REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panašu, kad Darbo partijos garbės pirmininką Viktorą Uspaskichą persekioja juodosios buhalterijos šmėkla. Besitęsiant teisminiams procesams dėl vadinamosios juodosios buhalterijos bylos, teisėsauga V. Uspaskichui smogė dar kartą – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkių finansinių nusikaltimų, kurio taikiklyje atsidūrė ir V. Uspaskicho šeimos valdomo koncerno „Vikonda“ bendrovės.

Panašu, kad Darbo partijos garbės pirmininką Viktorą Uspaskichą persekioja juodosios buhalterijos šmėkla. Besitęsiant teisminiams procesams dėl vadinamosios juodosios buhalterijos bylos, teisėsauga V. Uspaskichui smogė dar kartą – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkių finansinių nusikaltimų, kurio taikiklyje atsidūrė ir V. Uspaskicho šeimos valdomo koncerno „Vikonda“ bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo tv3.lt žiniomis, teisėsaugą sudomino įtartina „Vikondos“ bendrovių pinigų cirkuliacija bei grandiozinių koncerno renginių, tarp kurių – koncerno 25-mečio jubiliejus, „Vikondos“ vadovės, verslininkės, V. Uspaskicho žmonos Jolantos Blažytės-Uspaskich 50 metų gimtadienio šventė, finansavimo šaltiniai.

REKLAMA

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) portalui tv3.lt patvirtino pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu, turto pasisavinimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius teigė, kad pareigūnus sudomino dviejų viešųjų įstaigų buhalterija. Anot tarnybos vadovo, ikiteisminio tyrimo akiratyje atsidūrė ir V. Uspaskicho šeimos valdomas koncernas „Vikonda“.

„Tyrimas atliekamas ne konkrečiai dėl koncerno „Vikonda“, o yra tyrimas dėl dviejų viešųjų įstaigų ir būtent dėl lėšų panaudojimo šitose įstaigose. Esmė yra tame, kad būtent viena iš šių viešųjų įstaigų yra gavusi nemažą pinigų sumą būtent iš koncerno „Vikonda“. Ir būtent tyrimas atliekamas, kaip tos tikslinės lėšos buvo panaudotos.

REKLAMA
REKLAMA

Yra pareikšti įtarimai, bet tikrai, žinokite, dabar yra tyrimo tik pradžia, yra atliekami aktyvūs ikiteisminiai tyrimo veiksmai ir aš Jums negalėčiau šiai dienai detalizuoti konkrečių faktų“, – portalui tv3.lt sakė FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius.

FNTT vadovas patikino, jog šiuo metu ikiteisminiame tyrime vykdoma daug įvairių operacijų – dokumentų poėmiai, vykdomos kratos – todėl daugiau detalių apie jis pateikti atsisakė.

Šimtai tūkstančių - ledų šventei ir V.Uspaskicho žmonos jubiliejui

Portalo tv3.lt žiniomis, FNTT pareigūnus sudomino koncerno „Vikonda“ bendrovių buhalterija. Dėmesio centre esą atsidūrė ne kas kita, o koncerno „Vikonda“ renginiai, tarp kurių – Kėdainiuose rengiamos ledų šventės, „Vikondos“ 25-mečio minėjimas, V. Uspaskicho žmonos, „Vikondos“ valdybos pirmininkės J. Blažytės-Uspaskich jubiliejaus šventė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

tv3.lt duomenimis, pompastiškoms šventėms pinigai buvo skiriami pagal tam tikrą schemą, kurioje dalyvavo tarpininkai.

Pirminiais duomenimis, minėtų renginių organizavimui ir rengimui pasitelkti 0,5 mln. Eur iš koncerno „Vikonda“ įmonių AB „Krekenavos agrofirma“, UAB „Kėdainių fabriko konservai“ buvo perduoti neturtingų šeimų vaikų parama besirūpinančiam labdaros ir paramos fondui „Viltis-Vikonda“, fondas lėšas pervedė vienai neįvardytai viešajai įstaigai.

Būtent ši viešoji įstaiga, tv3.lt žiniomis, visus gautus 0,5 mln. Eur išgrynindavo ir perduodavo atgal „Vikondos“ bendrovėms. Teigiama, kad būtent šios schemos būdu, pasitelkus tarpinius subjektus, buvo finansuojamos koncerno šventės.

REKLAMA

Šventes rengė iš „savų“ pinigų

Portalui tv3.lt nepavyko susisiekti su „Vikondos“ valdybos pirmininke J. Blažyte-Uspaskich.

Tuo metu V. Uspaskichas TV3 teigė, kad apie FNTT atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl galimų finansinių machinacijų nieko nežinantis.

„Nieko negaliu pasakyti. Žinau, kad tas labdaros fondas dirba gerai, tvarkingai, atsakingi žmonės ten direktoriai. Sunku pasakyti. [...] Man niekas nepaskambino, nes dabar Briuselyje esu“, – kalbėjo V. Uspaskichas.

Klausiamas, iš kokių lėšų buvo organizuota žmonos J. Blažytės-Uspaskich 50 metų jubiliejaus šventė, V. Uspaskichas atrėžė, jog iš „savų“.

REKLAMA

Darbo partijos garbės pirmininkas akcentavo, jog buhalterija koncerno „Vikonda“ bendrovėse tvarkoma, nepažeidžiant įstatymų.

„Viskas ten turi būti tvarkoje. Vien pas mane yra grynų pinigų pakankamai deklaruota, kad apmokėti žmonos gimtadienį“, – aiškino V. Uspaskichas.

Perleido akcijas

2013 m. kovą V. Uspaskichas jo valdytas koncerno „Vikonda“ bei jo grupei priklausančios bendrovės „Krekenavos pašarai“ akcijas perleido dukrai Laurai Blažytei.

Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas taip pat perleido ir bendrovės „Edvervita“, kuri yra viena iš „Vikondos“ akcininkių, akcijas – jas dabar valdo Baltarusijoje registruoti jo vaikai iš pirmos santuokos Julija ir Eduardas Uspaskichai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Blažytė šiuo metu valdo 14,99 proc. „Vikondos“ ir 11,17 proc. „Krekenavos pašarų“ įstatinio kapitalo, o V. Uspaskichas šių įmonių akcijų nebeturi.

Didžiausia „Vikondos“ akcininke išlieka V. Uspaskicho žmona J. Blažytė-Uspaskich, valdanti 50 proc. koncerno akcijų. 27,23 proc. „Vikondos“ akcijų valdo „Edvervita“, 5,7 proc. akcijų – „Vėjo galia“, 2,08 proc. akcijų – „Vikoil“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų