REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto valdžia užsimojo jau po kelių savaičių visas sostinėje neteisėtai dirbančias aukles ištraukti iš šešėlio. Tiesa, šį kartą tą darys pasitelkusi ne lazdą ar botagą, o saldainį. Verslo liudijimai kitais metais auklėms kainuos ne 350 eurų, o tik simbolinį 1 eurą. Tačiau ar tokios priemonės tikrai privers aukles mokėti mokesčius?

Vilniaus miesto valdžia užsimojo jau po kelių savaičių visas sostinėje neteisėtai dirbančias aukles ištraukti iš šešėlio. Tiesa, šį kartą tą darys pasitelkusi ne lazdą ar botagą, o saldainį. Verslo liudijimai kitais metais auklėms kainuos ne 350 eurų, o tik simbolinį 1 eurą. Tačiau ar tokios priemonės tikrai privers aukles mokėti mokesčius?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors miesto taryba užsimojo traukti aukles iš šešėlio ir tokiu būdu didinti legaliai dirbančius vaikų prižiūrėtojus, šis sprendimas kol kas nėra vertinamas aiškiai. 

REKLAMA

2014 metais Vilniuje dirbo 78 auklės, 2015 m. jų buvo vos keliomis daugiau – 85. Nors ir sumažėjus kainai, auklių, Vilniuje panorusių kitiems metams įsigyti verslo liudijimų atsirado vos viena. Kaip tv3.lt portalą informavo VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė, iki šios dienos, 2016 metams iš viso auklių veiklai išduota 18 verslo liudijimų. 

Atlyginimai ženkliai nesiskiria

Jaunos šeimos geros auklės ieško kartais ne mėnesį ir ne du. Jos eina iš rankų į rankas tarsi vertingas lobis. Žinoma, ir pinigus gauna ne mažus. Vilniuje 400 - 500 eurų mėnesinė auklės alga nieko labai nestebina.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekus su agentūros „Mama ir auklė, veikiančios Vilniuje ir Kaune, vadove Ieva Augustiniene, pastaroji patvirtino, kad vidutinis auklės atlyginimas Vilniuje yra 500 ir daugiau eurų. „Daug kas priklauso nuo reikalavimų auklei. Jei ji vairuoja automobilį aba sutinka dirbti užmiestyje, kaina proporcingai kyla. Prižiūrint du ir daugiau vaikų, atlyginimas tuėtų būti didinamas iki pusantro karto “ – pasakoja ji.

Kaune auklių algų tendencija šiek tiek kitokia, ten jų laukia 30 – 60 eurų mažesni atlyginimai, tačiau reikalavimai siekiant didesnio – lieka tie patys. I. Augustinienė pabrėžia, kad daug kas priklauso nuo susitarimo tarp auklės ir šeimos, tačiau pastebi, kad pastaruoju metu ypač vertinamos vairuojančios ir puikiai lietuvių kalbą mokančios auklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkurencijos nebijo

Tv3.lt portalo kalbinta agentūros „Auklė“ vadovė Neringa Ramanauskienė pasakojo, kad po šio sprendimo kalbėjosi su savo darbuotojomis ir teigė, kad visos buvo juo patenkintos. „Visos auklės, kurios dar neturėjo verslo liudijimo – puls jo pirkti“ – neabejojo ji.

Pašnekovė pasakojo, kad jos agentūroje apie 80 proc. auklių dirba su verslo liudijimu. „Visų pirma dėl to, kad pačios auklę samdančios šeimos yra suinteresuotos ir padengia dalį išlaidų" - pasakojo ji.

Paklausta ar tikisi auklių „bumo“ savo agentūroje, N. Ramanauskienė atviravo: „Nemanau, kad taip atsitiks. Mes vykdome gana griežtą auklių atranką, o nueiti dirbti per paprastą skelbimą yra lengviau“ . N. Ramanauskienė tikina konkurencijos taip pat nebijanti. „Klientų pas mus yra visada, tik priklausomai nuo sezono jų skaičius svyruoja.“ – aiškino ji.

REKLAMA

Auklės jausis saugiau

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius savo paskyroje „Facebook“ rašė: „Ar galite patikėti, kad šiandien Vilniuje yra tik 85 auklės (būtent tiek verslo liudijimų šiai veiklai išduota). Žinau ne vieną atvejį, kai vaikučiui taip ir nepavyko surasti auklės, nes niekas nesutiko šios paslaugos teikti legaliai“.

Verslo teisės advokatų kontoros „iLAW“ teisininkas Marijus Šaras teigė, kad verslo liudijimo kainos sumažinimas yra teisingas ir geras sprendimas. „Juk kaina buvo 350 eurų ir auklės, norėdamos vykdyti veiklą, ją turėjo susimokėti iš karto, net jeigu dar nebuvo užsidirbusios pajamų. Reikia įvertinti tai, kad auklių darbą kaip papildomą uždarbį pasirenka studentės ir tie asmenys, kurių pajamos ir šiaip nėra labai didelės. Iš piniginės išsitraukti ir susimokėti tokią sumą iškart nėra paprasta“ – kalbėjo jis.

REKLAMA

Bandys spręsti vaikų darželių problemą?

Vilniaus miesto tarybos narys Algis Čaplikas tv3.lt portalui pasakojo, kad šiuo klausimu buvo diskutuojama dar nuo praeitos kadencijos. „Jau seniau kalbėjome apie tai, kad kai kurioms sritims reikėtų mažinti verslo liudijimo kainą iki patrauklumo ribos“ – teigė jis. Anot A. Čapliko, simbolinės kainos nereikėjo: „Reikėjo daryti arba nemokamai arba penkiasdešimt euro centų, bet iš esmės šį sprendimą vertinu pozityviai” – savo nuomonę dėstė jis.

Ar vietų stygius vaikų darželiuose paskatino mažinti kainą, siekiant stiprinti auklės pozicijas ir ištraukti jas į „dienos šviesą“? A. Čapliko teigimu, šiuo sprendimu Vilnius tikrai neišspręs vaikų darželių problemos. „Tai labiau galimybė įteisinti ir legalizuoti veiklą ir auklėmis dirbti oficialiai. Aš nemanau, kad tai kaip nors įtakos auklių skaičiaus didėjimą. Žmonės, kurie samdosi jas, tikrai turi pakankamai pinigų sumokėti 300 ar 400 eurų. Kad tai vienas iš būdų išlysti iš šešėlio – aš sutinku, tačiau, kad būdas spręsti vaikų darželio problemą – tikrai ne“ – užtikrintai kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelių vilčių nepuoselėja

Paklaustas ar šis sprendimas paskatins aukles legalizuoti savo veiklą, Vilniaus miesto tarybos narys Algis Čaplikas nebuvo tuo užtikrintas. “Reikia tikėtis, kad tai paskatins išlysti iš šešėlio, bet aš didelių vilčių nepuoselėju. Siūlau palaukti ir pasižiūrėti, kad bus. Metų viduryje vistiek dar kartą turėsime peržiūrėti įkainius, o kai bus skaičiai – bus lengviau kalbėti” – tv3.lt portalui pasakojo jis.

Tuo tarpu teisininkas Marijus Šaras aiškino, kad neįteisinusios savo veiklos, auklės baudžia tik pačios save ir neabejoja, kad ženkliai sumažės nelegaliai dirbančių vaikų prižiūrėtojų. “Nežinau ar pastebimai, bet jos turėtų išlysti iš šešėlio. Bet kokiu atveju, šiais metais buvo 85 auklės, išsiėmusios verslo liudijimą, kai kaina buvo 350 eurų, todėl po kainos sumažėjimo skaičius turėtų išaugti“ – neabejojo jis.

REKLAMA

Įstatymai atsakomybę numato ne tik nelegaliai dirbančioms auklėms, bet ir jas samdantiems vaikų tėvams. Nustačius nelegalaus darbo avejį, gresianti bauda svyruoja 869 iki 2 896 eurų. Tv3.lt taip pat primena, kad su verslo liudijimais dirbantys asmenys privalo mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas, kurios kitąmet padidinus minimalų atlyginimą siektų 31,5 euro per mėnesį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų