacija patenka į kriminalinės žvalgybos sferą ir jos neprivalu tikslinti Baudžiamojo proceso kodekso tvarka.

Sprendimus netirti informacijos buvo priėmusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei prokuroras. Tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatavo, kad Seimo nario Povilo Urbšio prašymus pradėti ikiteisminį tyrimą atmetę pareigūnai tai padarė skubotai, nepatikrinę visų reikšmingų aplinkybių bei faktinių duomenų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas nurodė, jog žemesnės instancijos teismo išvada yra „visiškai pagrįsta ir motyvuota“.

„Prieš priimant vienokį ar kitokį sprendimą,pareiškime nurodytos aplinkybės turi būti objektyviai ir išsamiai ištirtos“, - nurodė teismas.

Nutartį skundęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Stankevičius nurodė, kad šiuo atveju vienintelis galimas kyšininkavimo aplinkybių nustatymo šaltinis yra teisėja E.Dambrauskienė, tačiau tikslinimo metu ji atsisakė duoti parodymus. Prokuroras pabrėžia, kad „operatyvinės“ informacijos panaudojimas, kai nėra pradėtas ikiteisminis tyrimas, kriminalinės žvalgybos koordinavimas ir kontrolė patenka į Kriminalinės žvalgybos reglamentavimo įstatymo reglamentavimo sritį, tai nėra Baudžiamojo proceso kodekso reguliavimo dalykas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis daro išvadą, kad apylinkės teismo motyvai dėl slaptos pažymos su operatyvine informacija galimo egzistavimo fakto ir turinio tikrinimo būdu Baudžiamojo proceso kodekso nustatyta tvarka yra teisiškai nepagrįsti, nes remiasi neteisingu teisės aktų interpretavimu.

Seimo narys Povilas Urbšys į teisėsaugą kreipėsi žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo valdybos susitikimą. Žiniasklaidoje skelbta, kad pernai lapkričio pradžioje susitikime prezidentė valdybos nariams pranešė turinti informacijos, kad kandidatei į generalines prokurores E.Dambrauskienei esą siūlyta postą „išsipirkti“. Tačiau kas tokį pasiūlymą pateikė, valstybės vadovė valdybos nariams nenurodė.

REKLAMA

Apylinkės teismo nutartyje pažymima, kad tyrimo metu buvo apklaustas P. Urbšys ir Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkė E. Dambrauskienė, kuri, beje, „atsisakė duoti parodymus, kurie galimai reikštų parodymus prieš save“, taip pat gauta informacija apie publikacijos autorių.

Pasak nutarties, teisėsaugos pareigūnai neišnaudojo visų įstatyme numatytų galimybių, kad įsitikintų, ar P. Urbšio nurodyti duomenys atitinka tikrovę - nebuvo apklausti kiti susitikime su prezidente dalyvavę asmenys, nebuvo įsitikinta, ar realiai egzistuoja susitikime minėta pažyma.

Dėl P. Urbšio skundo prokuratūra, kuri vėliau perdavė šį skundą tikslinti STT, pati buvo pradėjusi preliminarų tyrimą. Seimo valdybos nariai, tarp jų ir Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė, buvo sulaukę skambučio iš Generalinės prokuratūros su prašymu atvykti pas prokurorą Gintarą Jasaitį. Apklausos buvo numatytos, tačiau atšauktos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų