REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministro „atsistatydinimo“ istorija baigėsi – Saulius Skvernelis išliko Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovo poste. Politologai sutaria, kad ministras iš konflikto su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene ir prezidente Dalia Grybauskaite išėjo kaip laimėtojas. Taigi, ką laimėjo ir ką pralošė apie atsistatydinimą pareiškęs, bet ministro portfelį išlaikęs S. Skvernelis?

Vidaus reikalų ministro „atsistatydinimo“ istorija baigėsi – Saulius Skvernelis išliko Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovo poste. Politologai sutaria, kad ministras iš konflikto su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene ir prezidente Dalia Grybauskaite išėjo kaip laimėtojas. Taigi, ką laimėjo ir ką pralošė apie atsistatydinimą pareiškęs, bet ministro portfelį išlaikęs S. Skvernelis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Skvernelis trauktis iš VRM vadovo posto nutarė, kai sulaukė prezidentės D. Grybauskaitės kritikos tiek dėl prieš kelias savaites įvykusio incidento, kai iš policijos komisariato Vilniuje pabėgo ginkluotas asmuo su automatu, tiek dėl netinkamo valstybės vadovų informavimo apie to asmens paieškos operaciją.

REKLAMA

Po prieš kelias savaites vykusios automatu ginkluoto vyro paieškos operacijos S. Skvernelis įsivėlė į konfliktą su Seimo pirmininke L. Graužiniene. Ji pareiškė, kad operacijos metu per pokalbį telefonu iš ministro negavo informacijos apie įvykį. Tuo metu S. Skvernelis teigė, kad parlamento pirmininkė jam trukdė dirbti.

Galiausiai ministras, susitikęs su premjeru Algirdu Butkevičiumi, pareiškė, kad iš VRM vadovo posto nesitrauks.

REKLAMA
REKLAMA

Laimėjo itin daug

„To ir turėjome laukti, nes S. Skvernelis nėra tas asmuo, kuris elgiasi impulsyviai. Jis iš tikrųjų, įvertinęs visuomenės, politikų požiūrį į šitą atvejį, pamatęs Vyriausybės poziciją, jis priėmė tą sprendimą, kuris, jo galva, yra racionaliausias“, – portalui tv3.lt S. Skvernelio sprendimą pasilikti VRM vadovo poste komentavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis.

Politologas akcentavo, kad S. Skvernelis, jau iki šiol būdamas populiariu ministru, pareikšdamas apie atsistatydinimą ir išlikdamas poste, išlošė labai daug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip politikas jis laimėjo labai daug, nes mes matome, kad visuomenė jį atpažįsta, jis tampa dar populiaresniu visuomenėje ir dabar jam belieka aiškiai išreikšti savo politines orientacijas, jis turi galų gale garsiai pareikšti, kuri politinė partija jam yra artimiausia ir su kuria jis norėtų bendradarbiauti, jei jis eis į politiką.

Mano galva, jis lieka ministro poste ne tik todėl, kad ieško patogesnės situacijos padaryti karjerą politikoje, bet ir dėl to, kad jaučia atsakomybę dėl visų VRM struktūrų, kurios juo pasitikėjo, dėjo į jį viltis. Tai yra irgi svarbus argumentas pasilikti poste“, – aiškino L. Bielinis.

REKLAMA

VDU profesoriui pritarė ir portalo tv3.lt kalbintas Kauno technologijos universiteto (KTU) socialinių mokslų daktaras, politologas Algis Krupavičius.

„Ministras laimėjo aiškią parlamentinės daugumos paramą, aiškią premjero paramą ir atrodo, kad visuomenėje yra nemenka parama jam. Atrodo, kad jis laimėjo daugiau negu prarado.

Manau, kad galimybių (prisijungti prie politinių partijų veiklos – tv3.lt) jis turi panašiai, kiek ir turėjo. Tiesa, kaip politikas jis šiuo laikotarpiu buvo itin matomas viešojoje erdvėje, be abejo, tarp Vyriausybės ministrų jis turėtų būti vertinamas geriausiai“, – komentavo A. Krupavičius.

REKLAMA

Įtampos nedings

Kaip vidaus reikalų ministro poste likusiam dirbti S. Skverneliui seksis toliau dirbti su jį kritikavusiomis Seimo pirmininke L. Graužiniene ir prezidente D. Grybauskaite?

Politologo A. Krupavičiaus manymu, būtent šioje sferoje, tai yra santykių su parlamento vadove ir prezidente, S. Skverneliui gali kilti problemų.

„Jokių dvejonių nėra, kad įtampos tarp Seimo pirmininkės ir ministro tikrai išliks ir, jeigu ministras elgsis neapdairiai, klys, tai tikrai Seimo pirmininkė jį kritikuos ir bus pirmose ministro kritikų gretose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neabejotinai ir prezidentė į ministro veiklą žiūrės irgi kritiškai, taip kad įtampos niekur nedingo, jos išliks, bet svarbiausias ministro privalumas, kad jis turi tiek Seimo daugumos akyse pasitikėjimo daugiau negu reikia, tiek ir visuomenės akyse yra vertinamas ministras teigiamai“, – aiškino KTU dėstytojas.

„Ministras po šios istorijos išėjo nepralaimėjęs, o, ar išėjo kaip laimėtojas, tai laikas parodys. Manau, kad vieną pamoką jis irgi turėtų išmokti – kad pareiškimai karštomis irgi nėra pats geriausias sprendimas politikoje“, – pridūrė A. Krupavičius.

REKLAMA

L. Bielinis pritarė, jog konfrontacija tarp S. Skvernelio ir Seimo vadovės L. Graužinienės ir šalies vadovės D. Grybauskaitė niekur staiga nedings. Politologo manymu, siekiant išvengti konfliktų ateityje, vidaus reikalų ministras tiesiog stengsis daugiau bendrauti su jį palaikančiu premjeru.

„Aš manau, kad tam tikras įtampos laipsnis liks. Bet neužmirškime, kad S. Skvernelis, visų pirma, yra atskaitingas premjerui ir didžiąja dalimi jis bendradarbiaus su premjeru ir ministrų kabinetu. Čia jo darbo laukas ir čia jo komunikacinis kontaktas bus, o bendravimo su prezidente ir Seimo pirmininke epizodai bus reti“, – dėstė L. Bielinis.

REKLAMA

Premjeras nušluostė nosį pirmosioms valstybės ponioms?

Politologas L. Bielinis atkreipė dėmesį į tai, kad vidaus reikalų traukimosi iš VRM vadovo posto istorijoje, kuri pasibaigė S. Skvernelio pergale, išlaikant ministro portfelį savo rankose, išsiskyrė Seimo pirmininkės, prezidentės ir Vyriausybės vadovo požiūriai. Profesorius akcentavo, kad A. Butkevičius, remdamas S. Skvernelį, pasielgė kaip tikras ministrų kabineto lyderis.

„Premjeras pirmoje eilėje sprendė Vyriausybės funkcionavimo klausimą. Jiems S. Skvernelis reikalingas kaip profesionalus ministras, nes VRM galų gale turi ministrą, kuriuo pasitiki sistema, ir kuris elgiasi iš tikrųjų profesionaliai. Tuo tarpu prezidentė ir Seimo pirmininkė žvelgė į situaciją tik iš politinių pozicijų, iš politinės situacijos sprendimų aspekto pusės ir todėl jos kitaip vertino S. Skvernelio padėtį“, – pažymėjo L. Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar socdemai, paremdami ir išlaikydami poste populiarų ir profesionalų VRM vadovą, taip pat gali džiaugtis tam tikra politine pergale prieš S. Skvernelį kritikavusia D. Grybauskaite? Politologas A. Krupavičiaus pažymėjo, kad skubėti daryti išvadas dėl socialdemokratų politinių dividendų susikrovimo iš S. Skvernelio istorijos nereikėtų, mat, anot pašnekovo, prezidentė, pradžioje kritikavusi populiarų ministrą, taktiškai nutarė atsitraukti, pareikšdama, jog jis dėl savo likimo turi nuspręsti pats.

„Prezidentė elgėsi visoje ministro atsistatydinimo-neatsistatydinimo istorijoje labai atsargiai, nes nė vienu žodžiu nepasakė, kad „ministre, parašau pasitraukti“. Priešingai – buvo kalbama labai bendrai, apie politinę kultūrą, bet aiškus raginimas pasitraukti iš posto tikrai nenuskambėjo. Kita vertus, labai aiškią paramą ministrui nuo pat pradžių rodė premjeras ir tai buvo svarbiausias dabartinės istorijos baigties aspektas“, – kalbėjo A. Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų