REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais laikais visuomenė, kalbant apie seksualumą ir lytinį potraukį, yra labai išlaisvėjusi, tačiau sekso tema daugelyje šeimų vis dar yra tabu. Tarp vienišų moterų pasitaiko tokių, kurios partnerius keičia dažnai ir lengvai, ir tokių, kurios ilgai, kantriai ir skausmingai laukia savojo išrinktojo. Kuris gi variantas geresnis?

Šiais laikais visuomenė, kalbant apie seksualumą ir lytinį potraukį, yra labai išlaisvėjusi, tačiau sekso tema daugelyje šeimų vis dar yra tabu. Tarp vienišų moterų pasitaiko tokių, kurios partnerius keičia dažnai ir lengvai, ir tokių, kurios ilgai, kantriai ir skausmingai laukia savojo išrinktojo. Kuris gi variantas geresnis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie lytinio gyvenimo svarbą moteriai tv3.lt pasikalbėjo su seksologu Viktoru Šapurovu.

Ką daryti vienišoms merginoms: užspausti ar kažkur kitur nukreipti savo lytinį potraukį ar jam pasiduoti ir suartėti su vyru, su kuriuo neturi romantiškų santykių?

REKLAMA

Kadangi merginos yra skirtingos, galiu pasakyti: jeigu kažko labai norisi, pirmiausia reikia paieškoti, kodėl. Tokiu atveju siūlyčiau perkalbėti su patyrusiu psichoanalitiku, kad įvertintų situaciją. Šiaip moteris fiziologinio pagrindo norėti mylėtis neturi, o vyras turi. Tad jeigu toks nenumaldomas noras mylėtis pas moterį yra, pirmiausia reikia ieškoti neišspręstų psichologinių problemų.

Mūsų laikais moteris gali būti su vyru ar be jo, ji gali būti ne mažiau laiminga viena nei su vyru. Dabar vis daugiau merginų ir moterų supranta, kad tai nėra būtina: ji neturi jaustis bloga, jei ji neištekės ar nepagimdys kūdikio. Ji puikiai savo energiją gali panaudoti mokslinėje veikloje ar kur kitur.

REKLAMA
REKLAMA

Tai moteris gali gyventi visiškai pilnavertį gyvenimą be lytinių santykių?

Absoliučiai. Pasikartosiu: jeigu kyla nenumaldomas sekso noras, reiškia, yra kažkas netvarkoje su moters psichologija.

O jeigu tas noras nėra nenumaldomas, tiesiog kartais iškylantis?

Tai moteris realizuoja jį, kaip ji nori, tai priklauso, kaip tai sutinkama su jos šeimos papročiais ar morale. Niekas niekam negali sakyti, kas galima ir kas ne ir ačiū Dievui, kad dabar žmonės labiau klauso savęs. Aišku, eiti per partnerius – vieną dieną vienas, kitą dieną kitas – yra pavojinga ne tik dėl nėštumo, bet ir dėl sveikatos. Taip galima gauti visokių ligų – gimdos kaklelio papilomą, iš kurios vėžys gali išsivystyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad reikia pagalvoti, ką daryti jei neatsiranda tinkamo vyro. Yra išsilavinusių merginų, kurios kartą per mėnesį nueina į barą ar klubą ir pasimyli su ten sutiktu vyru – tai rizikingas kelias, bet tuomet ji prie nieko neprisiriša. Mes esame taip užprogramuoti: jei mes susitinkame ir draugaujame, ir jau susitinkam 20 kartą, turime kurti šeimą, nors ne visada tai yra tikslinga – gali būti ir partneriški santykiai, galima auginti vaiką ir taip, galima ir neauginti vaiko. Moteris juk yra laisvas žmogus, jai nereikia skandintis, jeigu vyrai ją atstumia.

REKLAMA

Tad jūs nepritariate, pavyzdžiui, psichologo Olego Lapino nuomonei, kad moteris, mylėdamasi ne su savo vaikinu ar vyru, patirs nusivylimą?

Viena patirs, kita nepatirs. Nemanau, kad reikia apibendrinti ir visas moteris mesti į vieną krūvą – juk skirtingi žmonės yra, turėję skirtingą vaikystę.

Ką apskritai moteriai reiškia lytiniai santykiai?

Vienai tai yra kelias į taip geidžiamą motinystę, iki penktadalio moterų lytiniai santykiai yra šeimos stabilumo užtikrinimas: nors ir orgazmo kiekvieną kartą ji nepatiria, bet moteris susijaudina, džiaugiasi, kad jos vyras yra patenkintas, mano, kad tokiu būdu jį kontroliuoja. Dabar yra nemažai moterų, kurios lytiniuose santykiuose mato galimybę patirti džiaugsmą, gal net nežemišką džiaugsmą, nes tai yra džiaugsmo, malonumo šaltinis.

REKLAMA

Moterys yra išprususios, žino, kad orgazmas joms priklauso, kaip ir vyro dėmesys, pastangos ją sujaudinti ir jai padėti. Ir teisingai mąsto: tokia partnerių atranka ir turi būti. Yra „Kamasutros“ nesenstantys žodžiai, kokie yra trys meilės komponentai: emocinis artumas, dvasinis artumas ir fizinis-seksualinis artumas. Jei visi komponentai atitinka, su tuo žmogumi galima kurti gyvenimą, o jeigu ne – tai ne.

Yra koks nors poveikis moters sveikatai, jeigu ji ilgą laiką nesimyli?

Mediciniškai yra nustatyta, kad moteriai sveikiausia nesimylėti, nepastoti ir negimdyti, nes čia yra daug rizikos veiksnių. Pavyzdžiui, jeigu moteris mylisi, tai net jei ir vyras bus pats sveikiausias ir švariausias, vis tiek jis įneša kažkiek mikrobų, ir makšties švara jau bus blogesnė. Nėštumas taip pat yra rizikingas, gali visokių komplikacijų būti, taip pat ir gimdymo metu. Net ir maitinimo metu gali supūliuoti krūtis, gali išsivystyti uždegimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteriai reikia naudoti ir kontracepciją. Nors ji yra nuostabi, jos žala šiais laikais itin sumažinta, bet be jos yra dar mažiau šalos. Tad yra toks variantas (nesimylėti – red.), tik svarbu, kad moteris jį laisvai rinktųsi, ir tegu renkasi. Jos nustoja bijoti, kad vyresnio amžiaus giminaitė paspaus ją, kodėl nėra vaikų, ir turi savo laiką: gyvena Vilniuje, važiuoja atostogauti kasmet po Alpes pavaikščioti ir ji yra patenkinta. Noras mylėtis kyla iš vienatvės jausmo. Žmogus, kuris gyvena vienas, nėra tas pats, kas jaučiantis vienatvę. Normalu gyventi poroje, bet blogoje poroje bus blogai, tikrai daug blogiau nei gyventi vienai.

REKLAMA

Žala nuo lytinio gyvenimo nebuvimo bus tada, kada moteris jo labai geidžia, o jo nėra. Tada ji kankinsis, tada pritvinks kraujas į lyties organus. Taip pat moteris gali pykti iki ašarų, jeigu ji susijaudina, mylisi, bet nepatiria orgazmo. Tada viduj nėra atsipalaidavimo, viskas pritvinkę – tada yra žala.

Visgi daugelis psichologų sako, kad reguliarus seksas gyvenimui suteikia daugiau laimės. 

Seksas suteikia laimės, bet moteris yra ypač priklausoma nuo to, su kokiu partneriu mylisi, gerokai daugiau negu vyras. Mylintis su simpatišku, mylinčiu, patikimu, tikru žmogumi, kuris tau tinka, gali ateiti begalinis džiaugsmas.

REKLAMA

Turime įsivaizduoti, koks didžiulis diapazonas čia yra: kas yra lytiniai santykiai su mylimu ir mylinčiu žmogumi, ir koks „džiaugsmas“ iš to, kai tave prievartauja, o tai irgi lytiniai santykiai. Tos dvi būsenos neturi nieko bendro, nors fiziškai tai gali būti labai panašu.

Taip pat visai kitoks laimės pojūtis ir tarp merginos, kartą per mėnesį nueinančios į klubą, kaip sakėte, ir besimylinčios su mylimu žmogumi, ar ne?

Jeigu moteriai susikaupė vienatvės jausmas, noras mylėti, toks nuėjimas į klubą gali visai ją tenkinti. Tarybiniais laikais atrodė, kad kiekviena moteris svajoja tik apie šeimą, bet dabar taip nėra, nes moteris yra nepriklausoma ir pati gali labai sėkmingai gyventi, o su netinkamu žmogumi visada bus blogai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar yra daug paskaitų apie moteriškumą, šeimą, kur lektoriai pabrėžia, kad moters prigimtis yra šeima, ir tik ten ji gali jaustis saugiai. Ką jūs apie tai manote?

Sutinku, bet mes ne „Paskenduolės“ laikais gyvename, kada saugumas taip priklausė nuo vyro. Dabar moterys ir butų remonte geriau orientuojasi, ir automobiliuose geriau nusimano. Iš kur tas saugumas? Išteka už gležno vyro ir tikisi, kad jis ją apsaugos gatvėje nuo chuligano? Neaišku dar, kas ką labiau apsaugos. Saugumo sąvoka labai pasikeitė. Moteris yra fiziškai silpnesnė, bet dažnai to nepakanka: reikia proto, išmanumo ir išminties, ką moteris panaudoja savo darbe ir, svarbiausia, kad ji, taip pat kaip vyras, turi laisvę.

Kiekviena moteris yra asmenybė. Moteris šeimai ir vaikui daug atiduoda: savęs, savo pastangų, nemigo naktų. Jei to norisi, tai reikia būtinai daryti su tinkamu žmogumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų