REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Veolia“) valdoma „Vilniaus energija“ gruodį brangina jos gaminamą šilumos energiją. Anot bendrovės, kainos kils, nes spalį bendrovė pirko daugiau dujų iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo.

Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Veolia“) valdoma „Vilniaus energija“ gruodį brangina jos gaminamą šilumos energiją. Anot bendrovės, kainos kils, nes spalį bendrovė pirko daugiau dujų iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šilumos kaina keisis priklausomai nuo terminalo dujų kiekio, kuris daro didžiausią įtaką tarifui. Kas mėnesį esame įpareigoti įsigyti skirtingą kiekį terminalo dujų. Dėl to šilumos kaina gruodžio ir sausio mėnesiais Vilniuje bus aukštesnė, tačiau vasarį kris žemyn“, - pranešime teigė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

REKLAMA

Anot „Vilniaus energijos“, šilumos ir karšto vandens kaina gruodį, palyginti su lapkričiu, išaugs 26,3 proc iki 6,33 cento už kilovatvalandę.

Spalį „Vilniaus energija“ iš terminalo įsigijo apie 87,3 proc. visų dujų, lapkritį jų planuojama įsigyti apie 90 proc., gruodžio mėnesį – apie 67 proc. Gruodžio mėnesio dujų pirkimai turės tiesioginės įtakos vasario šilumos kainai, todėl vasarį tarifas mažės.

Iš dujų Vilniuje šildymo sezono metu gaminama apie 87 proc. šilumos.

2014 metų gruodžio mėnesį įmonės šilumos tarifas buvo 6,48 cento už kilovatvalandę (be PVM).

REKLAMA
REKLAMA

Ministras: „Vilniaus energija“ manipuliuoja

Po „Vilniaus energijos“ pranešimo apie esą didėsiančia šildymo kainą, Finansų ministerija išplatino pranešimą, kad spalio mėnesį „Vilniaus energija“ pati nusprendė iš „Litgas“ pirkti gerokai didesnį SGD kiekį, nei planavo. Buvo suplanuota nupirkti 4,775 mln. kub. metrų SGD. Tačiau pagal „Vilniaus energijos“ iniciatyva pakoreguotą planą, nupirkta 13,96 mln. kub. metrų. Atitinkamai sumažintas lapkričio mėnesio SGD pirkimo planas: nuo 25,629 iki 16,444 mln. kub. metrų. Taigi bendras per du mėnesius suvartotas SGD kiekis nepasikeis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministro Roko Masiulio teigimu, „Vilniaus energija“ jau ne pirmą kartą įtartinai manipuliuoja šildymo kaina vartotojams. 

„Vilniaus energija“ metus pabaigia taip pat, kaip ir pradėjo: keistomis manipuliacijomis perkamo kuro kaina. Metų pradžioje bendrovė delsė sudaryti sutartį dėl pigesnių dujų pirkimo – daugiau nei mėnesį buvo permokama už dujas. Vėliau paaiškėjo, kad biokuras perkamas iš susijusios bendrovės už išpūstą kainą. Šįkart spalio mėnesį „Vilniaus energija“ suskystintųjų dujų pirko gerokai daugiau, nei planavo, nors nebuvo jokio poreikio tą daryti. Jeigu smarkiai išaugo kuro poreikis, trūkstamų dujų buvo galima nusipirkti biržoje. Taigi dėl sunkiai paaiškinamų „Vilniaus energijos“ veiksmų vartotojai Vilniuje ir vėl permokėjo už kurą, skirtą šilumai gaminti. Be to, tokios manipuliacijos destabilizuoja situaciją energetikos rinkoje, o šilumos tiekėjo veiksmai tampa sunkiai prognozuojami“, - teigia R. Masiulis.

Anot ministro, spalį daugiau pirkta SGD atitinkamai sumažinus lapkričio mėnesio kiekį, tad galiausiai vidutinė kaina vartotojams nepasikeis. Panašu, kad tokios manipuliacijos skirtos tik kelti sumaištį bei kenkti energetinį saugumą užtikrinančio SGD terminalo įvaizdžiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų