REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po to, kai alkoholikas tėvas savo vaikus įmetė į šulinį, o girtuokliaujantis vyras Kražiuose nužudė keturias moteris, politikai ėmė galvoti, kaip mažinti alkoholizmą. Kai kurie ir nutarė imtis priemonių: štai Kaune pavasarį vyksiančią Kazimiero mugę siūloma surengti be galimybės vartoti alkoholį, tiksliau, siekiama leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais tik uždarytoje taroje. Visgi kai kurioms savivaldybėms ši idėja atrodo netinkama – esą taip galima dar paaštrinti problemą.

Po to, kai alkoholikas tėvas savo vaikus įmetė į šulinį, o girtuokliaujantis vyras Kražiuose nužudė keturias moteris, politikai ėmė galvoti, kaip mažinti alkoholizmą. Kai kurie ir nutarė imtis priemonių: štai Kaune pavasarį vyksiančią Kazimiero mugę siūloma surengti be galimybės vartoti alkoholį, tiksliau, siekiama leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais tik uždarytoje taroje. Visgi kai kurioms savivaldybėms ši idėja atrodo netinkama – esą taip galima dar paaštrinti problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kada Kaune neprekiaus alkoholiu, sakote? Žinosime, kada nevažiuoti“, – linksmai su tv3.lt kalbėjo Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas.

REKLAMA

Jis nurodė, kad oficialios politikos dėl alkoholio prekybos viešų renginių metu miestas nėra suformavęs, tačiau pabrėžė, kad Klaipėda jau penkiolika metų taiko tam tikrus apribojimus viešųjų renginių metu: pavyzdžiui, Jūros šventės teritorijoje draudžiama prekiauti alkoholiu stiklinėje taroje tiek prekybos centruose, tiek ir kitur.

Žmonės gers namie

A. Šulcas pabrėžia, kad Klaipėda niekada nepasisakė už radikalius sprendimus, tad ir šįkart, vicemero teigimu, to nebus:

REKLAMA
REKLAMA

„ Nemanome, kad radikaliai viską uždraudus galima pasiekti gerų rezultatų. Mano asmenine nuomone, valstybė elgiasi dviveidiškai: jeigu alkoholis toks žalingas ir nenaudingas, tai uždrauskime išvis. Greit prieisime prie to, kad koncerte ar teatre negalėsi taurės šampano išgerti. Juk jeigu uždrausime žmonėms gerti viešuosiuose renginiuose, jie gers namie, nevartodami kultūros. Man atrodo, tai būtų pakankami kvailokas sprendimas“, – sako jis.

Pasak jos, valstybė geriau leistų apsispręsti pačioms savivaldybėms, kokias girdyklas uždaryti, nes yra apstu vietų, kur po 22 val. apeinamas draudimas prekiauti alkoholiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Šulco, draudimas pardavinėti alkoholį masiniuose renginiuose problemą tik pagilintų, nes tada, jo nuomone, žmonės gertų namie.

„Gyvenimas pilnas streso, žmonės ieško, kaip atsipalaiduoti, dalyvavimas kultūriniuose masiniuose renginiuose – viena prieinamiausių kultūrinių pramogų, ir jeigu žmogus išgėrė bokalą alaus, tame nieko blogo nėra. Jei žmogus žinos, kad renginyje nebus to, kas jam priimtina, jis liks namuose“, – sakė jis.

Tad siūlymai uždrausti pardavinėti alkoholį viešų renginių metų, anot A. Šulco, yra „valstybės politikierių noras pasirodyti“.

REKLAMA

Vilnius idėją palaiko

Vilniaus vicemeras turi kitokią nuomonę: jam Kauno savivaldybės iniciatyva yra priimtina, o tradicinė šventė be gatvėmis šlitinėjančių neblaivių žmonių vilioja. Nors alkoholio kranelio vilniečiai artimiausioje mugėje greičiausiai dar neužsuks, tačiau žadama apsvarstyti, kuo ateityje pakeisti prekybą svaigiaisiais gėrimais.

„Nemoralu iš tokių dalykų uždirbinėti pinigus ir iš esmės tos netektos pajamos gali būti kompensuotos papildomomis paslaugomis šeimai, vaikams ir kitais dalykais – čia tiesiog reikia daugiau kūrybiškumo. Pinigus galima uždirbti ir taip, negirdant žmonių“, – sako Vilniaus vicemeras.

REKLAMA

Panevėžys jau uždraudė

Panevėžio miesto patarėja Lina Kazokienė nurodė, kad rugsėjo mėnesį miesto taryba priėmė sprendimą uždrausti prekiauti alkoholiu masinių švenčių metu, išskyrus miesto šventę ir tarptautinius renginius:

„Tarybos sprendime nustatoma, kad alkoholinių gėrimų prekyba pagal vienkartines licencijas draudžiama švenčių, masinių renginių, parodų, koncerto, teatro spektaklių , cirko ir kitų renginių, vykstančių tam tikrose zonose – Jaunimo parke, Nepriklausomybės aikštėje, Senvagėje ir kt. – metu, išskyrus miesto šventę ir tarptautinius renginius, vykstančius miesto centre – ten gali būti leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais pagal vienkartines licencijas Renginių organizavimo komisijos sprendimu“, – kalbėjo mero patarėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Kazokienės teigimu, miesto šventės metu draudimas negalioja, nes kol kas norima pasižiūrėti, kokia bus visuomenės reakciją į šiuos sprendimus.

„Buvo įvairių nuomonių dėl miesto šventės, pati dalyvavau organizuojant diskusijas su įvairių bendruomenių atstovais. Kalbėjomės, koks visuomenės požiūris į alkoholio ribojimą masiniuose renginiuose. Buvo pasisakymas, kad alkoholis ir jo prieinamumo skatinimas yra pakankamai žalingas. Tad šitas sprendimas buvo pirminis – kaip pasiteisins, ar atitiks lūkesčius, kaip žmonės jį priims, iš to seks kiti sprendimai, kurie gali būti griežtesni“, – nurodė ji.

REKLAMA

Dėl jau rugsėjo mėnesį priimto draudimo, anot merės patarėjos, skundų dėl draudimo prekiauti alkoholio iš verslininkų ar kitų žmonių jie nesulaukė.

Šiauliai draudimo nesvarsto

Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotojas Domas Griškevičius nurodė, kad miestas šiuo metu tokio varianto nesvarsto.

„Didiesiems miestams, kaip Šiauliams ar Kaunui, sudėtinga lygintis su Naisiais, kur renginiai vyksta be alkoholio. Didžiųjų miestų aikštėse, kur vyksta koncertai, šalia veikia ir kavinės. Gaunasi taip, kad renginio metu draudžiama pardavinėti alkoholį, bet žmogus gali nueiti į kavinę ir ten alkoholį jau gali gerti“, – sakė D. Griškevičius.

REKLAMA

Jis taip pat nurodė, kad tokie draudimai nebūtų veiksmingi, nes juos galima apeiti. Be to, vicemerui neatrodo teisinga, kad kultūringai vartojantis alkoholį žmogus negalėtų renginio ar šventės metu jo atsigerti.

„Tad šiuo metu mes tokio draudimo nesvarstome. Apie tai diskutavome ir su policija: ji sako, kad dar reikia įvertinti ir išteklius. Klausimas, kiek policija pajėgi užtikrinti, ar žmogus nevartoja alkoholio viešų renginių metu. Pas mus viešosiose vietose, parkuose, skveruose uždrausta rūkyti, bet pasigirti, kad rūkymas ten nevyksta, negalima, nes kaip galima tai sukontroliuoti – viešoje tvarkoje keturi žmonės dirba“, – D. Griškevičius.

 

Nuo Naujųjų alkoholio nebegalima įsigyti degalinėse, planuojama priimti 0 promilių įstatymą, svarstoma apie privalomąjį gydymą nuo alkoholizmo. Premjeras taip pat siūlo sumažinti alkoholio pardavinėjimą ne maisto produktų parduotuvėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų