REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Norvegijos dujų koncernas „Statoil“ ir Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ Lietuvos rinkoje tapo realūs konkurentai, teigia energetikos ministras. Rokas Masiulis mano, jog norvegams pasiūlius skaidresnę kainodarą, tai leis lengviau prognozuoti dujų kainas ir jų nedidinti vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Lietuvos dujų tiekimo“ sutartis su „Statoil“ rodo, kad SGD ir vamzdinės dujos yra labai realūs konkurentai. „Statoil“ pasiūlė pigiau negu „Gazprom“ ir dėl to buvo pasirinktas „Statoil“ pasiūlymas. „Statoil“ kainodara yra žymiai skaidresnė ir žymiai aiškesnė, kas padeda lengviau prognozuoti dujų kainą ir su šia sutartimi matome, kad galėsime užtikrinti, kad dujų kaina vartotojamas nekiltų. Ar ji mažės? Per pusmetį vertinsime situaciją ir matysime, ar dujų kaina turėtų būti pataisyta, ar ne. Kol kas dar sunku tą pasakyti“, - BNS sakė R.Masiulis.

REKLAMA

Anot jo, „Statoil“ pasiūlymo pasirinkimas buvo paremtas komerciniais, o ne politiniais motyvais.

„Aš manau, kad nuo dabar tiek SGD terminalas, tiek „Gazprom“ bus realūs konkurentai, o Lietuva rinksis. Antroje šių metų pusėje „Lietuvos dujų tiekimas“ žiūrės, iš ko bus pigiau pirkti. Mes nesakome „ne“ „Gazprom“ dujoms, tai nėra politinis sprendimas, tai grynai komercinis sprendimas“, - komentavo energetikos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol tik „Gazprom“ dujas pirkusi LDT penktadienį pasirašė sutartį su „Statoil“, pagal kurią iki šių metų spalio įsigis daugiau kaip pusę šių metų dujų poreikio - apie 300 mln. kubų.

LDT vadovas Mantas Mikalajūnas BNS teigė, kad „Statoil“ dujos pasirinktos, nes „Gazprom“ nebuvo lankstus ir pasiūlė nepalankią kainodarą.

Lietuva šiemet iš „Statoil“ nupirks apie 1,150 mlrd. kubų dujų: „Litgas“ - 350 mln. kubų, Jonavos trąšų gamykla „Achema“ - apie 500 mln. kubų ir LDT - apie 300 mln. kubų.

Visas jos dujų poreikis sieks iki 2 mlrd. kubų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų