REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešojo saugumo tarnyba (VST) du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, teigia prieš penkis mėnesius vadovavimą tarnybai perėmęs naujasis vadovas Ričardas Pocius. Pasak jo, kai kurie VST pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

Viešojo saugumo tarnyba (VST) du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, teigia prieš penkis mėnesius vadovavimą tarnybai perėmęs naujasis vadovas Ričardas Pocius. Pasak jo, kai kurie VST pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atėjęs čia jaučiuosi, kaip sovietinėje armijoje su "didžios" armijos sindromu vidury Lietuvos. Čia viskas grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais, ir visa tai turi politinę priedangą bei gražią paradinę pusę. Paradai, „pachazuhos“, viešieji ryšiai ir politinis protekcionizmas – tarnybos prioritetas, tarnyba buvo pristatoma vos ne kaip elitinė. O iš tikrųjų vidus yra sustagnavęs ir merdintis“, - interviu portalui delfi.lt kalbėjo R.Pocius.

REKLAMA

Jis teigė, jog VST kelis dešimtmečius nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mastymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė. Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmusio R.Pociaus, buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, dalis medžiagos šiuo metu jau perduota teisėsaugai.

Anot jo, VST kolektyvas, kuriame yra per tūkstantį žmonių, neblogas, yra tikrai išmanančių savo darbą, atsakingai ir pareigingai vykdančių savo pareigą pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet yra ir dalis tokių, kurie net neina į tarnybą, nežino, ką veikia šioje tarnyboje. Šitie tik tenkina asmeninius interesus, jau nekalbu apie savo pareigų žinojimą ir atlikimą. Koks kolektyvas bebūtų, bėda ta, kad jiems buvo uždrausta mąstyti, iniciatyva visiškai užgesinta, tai vieno pono dvaras. Pavaldinių darbas buvo garsiai kaukšėti kulnais ir atidavinėti pagarbą vadui“, - kalbėjo R.Pocius.

Mokėjo „atkatus“

Prioritetai, VST vadovo teigimu, buvo skiriami ne tarnybos funkcijų vykdymui ir pareigūnų apsaugojimui, o visai kitiems, su VST užduotimis nesusijusiems dalykams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, atėjęs į VST radau čia nelegalų orkestrą. Oficialiai jo nėra, bet jis groja. Orkestro muzikantai formaliai yra apsaugos kuopos pareigūnai. Darbo tabeliuose būdavo žymima, kad jie saugo objektus, o iš tikrųjų grodavo neaišku kur ir neaišku kam. Vien dėl orkestro VST kasmet vėjais paleisdavo apie 135 tūkst. eurų. Prikurta daugybė nereikalingų tarnybai pareigybių, priimta daugybė nieko neveikiančių žmonių, o jeigu ir veikiančių, tai tikrai ne tarnybos labui.“, - pasakojo naujasis tarnybos vadas.

Anot jo, VST buvo nuolat teikiamos paslaugos privačiam ir viešajam sektoriui; „VST buvo kaip paslaugų biuras. Už tas paslaugas, įtariame, buvo mokami vadinamieji „atkatai“. O šiems darbams naudojami pareigūnai gaudavo valstybės mokamą algą ir priedus už darbą savaitgaliais ir t.t. Nepamirškime, kad tarnyboje yra apie 300 pareigūnų ir darbuotojų, vienaip ar kitaip susijusių šeimyniniais ar giminystės ryšiais“.

REKLAMA

Pasak R.Pociaus, tarnyboje yra nelojalių tarnybai ir valstybei žmonių, dėl to šiuo metu glaudžiai bendradarbiaujama su Valstybės saugumo departamentu.

„Net neabejoju, kad dalis jų, jei duosime jiems ginklus, karo atveju tuos ginklus atsuks prieš mus. Tačiau nelojalių valstybei žmonių yra ir ne tik mūsų tarnyboje“, - teigė R.Pocius.

Jau kitąmet anot VST vadovo, įsigaliojus naujau tarnybos struktūrai pradės veikti ir Imuniteto tarnyba, kurios iki šiol VST neturėjo.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas Sergejus Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.

REKLAMA

VTEK tyrė vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio kreipimąsi. Ministerija VTEK nurodė, kad pastaruosius trejus metus S. Madalovas nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus – priiminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas bei tarnybos laipsnius, perkėlė į kitas pareigas.

S.Madalovas šiuo metu nebedirba VST. Etikos sargams jau pradėjus tyrimą dėl S. Madalovo interesų, prezidentė Dalia Grybauskaitė jam įteikė valstybės apdovanojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų