REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime toliau svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas siūloma trumpinti mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais laiką. Įstatymo projekte numatoma leisti prekiauti alkoholiu nuo 10 iki 22 val. Tuo metu kiti parlamentarai siūlo prekybos alkoholiu laiką trumpinti dar labiau.

Seime toliau svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas siūloma trumpinti mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais laiką. Įstatymo projekte numatoma leisti prekiauti alkoholiu nuo 10 iki 22 val. Tuo metu kiti parlamentarai siūlo prekybos alkoholiu laiką trumpinti dar labiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mišrios Seimo narių grupės parlamentarai Rima Baškienė, Povilas Urbšys, Naglis Puteikis, Aurelija Stancikienė ir Valerijus Simulikas, „tvarkietis“ Valdas Vasiliauskas ir konservatorius Liutauras Kazlavickas siūlo numatyt, kad alkoholiu būtų leidžiama prekiauti nuo 10 iki 20 val.

REKLAMA

Šiuo metu alkoholiu galima prekiauti nuo 8 iki 22 val. (14 valandų). Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė konservatorių siūlymui leisti alkoholiu prekiauti nuo 10 val. iki 22 val. Jei Seimas priimtų šias pataisas, tai prekybos alkoholiu laikas sutrumpėtų 2 valandomis, o jei parlamentas palaimintų minėtos grupės Seimo narių siūlymą, prekybos laikas būtų sutrumpintas 4 valandomis.

R. Baškienė, P. Urbšys, N. Puteikis, A. Stancikienė, V. Simulikas, V. Vasiliauskas ir L. Kazlavickas įsitikinę, kad siekiant mažinti alkoholio suvartojimą Lietuvoje, būtina riboti alkoholio prieinamumą. Parlamentarų skaičiavimais, kasmetLietuvoje vienas žmogus išgeria apie 14,2 litro alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariai atkreipia dėmesį, kad kasmet vis daugėja pažeidimų, numatytų Administracinių teisės pažeidimų kodekso 178 straipsnyje, tai yra alkoholinių gėrimų gėrimas viešose vietose arba girto pasirodymas.

„2010 m. padaryti 38 169 pažeidimai, o iki 2015-10-01 jau net 45 310 pažeidimų. Kadangi minėti administraciniai nusižengimai dažniausiai padaromi vakare, manome, kad sutrumpinus alkoholio prekybos laiką iki 20 val., šių pažeidimų sumažėtų“, – aiškina Seimo nariai.

Vadina populistiniais siūlymais

Portalo tv3.lt kalbintas Baltijos gėrimų pramonės aljanso prezidentas Romas Apulskis teigė, kad prekybos alkoholiniais gėrimais laiko trumpinimas alkoholio prekeivių pelnas didelės įtakos nepadarytų. Vis dėlto, R. Apulskis tokius politikių siūlymus pavadino populistiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man tai šitie siūlymai nepatinka dėl to, kad yra iš principo populistiniai siūlymai, o normaliam žmogui, ne alkoholikui tai bus tiesiog nepatogu. Aš turėsiu tada pirkti (alkoholio – tv3.lt) iš anksto. Bet visur, kur buvo taikomas apribojimas prekybos laiko, niekur nesuveikė. Gaudavosi taip, kad rezultatas toks pats, tik gyvename blogiau“, – komentavo R. Apulskis.

Alkoholio prekybininkų atstovas stebėjosi politikų veiksmais, kai prieš kelias savaites nutarus nuo kitų metų uždrausti prekybą alkoholiu, nutarta grįžti prie šio klausimu, siūlant leisti degalinėse prekiauti silpnais, tai yra iki 15 laipsnių – pavyzdžiui, alus, vynas, sidras – alkoholiniais gėrimais.

REKLAMA

„Kad vairuotojai nevairuotų išgėrę nutarė uždrausti degalinėse parduoti alkoholį. O dabar siūlo, kad galima prekiauti degalinėse alkoholiu, bet tik iki 15 laipsnių, tai neva, jei vyno prisigėręs važiuoji, tai galima. Tai čia iš viso nesąmonė. Niekas degalinėse pirkęs alkoholio ten negeria“, – komentavo pašnekovas.

R. Apulskio įsitikinimu, siekiant kovoti su alkoholizmu, su šio reiškinio plitimu tarp jaunuolių, reikėtų imtis ne draudimų politikos.

„Trūksta kontrolės. Jeigu nepilnamečiai perka alkoholį, tai yra blogai ir kontroliuoti reikia. Bet tai nereiškia, kad reikia drausti parduoti alkoholį degalinėse, didinti amžiaus cenzą – kad nenusipirktų alkoholio 16-mečiai, tai uždrauskime pirkti iki 21-erių metų. Tai čia nelogiška, reikia stiprinti kontrolę“, – aiškino pašnekovas.

REKLAMA

Be to, pasak R. Apulskio būtina imtis edukacinės veiklos bei didinti jaunimo užimtumą.

„Reikia nuo mokyklos kalbėti apie tai. Pas mus dažnai mėgstama sakyti, kad alkoholis yra blogai. […] Ir tas mokytojas, kuris sako taip, pats geria. Vaikai tai mato ir supranta, kad tai yra nesąmonė. Taigi, nereikia kalbėti apie tai, kuo pats netiki. Reikia aiškinti apie priklausomybę, apie agresijos protrūkius, rodyti, ką padaro alkoholis. Duokime jaunimui, mokyklose vaikams ką veikti laisvalaikiu, tai jie tikrai neįniks į alkoholį. Popamokinės veiklos krepšelis siekia 17 eurų mėnesiui, tai, jei turite vaikų, tai suprantate, kad tai yra pasityčiojimas. Šioje srityje reikia padirbėti daugiau“, – kalbėjo R. Apulskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų