REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp pramogų pasaulio atstovų egzistuoja dvi uždraustos temos: meilė ir pinigai. Tad jie tikrai nelinkę atvirauti ir apie artėjančio šventinio laikotarpio honorarų ypatumus, nors kai kurie pripažįsta – įvestas euras privertė kelti ir atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA

Populiaraus Lietuvos dueto „Leon Somov&Jazzu“ vadybininkė Evelina Butkutė teigia, kad šiais metais muzikantai žiemos šventes su gerbėjais minės didžiausiose Lietuvos arenose, kur startuos koncertų ciklas „Istorijos: kelionė laiku“. Būtent todėl visos kūrybinės grupės pajėgos bus sutelktos į šiuos gruodį startuosiančius renginius.

REKLAMA

„Šią žiemą privačių vakarėlių, papildomų renginių neplanuojame, nors jų būna visada“, - atskleidžia E. Butkutė. Ji patikina, jog šventiniu laikotarpiu privačių vakarėlių honorarai kartais būna net tris kartus didesni, tačiau nuspręsta susikoncentruoti į koncertus. Vieną iš renginių duetas rengs Kalėdų dieną, o, išskirtinai šiais metais, per Naujuosius metus jokių įvykių kol kas nesuplanavo.

REKLAMA
REKLAMA

Muzikantų atlyginimai po euro įvedimo šoktelėjo

Lietuvoje po euro įvedimo augo kainos paslaugų sektoriuje, todėl su pasikeitusia valiuta įvykę pokyčiai neaplenkė ir šalies pramogų pasaulio.

„Pastebime, kad po euro įvedimo vyko pokyčiai – honorarai padidėjo, tačiau daugėja derybų. Užsakovams atsiranda vis daugiau problemų su užmokesčiu, todėl šiais metais tenka daug derinti. Dažniausiai privačių vakarėlių kaina priklauso nuo renginio, tačiau, suprantama, kaina šventiniu metu didėja“, - sako vadybininkė, dar kartą patvirtindama, jog garsiausią šalies duetą būtų galima užsakyti, tačiau šiais metais dėmesį jie kreipia kitur. Ji taip pat sutinka, jog kalėdiniu laikotarpiu tikrai galima užsidirbti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie atlikėjai, kurie koncertuoja privačiuose vakarėliuose, tikrai užsidirba. Žinau, kad kai kurie surengia net kelis pasirodymus per dieną“, - pramogų pasaulio niuansus atskleidžia E. Butkutė.

Scenos legendos apie milžiniškus honorarus net nesvajoja

Mažiausiai keturiasdešimt metų scenoje koncertuojantis Simonas Donskovas tikina, jog atlyginimų atgimimą garsenybės pajuto, tačiau net nesvajoja savo gaunamo honoraro sulyginti su didmiesčių pramogų pasaulio atstovų gaunamu pelnu.

„Prieš keturis metus tiksliai žinojau, kur koncertuosiu per Naujuosius metus, šventines Kalėdų dienas. Tai buvo tie geri laikai, nes įmonių darbuotojai už gerą darbą buvo apdovanojami pokyliais. Tada prieš kelis metus muzikantai patyrė nuopuolį, o dabar matau atgimimą. Vis dėlto pokyčiai vyksta ne įmonėse, o pas privačius žmones“, - atvirauja atlikėjas.

REKLAMA

Dainininkas atskleidžia, jog vis dažniau tenka mokyti organizatorius apie šventinių koncertų įkainius, tačiau kyla baimė prarasti užsakymus.

„Mums reikia mokėti už benziną, bet kartais atrodo, jog organizatoriai mus kviečia padainuoti už dyką ar žeminančią kainą. Vis dėlto senais laikais, kai buvau visai jaunas, per šventines dienas drįsdavome paprašyti dvigubai didesnių atlyginimų, dabar belieka paprašyti vos didesnių, nes baisu, kad visai atsisakys. Jei turi laiko, tai važiuoji koncertuoti ir pagal įprastus įkainius“, - linksmai kalba scenos legenda.

REKLAMA

Jis juokiasi išgirdęs, kad kiti atlikėjai per šventinį laikotarpį gali užsidirbti visiems metams. „Nei aš, nei mano kolegos tikrai tiek neuždirba, tačiau mūsų ir apsukos kitokios. Jie gali surengti kelis koncertus per dieną, o man po koncertų reikia išeiginės. Niekada nekoncertuoju per gruodžio 30-tąją – man gali duoti milijoną, niekur nevažiuočiau“, - juokiasi dainininkas.

Dabar visai Lietuvai puikiai pažįstamas scenos atstovas turi numatytą tik vieną koncertą per Kalėdas, bet visai neseniai neteko užsakymo Naujiesiems metams Vilniuje – renginys atiteko, kaip pats sako, jaunai atlikėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainos atlikėjams gali svyruoti nuo 500 iki 5000 eurų

Muzikos vadybos agentūros „BonOnBon“ direktorius Mykolas Markauskas, dirbantis su daugeliu atlikėju, tarp jų ir dainininke Girmante Vaitkute, išduoda, jog atlyginimai šventiniu laikotarpiu atlikėjams gali svyruoti nuo 500 iki 5000 eurų.

„Nors gruodį ir sausį rinkoje pastebime kainų kilimą, patys honorarų specialiai nedidiname. Išskyrus šventines dienas – Kūčias, Kalėdas bei Naujuosius metus, kai atlikėjai aukoja savo šventes dėl darbo“, - tendencijas apžvelgia M. Markauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, jo muzikos vadybos agentūra, lyginant su 2013 ir 2014 metais, šį gruodį fiksuoja rekordinį koncertų skaičių, todėl negalima teigti, jog valiutos pokyčiai pakeitė lietuvių įprotį per šventes klausytis muzikos.

„Lietuvai tapus euro zonos nare, honorarus perskaičiavome sąžiningai, o jų kilimas yra natūralus procesas susijęs tik su augančiu atlikėjo populiarumu bei paklausa“, - atskleidžia M. Markauskas.

Lietuviai užmigo: šventes planuoti pradėjo iškritus pirmajam sniegui

Renginių organizatorė ir kelių restoranų savininkė Inga Budrienė tikina, jog šventiniu laikotarpiu kylančios kainos tikrai neturėtų stebinti žmonių, bet išduoda, jog valiutos pokyčiai akivaizdžiai kirto verslininkams.

REKLAMA

„Apžvelgus bendrą samatą mes matome, kad išlaidos po euro įvedimo tikrai padidėjo. Visi komponentai, kurie įeina į renginių organizavimą, kilo. Kyla maisto kainos, todėl viskas bendrai apskaičiavus kainuoja gerokai daugiau“, - pasakoja I. Budrienė.

Renginius įmonėms ir privatiems vakarėliams organizuojanti moteris teigia, kad praėjusiais metais vakarėlio kaina, kur susirenka apie šimtą žmonių, galėjo siekti 10 tūkst. eurų, tačiau kaina dabar tikrai didės. Vis dėlto savo renginiams didžiausių šalies pramogų pasaulio atstovų nekviečianti organizatorė tikina, jog „kosminių sumų muzikantai neprašo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums labiausiai jaučiasi, kad norinčiųjų organizuotų renginių skaičius smarkiai sumažėjo. Šiais metais žmonės renkasi arba kuklesnius renginius, arba rezervuoja staliukus. Jiems neprireikia renginių organizatoriaus“, - dėsto moteris. Ji taip pat įžvelgia tendenciją, jog žmonės, kurie anksčiau kalėdinius ar naujametinius renginius skubėdavo rezervuoti dar vasaros pabaigoje, dabar neskuba imtis iniciatyvos, ieško pigesnių variantų.

„Tai lėmė, mano nuomone, užsitęsęs ruduo, lietingas oras. Kai kurios įmonės organizuotis, domėtis suskubo tik iškritus pirmajam sniegui“, - tendencijas apžvelgia verslininkė.

Ji taip pat sutinka, jog jau įsivyravusi tendencija, kai įmonės vakarėliai yra perkeliami sausio mėnesiui, tikrai padeda sutaupyti, tačiau šiais metais skirtumas gali būti labai nežymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų