REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį suteikė malonę dviem kalakutams, kurių vardai yra susiję su vienu iš mylimiausių Amerikos vadovų, tęsdamas seną Baltųjų rūmų tradiciją, suteikiančia atpalaiduojančios pramogos galimybę netgi pačiais neramiausiais laikais.

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį suteikė malonę dviem kalakutams, kurių vardai yra susiję su vienu iš mylimiausių Amerikos vadovų, tęsdamas seną Baltųjų rūmų tradiciją, suteikiančia atpalaiduojančios pramogos galimybę netgi pačiais neramiausiais laikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama šių metų Padėkos dienos išvakarėse išgelbėjo nuo mėsininko peilio kalakutą Abe'ą per ceremoniją Baltųjų rūmų rožyne prieš nacionalinę šventę, per kurią daugelis amerikiečių gardžiuosis paukštiena. Abe'as pritariamai suburbuliavo kaip tik tuo metu, kai prezidentas baigė savo maloningąją ištarmę.

REKLAMA

„Šiaip ar taip, Amerika yra antrųjų galimybių šalis, o šis kalakutas nusipelnė antros progos patogiai nugyventi visą savo likusį gyvenimą“, – sakė plačiai besišypsantis B.Obama sode prie prezidento rezidencijos.

„Sunku patikėti, kad suteikiu malonę kalakutui jau septintus metus. Laikas skriste skrenda – nors kalakutai to nesugeba“, – juokaudamas pridūrė B.Obama, suteikdamas malonę Abe'ui.

Antruoju laiminguoju paukščiu tapo „Honest“, kuris buvo netoliese, bet nebuvo matomas vaizdo reportaže. Nuo šiol abu kalakutai iki pat savo gyvenimo pabaigos bus laikomi viename Virdžinijos ūkyje. Jų abiejų vardai yra susiję su JAV prezidentu Abrahamu Lincolnu, kuris būdavo dažnai vadinamas „Honest Abe“.

REKLAMA
REKLAMA

Šie 18 mėnesių kalakutai yra kilę iš Kalifornijos ir sveria po maždaug 19 kilogramų. Paukščių vardai buvo išrinkti paskelbus konkursą, kuriame dalyvavo Kalifornijos moksleiviai.

Per šį renginį B.Obamą lydėjo jo dukros Malia ir Sasha. Per praeitų metų malonės suteikimo kalakutams ceremoniją jos neatrodė itin sužavėtos, o tėvas padėkojo mergaitėms, kad jos vėl pastovėjo kartu su juo.

„Ketinu viešai padėkoti Maliai ir Sasha, kad jos vėl stovėjo čia su manimi per malonės suteikimą kalakutui“, – pareiškė į šventinę dvasią įsijautęs prezidentas, nors jo dukros atrodė besidrovinčios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jos tai daro vien dėl to, kad mane tai maloniai nuteikia. Ne dėl to, kad jos iš tiesų galvoja, jog turėčiau tai daryti. Kaip žinote, kai tampi vyresnis, pradedi vertinti, kad vaikai tave vertina taip atlaidžiai“, – sarkastiškai kalbėjo tėtis.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose švenčiama kiekvieno lapkričio paskutinį ketvirtadienį.

Kasmet nuo 1947-ųjų Nacionalinė kalakutų tiekėjų federacija ir Paukštienos ir kiaušinių prekiautojų nacionalinė taryba dovanodavo JAV prezidentams kalakutus, kurie dažniausiai būdavo suvalgomi. Išimtis buvo 1963 metais, kai prezidentas Johnas F.Kennedy, turėdamas omenyje jam padovanotą kalakutą, pasakė: „Tiesiog pasilikim jį“.

REKLAMA

Tačiau „oficialus“ prezidento malonės suteikimo kalakutams „ritualas“ Baltuosiuose rūmuose atliekamas nuo 1989 metų, kai jį pirmą kartą atliko prezidentas George'as Bushas. Jis vyksta Padėkos dienos, kai milijonai amerikiečių ant savo šventinio stalo padeda keptą kalakutą, išvakarėse.

Pati Padėkos diena švenčiama nuo pirmųjų piligrimų, pabėgusių nuo religinio persekiojimo Anglijoje, laikų.

Daugeliui amerikiečių Padėkos diena yra svarbiausia šventė po Kalėdų, o ilgas Padėkos dienos savaitgalis reiškia keliones susitikti su savo šeima ir Kalėdų sezono pradžią, kai pradedamos pirkti kalėdinės dovanos.

REKLAMA

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose pradėta švęsti 1621 metais, kai pirmieji imigrantai po itin sunkios pirmosios žiemos sulaukė gausaus derliaus, kuris leido jiems išgyventi kitą žiemą. Už tai jie padėkojo Dievui ir juos pamokiusiems indėnams.

Tuometis gubernatorius Williamas Bradfordas paskelbė, kad visi kolonistai ir indėnai kasmet minės Padėkos dieną.

Galutinai ši šventė buvo pripažinta 1863 metais, kai A.Lincolnas ketvirtą lapkričio ketvirtadienį paskelbė Padėkos diena.

Padėkos dieną amerikiečiai tradiciškai stengiasi praleisti tėvų namuose. Ketvirtadienį šeimos visoje Amerikoje sės prie vakarienės stalo, ant kurio bus ir pagrindinis kalakuto patiekalas. Šia proga keptas kalakutas proga paprastai valgomas su spanguolių padažu, kukurūzais, ryžiais, batatais (saldžiosiomis bulvėmis) ir moliūgų pyragu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų