REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po savaitės suplanuotas mokytojų įspėjamasis streikas vyks - antradienį vykęs taikinimo komisijos posėdis buvo nerezultatyvus.

Po savaitės suplanuotas mokytojų įspėjamasis streikas vyks - antradienį vykęs taikinimo komisijos posėdis buvo nerezultatyvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš to, kad buvo diskutuota labai ilgai, kelias valandas, mums atrodė, kad bent jau iš dalies mes tuos reikalavimus patenkinome, bet po pertraukos buvo gana kategoriškai pasakyta, kad jų (profsąjungų) netenkina tie pasiūlymai (...). Tiesiog jie formuluoja, kad netenkina ir taikinimo komisija šiandien susitarimo nepasiekė“, - žurnalistams sakė švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

REKLAMA

Ji teigė, kad nuo sausio mokytojams sąlygos gerės, tačiau mažiau, nei prašė streiko organizatoriai. Pavyzdžiui, darželių auklėtojams prašyta kelti algas 10 proc., Vyriausybės atstovai sutiko jas kelti 7 proc., kitiems pedagogams atlyginimus prašyta kelti 5 proc., tuo metu Vyriausybės galimybės - 3 procentai.

„Sąlygos tikrai gerės, bet įspėjamasis streikas, matyt, gali vykti“, - sakė viceministrė.

Įspėjamasis dviejų valandų streikas suplanuotas gruodžio 8 dieną.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius žurnalistams teigė, kad po taikinimo komisijoje vykusių derybų ryžtas streikuoti nesumažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai yra tokia valstybės pozicija, kad švietimui skiriami pinigai - tik tai, kas lieka nuo kitų sričių, tai mokytojai privalo dalyvauti streike, nes kitaip jų problemų sprendimas nepajudės“, - teigė jis.

Spalio pabaigoje vykęs mokytojų kongresas priėmė manifestą, reikalaujantį kelti atlyginimus. Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, pagrindiniai streikuoti ketinančių mokytojų reikalavimai yra atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 metų sausio 1 dieną, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus, 2016 metais valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą, bei mažinti mokinių skaičių klasėse ir grupėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdančiosios koalicijos partijų politinė taryba pirmadienį nusprendė tenkinti dalį profesinių sąjungų reikalavimų ir tam skirti 10 mln. eurų. Lėšų iš vidinių resursų dar žada ieškoti Švietimo ir mokslo ministerija, tačiau visiškai tenkinti streikuotojų reikalavimus esą nerealu.

ŠMM, įvertinusi streikuoti planuojančių profesinių sąjungų keliamus reikalavimus, nurodo, kad norint tenkinti juos visus kitąmet reikėtų daugiau nei 100 mln. eurų. Profsąjungų skaičiavimu, lėšų poreikis - mažesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų