REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Viktoras Uspaskichas (nuotr. Fotodiena.lt)

„Nuo pečių nukrito didžiulis kalnas“, – atvirauja Darbo partijos įkūrėjas, europarlamentas Viktoras Uspaskichas, komentuodamas Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje. Nors anksčiau politikas teisėjus buvo išvadinęs „nusikaltėliais“, šiuo metu teigia jiems pykčio nejaučiantis. Tiesa, visai kitaip V. Uspaskichas vertina prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimus po lemtingo teismo sprendimo.

9

„Nuo pečių nukrito didžiulis kalnas“, – atvirauja Darbo partijos įkūrėjas, europarlamentas Viktoras Uspaskichas, komentuodamas Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje. Nors anksčiau politikas teisėjus buvo išvadinęs „nusikaltėliais“, šiuo metu teigia jiems pykčio nejaučiantis. Tiesa, visai kitaip V. Uspaskichas vertina prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimus po lemtingo teismo sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas, vasario 1 d. paskelbęs sprendimą dešimtmetį trukusioje vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje, pakeitė bausmę V. Uspaskichui iš įkalinimo 4 metams į 6,8 tūkst. Eur dydžio baudą.

REKLAMA

Darbo partijos bylos staigmena: Viktoras Uspaskichas atsipirko bauda

Apie garsųjį teismo sprendimą, galimas įtakas teisėjų darbui, Darbo partijos ateitį ir daugiau – portalo tv3.lt interviu su Darbo partijos įkūrėju, Europos Parlamento nariu V. Uspaskichu.

Pagaliau sulaukėte Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo Darbo partijos byloje. Kaip Jūs vertinate šį sprendimą?

Esu labai patenkintas, atsirado tikėjimas ir valstybe, ir teismų sistema. Tikrai man per 10 metų atėmė daug laiko, energijos, sveikatos ir viso kito šita byla. Aš tikrai nenorėčiau daugiau murkdytis šitoje situacijoje ir neturiu jokio pykčio, bet pamačiau tokią didžiulę reakciją (į bylą – tv3.lt), o tokioje aplinkoje negali dirbti teismas. Tik dabar supratau, kaip buvo sunku priimti sprendimą ir pirmos instancijos teismui. Tokioje aplinkoje teismas negali priiminėti sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA

O ką Jūs turite omenyje? Įtaką teismams?

O kaip gi? Tokia juk įtaka, spaudimai. Pagal mane buvo 6000 straipsnių įvairiose spaudos priemonėse, kad „V. Uspaskichas kaltas ir turi sėdėti“ ir tai man reikėjo išgyventi. 700 reportažų buvo per centrines televizijas „prime time“ (angl. k. žiūrimiausiu metu – tv3.lt), per žinias. Taigi, tiesiog visuomenė buvo tuo užprogramuota ir dabar sprogimas – atsirado sąžiningų teisėjų ir reikia džiaugtis, kad tokių atsirado, atlaikė. Džiaugiuosi, kad jie atlaikė, suprantu, kad pirmos instancijos teismo teisėjams nebuvo taip pat paprasta. Aplinką reikia taisyti Lietuvoje, nes tokioje aplinkoje negali būti priiminėjami sprendimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūs kalbate apie neva esančią žiniasklaidos įtaką. Kai kurie politikai kalba ir apie politinę įtaką Darbo partijos byloje. Ar tokių įtakų, Jūsų manymu, irgi buvo?

Tai aišku, kad yra. Pas mus gi įrašai yra, kaip buvo kviečiami žmonės, vieniems žadami postai, karjera, kiti buvo spaudžiami. Mes turime įrašus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė nekomentuosianti Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo Darbo partijos byloje. Vis dėlto, po teismo sprendimo ji pareiškė, kad Lietuvoje vogti dar kol kas „apsimoka“.

Ji komentuoja teismo sprendimą ir praktiškai užkerta kelią kreiptis į Aukščiausiąjį Teismas. Tai yra tiesioginė įtaka teismui, tai yra klaida ir taip neturi būti politikoje.

REKLAMA

Kodėl tada, Jūsų manymu, prezidentė taip elgiasi?

Tai yra supratimas, įprotis iš praeities todėl, kad sovietų laikais komunistams taip buvo leidžiama daryti. Tas įprotis liko ir viskas.

Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos byloje jums skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę, o prokurorai norėjo Jus pasodinti dar ilgiau – 6 metams. Po Lietuvos apeliacinio teismo Jums teliko tik piniginė bauda. Jei atvirai, ar palengvėjo, sužinojus, jog kalėjimas Jums negresia?

Aišku, kad lengviau. Bet aš jau buvo subalansuotas, ramus šitoje vietoje. Man jokių problemų nebuvo, nes aš žinojau, kad esu teisus. Tuo labiau, kad pirmos instancijos teismas neturėjo teisės taikyti sukčiavimo, todėl, kad, pagal nuostatas ir įstatymus, norint man, kaip politikui, kaip Europos Parlamento nariui, taikyti šitą straipsnį, reikėjo gauti iš Europos Parlamento leidimą. Jie nesikreipė dėl šito, jie negavo leidimo ir nuteisė. Jie kreipėsi pagal švelnesnį straipsnį, apgavo Europos Parlamento narius ir suklastojo dokumentus, o tai yra nusikaltimas. Šitas teismas atšaukė tai.

REKLAMA

Aišku, šitoje vietoje aš jau nejaučiu pykčio, nes didžiulis kalnas nuo pečių nukrito. Tuo labiau aš nesiruošiu eiti į aktyvią politiką, aš pasitraukiau, nežiūrint į tai, koks bus teismo sprendimas. Pas mane buvo kitų priežasčių, minčių galvoje.

2019 m. baigiasi Jūsų kadencija Europos Parlamente. Kas toliau? Kuo užsiimsite?

Aš turiu daug minčių, idėjų apie vieno centro kūrimą, kuris teiks paslaugas žmonės, norintiems gyventi sveiką, ekologišką gyvenimą. Aš studijuoju ir šiais metais jau užbaiginėju universitetą, taigi galėčiau užsiimti šia veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šita byla – galiu pasakyti visiems, kurie joje dalyvavo, kurie mane spaudė – išmokino mane labai daug, pastūmė mane į kitą sritį, kurioje aš esu patenkintas. Gavau gerą pamoką, esu tikintis, suprantu, kad nieko atsitiktinai nebūna šiame pasaulyje.

Man šita pamoka pastūmė mane į tokį lygį, kad aš net, pavyzdžiui, mečiau gerti prieš du metus be jokios valios. Tai padariau, pakeliant sąmonę, vibracinį dažnį ir tokiu būdu nutrūko noras vartoti alkoholį. Tai yra įdomūs dalykai, kitokia energija, taigi nuėjau mokytis toliau psichologijos. Aš matau, kad šitoje srityje jau dabar galiu daug kam padėti išspręsti problemas.

REKLAMA

Grįžkime akimirkai prie politikos. Darbo partijos vairas šiuo metu yra perduotas Valentinui Mazuroniui. Kaip manote, ar šis politikas pajėgus „darbiečius“ per 2016 m. Seimo rinkimuose atvesti į pergalę?

Aš atsakysiu gal kitaip. Jis iš tikrųjų daug dirba, daug eikvoja energijos, laiko, labai aktyviai, kaip partijos lyderis, reiškiasi visuomenėje ir pačios partijos struktūroje. Aš net abejoju, jeigu būčiau partijos pirmininkas, kad galėčiau tam skirti tiek laiko, kiek jis skiria. Šitoje vietoje jaučiu jam didžiulę pagarbą ir padėką. O kaip jam pasiseks, tai yra daug sudedamųjų dalių, kurie lems rinkimų rezultatą.

REKLAMA

O jeigu Darbo partija laimėtų Seimo rinkimus, galbūt nutartumėte grįžti į partiją, vėl pasukti į aktyvią politinę veiklą?

Ne, tikrai ne.

Bet vis dėlto, Jūs įkūrėte Darbo partiją. Juk turėtų būti sunku visiškai palikti savo kūrinį, nuo jo atsitraukti.

Aš sakiau, kad pas mane dabar yra kitos vertybės. Aš matau daug destruktyvumo politikoje, politika yra žaidimas be taisyklių ir ta filosofija, kuria šiuo metu užsiiminėju, tiesiog skiriasi nuo politikos.

Dėkoju už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų