REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikai apie buvusį VST vadą: jis palaikė šiltus santykius su aukščiausiais valdžios sluoksniais

Seimo narys: mūsų valstybės viduje buvo „žali žmogeliukai“

Politikai po žiniasklaidoje paskelbtos informacijos apie Viešojo saugumo tarnyboje (VST) švaistomas lėšas, pasenusią techniką bei galimai nelojalius pareigūnus, ėmė kalbėti apie tai, kad problemos galėjo dėl to, kad buvęs ilgametis VST vadovas Sergejus Madalovas nuolat stengėsi palaikyti gerus santykius su aukščiausios valdžios vadovais, jog šie nesikištų į tarnybos veiklą.

Politikai po žiniasklaidoje paskelbtos informacijos apie Viešojo saugumo tarnyboje (VST) švaistomas lėšas, pasenusią techniką bei galimai nelojalius pareigūnus, ėmė kalbėti apie tai, kad problemos galėjo dėl to, kad buvęs ilgametis VST vadovas Sergejus Madalovas nuolat stengėsi palaikyti gerus santykius su aukščiausios valdžios vadovais, jog šie nesikištų į tarnybos veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš penkis mėnesius vadovavimą VST perėmęs Ričardas Pocius antradienį publikuotame interviu naujienų portalui delfi.lt sakė, kad tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, o kai kurie VST pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius. Anot R. Pociaus, dalyje VST padalinių dirba vos keli lietuviai, o likusi dalis – kitataučiai, turinti ir dvigubą pilietybę.

REKLAMA

Naujasis vadovas sakė, kad VST du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, kelis dešimtmečius nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mastymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė. Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo S. Madalovo perėmusio R. Pociaus, dalis medžiagos apie iššvaistytas lėšas šiuo metu jau perduota teisėsaugai.

REKLAMA
REKLAMA

Kviesdavo į šventes

Parlamentaras, partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos atstovas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Valdas Vasiliauskas portalui tv3.lt pasakojo, kad buvęs VST vadovas S. Madalovas valdžios atstovus nuolat kviesdavo į įvairias šventes.

„Iš tikrųjų S. Madalovas kviesdavo į šventes visus Seimo narius, Vyriausybės narius, važiuodavo ten, jis palaikė labai šiltus santykius su valdžios sluoksniais ir man keista, kai perskaičiau ir apstulbau. Tai rodo, kad su parlamentine kontrole mes turime rimtų problemų. Tai yra skandalingas atvejis, jeigu tai yra tiesa. [...] S. Madalovas buvo rytietiškai bizantinius metodus įvaldęs. Beje, ir mane jis buvo kvietęs į visokias šventes, į jubiliejų savo. Važiuodavo ten kai kurie Seimo nariai pas jį, ypač kauniečiai“, – pasakojo V. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentaras neabejojo, kad netvarka VST nebuvo kuopiama, nes tarnyba turėjo „politinį stogą“.

„Kadangi S. Madalovas palaikė šiltus santykius su pačiais aukščiausiais valdžios sluoksniais, tai, be jokios abejonės, buvo įvaldęs manipuliacijos metodą ir iš tikrųjų buvo daug kartų bandyta reorganizuoti Viešojo saugumo tarnybą, bet tai buvo neįveikiama tvirtovė. Kai ateidavo reikalai iki sprendimų, buvo nutildoma.

Reikėjo į tai reaguoti anksčiau. Tai rodo, kad tai buvo likusi tokia pilkąja zona, kuri buvo nekontroliuojama valstybėje. Visi kalba apie hibridinius karus ir panašiai, o iš tikrųjų, kad yra pačioje pašonėje, Kaune, garnizonas faktiškai, žali žmogeliukai buvo mūsų valstybės viduje galbūt“, – aiškino V. Vasiliauskas.

REKLAMA

Abejonių dėl lojalumo nebuvo

Buvęs NSGK pirmininkas, Seimo narys, konservatorius Arvydas Anušauskas patikino, kad anksčiau komitetas nebuvo gavęs informacijos apie galima valstybei nelojalius VST darbuotojus.

„Niekas tokios informacijos nepateikinėjo. Aš skaitau VSD pažymas ir tokios informacijos nebuvo nei iki 2008 metų, nei iki 2012 metų, nei dabar, per pastaruosius kelis metus. Negaliu sakyti, kad VSD turi visą informaciją gauti, bet sutikime, kad kai kurie dalykai tęsiasi metai iš metų. Nejaugi niekas nežinojo, kad ten rusiškais šarvuočiais BTR važinėja? Žinojo“, – kalbėjo A. Anušauskas.

REKLAMA

„Aš tik nesutinku, kai iškeltas klausimas, kad VST didelė dalis yra rusakalbiai. Na, žinote, reikia žiūrėti ne į tautybę, o į pilietiškumą. Ir lietuvis gali būti labai nepilietiškas ir tarnauti kitai valstybei“, – aiškino parlamentaras.

Vis dėlto, Seimo narys neslėpė nuostabos, kad VST įsišaknijo tiek daug problemų ir jų sprendimu niekas nesirūpino, niekas tarnybos nekontroliavo.

„Aš stebiuosi. Dabar (vidaus reikalų – tv3.lt) ministras naujas, naujas vadas, iškeltos problemos. O kaip anksčiau? Nebuvo ministro? Buvo. Nebuvo generalinio inspektoriaus? Buvo. Nebuvo skundų. Matyt, ir skundai buvo. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, kuri žiūri institucijų vadovų interesų deklaracijas, irgi buvo. Visi yra, tačiau niekas apie tai nieko nekalbėjo“, – dėstė A. Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsiminė apie „gynybą nuo socdemų“

Kitas NSGK narys, Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas, socdemas Darius Petrošius teigė, jog jo informacija apie VST įsisenėjusias problemas nenustebino.

„Buvęs VST vadas „politinį stogą“ kažkokį turėjo. Tokios replikos būdavo, kad „S. Madalovas mums reikalingas, kad apgintų nuo socdemų“. Esu visa tai girdėjęs. Ir susidarė įspūdis, kad tų problemų tikrai yra“, – mįslingai portalui tv3.lt kalbėjo D. Petrošius.

Tiesa, ką reiškia frazė apie „gynybą nuo socdemų“ ir kas apie tai užsiminė, Seimo narys įvardyti nepanoro.

REKLAMA

„Manau, kad visos politinės partijos per daug gerai žiūrėjo į šitą tarnybą, pamiršdami kontrolę, o ji padarė daug klaidų, kai turėjo tokį palaikymą“, – aiškino D. Petrošius.

Bedė pirštu į buvusius ministrus

Portalo tv3.lt kalbintas Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius tikino, kad dėl netvarkos VSD turėtų atsakyti buvę vidaus reikalų ministrai.

„Pastaruosius kelis politinius sezonus vidaus reikalų ministerijai, galiu pasakyti, nesisekė su politine vadovybe ir ta situacija turbūt buvo slepiama, o VST vadovo įvardinti faktai apie grubius priesaikos sulaužymo faktus turi būti nedelsiant tiriami ir tiriami ne spaudoje. Po šitų pareiškimų turi būti įvardinti tie pareigūnai, kurie sulaužė priesaiką, nėra lojalūs valstybei ir šita tarnyba turi būti nedelsiant valoma.

REKLAMA

Tai yra vidaus reikalų sistemos dalis ir vidaus reikalų sistemoje keletą politinių sezonų nesisekė su ministrais ir ministrai toleravo tokią situaciją. Turbūt tai ir suponavo tai, kad tokia situacija yra aplink šią tarnybą“, – kalbėjo V. Gailius.

Šiemet Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nurodė, kad pastaruosius trejus metus S. Madalovas pažeidė įstatymą, kai spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus, priminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas, perkėlė į kitas pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gailius atkreipė dėmesį, kad VTEK išvadų S. Madalovas teismui neapskundė.

„VTEK yra pasisakiusi dėl įstatymo pažeidimų. Jeigu būtų kitokia nuomonė, tai turbūt reikėjo keisti savo interesą ir panaikinti tokią VTEK išvadą. Ji nėra apskųsta. Vadinasi, tokie pažeidimai buvo toleruojami šitoje institucijoje“, – sakė parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų