REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, pirmadienį dalyvaudamas Nacionalinėje filharmonijoje surengtame Tarptautinės neįgaliųjų dienos paminėjime, pažymėjo, kad Vyriausybė savo misiją neįgaliesiems žmonėms suvokia kaip nuolatinį dėmesį ir rūpestį savo visuomenės nariais.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, pirmadienį dalyvaudamas Nacionalinėje filharmonijoje surengtame Tarptautinės neįgaliųjų dienos paminėjime, pažymėjo, kad Vyriausybė savo misiją neįgaliesiems žmonėms suvokia kaip nuolatinį dėmesį ir rūpestį savo visuomenės nariais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Džiaugiuosi, kad daugelį metų Lietuvoje gyvavusį medicininį požiūrį į neįgaliuosius pakeitė socialinis suvokimas. Juk žmonių integraciją ir dalyvavimą viešajame gyvenime neturi lemti kliūčių kupina aplinka. Remdamiesi kitų šalių praktika, taikome veiksmingas socialinio įtraukimo į visuomenę patirtis, plečiame teikiamų socialinių paslaugų spektrą, stengiamės suteikti didesnes mobilumo garantijas. Tačiau ar viską padarėme, kad galėtumėte gyventi aktyviai, kad būtų prieinama visa tai, kuo gali naudotis negalių neturintys gyventojai? Atsakymas vienareikšmiškas – tikrai ne“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Pasak Vyriausybės vadovo, bėgant laikui iškyla būtinybė tobulinti įstatymų bazę, atsiranda naujų galimybių padėti, pritaikyti modernias pagalbines technologijas. Ministras Pirmininkas informavo, kad šį trečiadienį Vyriausybė svarstys Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pakeitimo įstatymo nuostatas, kuriomis vykdomi Lietuvos įsipareigojimai, įgyvendinant Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvenciją. Bus aiškiai apibrėžta valstybės institucijų atsakomybė, į stebėsenos procesus įtraukiamos neįgaliųjų asociacijos, aktyvinama Neįgaliųjų reikalų tarybos veikla. Stipri partnerystė su nevyriausybinėmis organizacijomis leis geriau tenkinti poreikius, įgyvendinti socialinei integracijai skirtus projektus, kurie užtikrina orų gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymėjo premjeras, labai svarbu, kad, gaudami reikalingą pagalbą, galėtumėte savarankiškai gyventi jums įprastoje aplinkoje, savo namuose. Neįgaliųjų nevyriausybinės organizacijos labai aktyviai atstovauja savo bendruomenei. Vien šiais metais socialinės reabilitacijos paslaugas teikia daugiau kaip 400 nevyriausybinių organizacijų. Šiomis paslaugomis pasinaudojo per 32 tūkstančius žmonių, o beveik 4 tūkstančiai – turi galimybę dalyvauti savarankiško gyvenimo įgūdžių stovyklose ir mokymuose. Šiemet specialiems poreikiams bus pritaikyti dar 275 butai. Ateinančių metų biudžete numatyta 600 tūkstančių eurų specialioms transporto priemonėms įsigyti, kad žmonės galėtų laisvai judėti – nuvykti į reikiamas įstaigas, paslaugų centrus, ligonines ar darbą. Šie automobiliai panaudos sutartimi bus perduoti neįgaliųjų organizacijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau svarbiausia, pasak Ministro Pirmininko, ką turime daryti nuolatos – keisti visuomenės požiūrį į neįgaliuosius. „Negalia yra labai jautri tema, tačiau nereikia perdėto rūpesčio ar užuojautos. Lietuva, ratifikuodama Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvenciją, įpareigojo mus visus gerbti šių asmenų orumą, sudaryti sąlygas lygiomis teisėmis dalyvauti visuomenės gyvenime. Ir visada turime atsiklausti pačių neįgaliųjų nuomonės, kitaip tariant įgyvendinti europinę nuostatą – „Nieko apie neįgaliuosius be neįgaliųjų“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

„Šį vakarą, matydamas gausią auditoriją, noriu paskatinti ir jus būti aktyvius, savo pavyzdžiu parodyti, kad negalia yra bejėgė prieš žmogaus stiprybę, valią ir gebėjimą gyventi visavertį gyvenimą. Tuo labai daug prisidėsite, prie visuomenės socialinės savivokos ugdymo ir stiprinimo. Vienas svarbiausių brandžios visuomenės požymių – pagarba ir dėmesys visiems jos nariams. Kviečiu visus kurti tokią visuomenę“, – sakė premjeras Tarptautinės neįgaliųjų dienos paminėjime Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų