REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pareiškė apie atsistatydinimą. Politologai sutaria, kad nėra svarbu, ar šis žingsnis yra apgalvotas, ar spontaniškas, ministras jau dabar, dar nežinodamas, ar tikrai pasiliks Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovo poste, susižėrė visą krūvą politinių taškų ir nusitiesė neblogą pagrindą tolimesnei politinei karjerai.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pareiškė apie atsistatydinimą. Politologai sutaria, kad nėra svarbu, ar šis žingsnis yra apgalvotas, ar spontaniškas, ministras jau dabar, dar nežinodamas, ar tikrai pasiliks Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovo poste, susižėrė visą krūvą politinių taškų ir nusitiesė neblogą pagrindą tolimesnei politinei karjerai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę S. Skvernelis ir policijos vadovybė sulaukė daug kritikos dėl ketvirtadienio vakarą įvykusio incidento, kai policijos sulaikytas vyras pagrobė iš pareigūnų automatą ir su juo paspruko.

REKLAMA

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sakė ketvirtadienio vakarą per pokalbį telefonu su S. Skverneliu nesulaukusi ministro tinkamų paaiškinimų. Pats ministras teigė, kad parlamento vadovė skambučiu trukdė jam dirbti. Prezidentė Dalia Grybauskaitė stojo L. Graužinienės pusėn, sakydama, kad S. Skvernelis „demonstruoja žemą politinį lygį“ ir „nesupranta savo asmeninės atsakomybės“. Galiausiai S. Skvernelis pareiškė atsistatydinantis iš VRM vadovo posto.

REKLAMA
REKLAMA

Ar S. Skvernelis paliks VRM vadovo postą, galutinai turėtų paaiškėti po pokalbio su premjeru, socdemų lyderiu Algirdu Butkevičiumi, kuris neslėpė bandysiantis įtikinti ministrą likti poste.

Išliks populiarus bet kokiu atveju

Portalo tv3.lt kalbintas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Algis Krupavičius akcentavo, jog S. Skvernelis – atsistatydinęs ar neatsistatydinęs iš ministro posto – išliks populiarus.

„Jei kalbėtume apie paties S. Skvernelio ateitį, tai tiek atsistatydinęs, tiek neatsistatydinęs jis liktų populiarus. Dabar jis iš tiesų yra populiariausias ministras Lietuvoje. Tokia situacija yra susiklosčiusį ilgą laiką ir tokių populiarių ministrų pastaraisiais metais nebuvo tiek daug, išskyrus Valentiną Mazuronį (buvęs aplinkos ministras – tv3.lt) ir Vytenį Andriukaitį (buvęs sveikatos reikalų ministras – tv3.lt)“, – komentavo politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Krupavičiaus, jei S. Skvernelis vis dėlto pasitrauktų iš VRM vadovo posto, jis galėtų užsiimti profesine veikla, pavyzdžiui, grįžti dirbti į policiją ar eiti advokatauti. Politologas neatmeta galimybės, jog S. Skvernelis galėtų, net ir atsistatydinęs, drąsiai rinkti politiko karjerą.

„Atsistatydinus gali sukti į politiką, nes pagrindas yra geras, reitingas yra aukštas, visuomenėje ministras yra populiarus ir akivaizdu, kad ne viena partija, tarp kurių yra iš tiesų įtakingos, pasiūlytų jam aukštas vietas partijų sąrašuose būsimuose Seimo rinkimuose. Matyt, galėtų jam partijos siūlyti postus ir vykdomojoje valdžioje arba Seime“, – komentavo VDU profesorius.

REKLAMA

A. Krupavičius atkreipė dėmesį, kad problemų S. Skverneliui nekiltų, jei jis ir liktų VRM vadovo poste.

„Neatsistatydinus ministrui, liktų tam tikras prieskonis, kai pasakė „a“, bet „b“ neliko pasakyta. Populiarumo ministras neprarastų, bet tam tikra teisėtumo ir logikos krizė būtų, tuomet būtų aišku, kad atsistatydinimo pareiškimas buvo pateiktas per anksti.

Nei Seimo pirmininkė, nei prezidentė progos nepraleistų toliau kritikuoti ministrą ir tos įtampos tikrai išliktų. Kiek tos įtampos trukdytų ministro darbui, sunku spręsti, bet aš manau, kad savo pareigas, kaip jas atliko iki šiol, taip ir toliau galėtų sėkmingai vykdyti“, – aiškino politologas.

REKLAMA

Į nepatogią padėtį įvėlė ir prezidentę

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto lektorius, politologas Vincentas Vobolevičius pritarė A. Krupavičiui, kad S. Skvernelis, pareikšdamas apie atsistatydinimą, jau dabar įsitaisė į patogią situaciją.

„Atsižvelgiant į jo palaikymą, jam skirtus laiškus, peticijas, tai jis politiškai labai daug taškų susikrovė. Ir, mano manymu, labiau tikėtinas kelias yra, kad jis nesitrauks.

Kodėl? Todėl, kad prezidentė dabar vertina taip: L. Graužinienė kritikuoja S. Skvernelį, tada prezidentė su L. Graužiniene atsiduria vienoje valtyje, o prezidentė toje valtyje nelabai nori būti, žmonės peticijas rašo, prezidentė nenori populiarumo prarasti. Tai didžiulė tikimybė, kad po to pokalbio bus išlygintos raukšlės ir S. Skvernelis toliau mundurą nešios ir nešios su sustiprėjusius politiniu stuburu, nes bus laimėjęs šitą ėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu S. Skvernelis neliks pareigose, tai, kaip būsimas politikas, o, kad jis bus politikas, tai čia beveik nekyla abejonių, tursi visai gerą kelią. [...] Manau, kad jis taktiškai, strategiškai pasirinko atsistatydinti ir tikrai tai nebuvo visiškai neapgalvotas, aistros momento ėjimas“, – komentavo V. Vobolevičius.

Politologo vertinimu, nepaisant to, kad S. Skvernelis ir toliau išliks populiariu politiku, jam būtų vertingiau išlikti VRM vadovo poste.

„Dirbdamas poste jis turėtų dar geresnę situaciją dėl to, kad jis turės gerą progą strateginį pareiškimą pasakyti, galbūt kažką nuveikti vertingo. Išėjęs iš posto jis turėtų problemą, kaip būti matomu, kaip būti akiratyje. Jam tada daug greičiau prireikėtų kokios nors partijos paramos, tam tikros partijos platformos, nuo kurios jis pasisakytų. Taigi, jam geriau likti ministru, nes ilgesnį laiką galėtų derėtis su partijomis dėl savo ateities scenarijaus“, – dėstė V. Vobolevičius, pridurdamas, jog neabejotinai S. Skvernelis derybose su politinėmis jėgomis gali tikėtis siūlymų po 2016 m. Seimo rinkimų užimti ne eilinio parlamentaro kėdės, o gauti ministro portfelį ar bent Seimo komiteto vadovo pareigas.

REKLAMA

Ką „Skvernelio korta“ atneš socdemams?

VDU profesorius A. Krupavičius akcentavo, jog premjero A. Butkevičiaus parama S. Skverneliui suprantama ir dėl to, kad ministro atsistatydinimas būtų skausmingas ne tik socdemams ar S. Skvernelį delegavusiems „tvarkiečiams“, bet ir visai valdančiajai koalicijai.

„Jeigu ministras bus nuoseklus, nepaisant visų įkalbinėjimų, tikriausiai paliks postą ministras. Tokiu atveju valdančiajai koalicijai situacija būtų ne pati geriausia, nes reikėtų ieškoti naujo ministro. Be abejo, diskusijos su prezidente eilinį kartą būtų nelengvos, nebent į ministro postą būtų deleguotas kas nors iš šiuo metu aukštas pareigas toje srityje užimančių žmonių“, – komentavo A. Krupavičius.

REKLAMA

Tuo metu politologas V. Vobolevičius mano, kad socdemų lyderio A. Butkevičiaus demonstruojama parama populiariajam S. Skverneliui gali būti socialdemokratams naudinga tik šiuo metu.

„S. Skvernelis yra populiarus, o, pažiūrėjus į praėjusias kelias dienas, atrodo, kad A. Butkevičius yra vienintelis žmogus, kuris nori, kad S. Skvernelis liktų poste, tai A. Butkevičiui ir socialdemokratams tai yra į naudą. Seimo pirmininkė ir prezidentė neremia S. Skvernelio, o A. Butkevičius su tauta jį remia, tai čia geras pozicijos užėmimas.

Ateityje aš nežinau, ar padėjimas situaciją išspręsti nekonfliktiškai, tai yra, tarkime, nusiuntimas S. Skvernelio pas prezidentę, galbūt koks nors patarpininkavimas, pakalbėjimas, kad viešai susidarytų vaizdas, jog socdemai padeda prezidentei išlaikyti S. Skvernelį, socdemams būtų labai naudingas, nes tas rinkėjas, kuris už socialdemokratus balsuoja, nebūtinai yra labai suinteresuotas santykių su prezidente gerinimu.

Manau, kad dabar yra konfliktiniai santykiai (tarp socdemų ir prezidentės – tv3.lt) jau kurį laiką ir nuojauta kužda, kad socdemai Seimo rinkimų kampanijoje kritikuos prezidentę, kitaip tariant, vienas iš postulatų jų bus, kad „mes gerų darbų padarėme, o, jei kas nepavyko, tai dėl to, kad yra konservatorių patikėtinė Daukanto aikštėje, ir dėl to balsuokite už mus, nepaisydami kažkokių trūkumų, nes tai yra prezidentės kaltė“, – svarstė V. Vobolevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų