REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos-NATO krizė: žuvo vienas iš rusų pilotų ir jų gelbėti atskridęs jūrų pėstininkas

Rusams nebeleidžia parduoti turistinių kelionių į Turkiją

Karo lėktuvas, kurį Turkijos oro pajėgos antradienį numušė prie sienos su Sirija, priklausė Rusijai, antradienį paskelbė Turkijos prezidentūra ir pridūrė, jog tas orlaivis pažeidė šalies oro erdvę.

Karo lėktuvas, kurį Turkijos oro pajėgos antradienį numušė prie sienos su Sirija, priklausė Rusijai, antradienį paskelbė Turkijos prezidentūra ir pridūrė, jog tas orlaivis pažeidė šalies oro erdvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusijos lėktuvas Su-24 buvo numuštas pagal kovos veiksmų taisykles, nes jis pažeidė Turkijos oro erdvę, nepaisydamas perspėjimų“, – sakoma prezidentūros pranešime. Maskva patvirtino, kad turkų naikintuvai numušė jos šturmo lėktuvą „Suchoj Su-24“, tačiau tikino, kad jis nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.

REKLAMA

(papildyta 21.29) Rusijos turizmo agentūra uždraudė turizmo bendrovėms pardavinėti kelionių pasiūlymus į Turkiją, skelbia gazeta.ru. „Turkijoje susiklostė tokios aplinkybės, kurios sudaro sunkumų užtikrinant Rusijos piliečių saugumą ir suteikiant jiems atitinkamą Rusijos priežiūrą. Šios aplinkybės yra vertinamos kaip grėsmė turistų saugumui“, – teigiama „Rosturizm“ pranešime. 

(papildyta 21.00) Rusijos gynybos ministerija oficialiai patvirtino vieno iš dviejų šturmo lėktuvų pilotų žūtį, taip pat žurnalistams buvo pranešta, kad sukilėlių išpuolio metu žuvo rusų jūrų pėstininkas, buvęs sraigtasparnyje, kuriuo atskrido paieškos komanda. Rusai taip pat pripažino, kad buvo stipriai apgadintas pats sraigtasparnis Mi-8.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 19.44) Turkų naikintuvų prie Sirijos sienos numušto Rusijos lėktuvo abu pilotai, spėję katapultuotis, tikriausiai yra gyvi; ir Turkijos valdžia rūpinasi jų gelbėjimu, pranešė antradienį vienas vyriausybės pareigūnas.

„Turkija turi informacijos, kad abu pilotai yra gyvi, ir kaip tik dabar Turkija mėgina juos paimti“, – sakė naujienų agentūrai AFP pareigūnas; nors anksčiau būta pranešimų, kad vienas minėtų lakūnų galėjo būti nušautas besileidžiantis parašiutu Sirijoje.

(papildyta 19.14) JT atstovai tvirtina, kad Saugumo Tarybos posėdis nėra planuojamas - nė viena iš šalių nesikreipė su tokiu prašymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 17.29) Jungtinių Valstijų kariškiai antradienį patvirtino Turkijos pareiškimą, kad turkų pilotai 10 kartų perspėjo Rusijos karinį lėktuvą prieš jį numušdami, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

„Mes girdėjome viską, kas ten vyko, tas ryšys vyko atvirais kanalais“, – sakė koalicijos atstovas spaudai pulkininkas Steve'as Warrenas per telekonferenciją iš Bagdado.

Paklaustas, ar jis gali patvirtinti, kad Turkijos pilotai nesulaukė atsakymo į 10 perspėjimų, S.Warrenas sakė: „Taip, aš galiu tai patvirtinti“.

Pasak S.Warreno, kurioje Turkijos ir Sirijos sienos pusėje skrido lėktuvas, kol kas neaišku. Prireiks kažkiek laiko, kol bus išanalizuoti duomenys ir padaryta išvada.

REKLAMA

Anot Pentagono, JAV pajėgos nėra susijusios su šiuo rusų lėktuvo numušimo incidentu.

Jungtinės Valstijos Turkijoje laiko stiprias pajėgas; iš šioje šalyje esančios Indžirliko aviacijos bazės reguliariai kyla amerikiečių lėktuvai, kurie bombarduoja „Islamo valstybės“ objektus Sirijoje ir Irake.

Pentagono pareigūnai anksčiau yra smerkę rusų lakūnų elgesį ir taktiką, kai jų valdomi lėktuvai praėjusį mėnesį pažeidė Turkijos oro erdvę.

Per šio antradienio incidentą Turkijos kariškiai tvirtina, kad du jų lėktuvai F-16 apšaudė rusų lėktuvą, kuriam apie oro erdvės pažeidimą buvo pranešama 10 kartų kas penkias minutes.

REKLAMA

(papildyta 16.50) Internete paviešintas sukilėlių pateiktas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas rusų sraigtasparnio sunaikinimas prieštankine raketa.

(papildyta 16.07) Turkijos URM išsikvietė penkių šalių – nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių (JAV, Rusijos, Kinijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos) atstovus.

(papildyta 15.44) Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė: „Šiuo pavojingu laikotarpiu, kai buvo numuštas Rusijos lėktuvas, visi turėtų išsaugoti šaltą galvą ir ramybę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.38) Sirijos opozicijos atstovai tvirtina, kad numušė vieną iš kelių sraigtasparnių, kurie buvo išsiųsti į pilotų paiešką, praneša „Al Jazeera“.

(papildyta 15.35) Turkijos naikintuvui numušus šios šalies oro erdvę pažeidusį rusų karo lėktuvą prie Sirijos sienos, Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu antradienį pareiškė, kad Turkijos pareiga veikti prieš bet kurį jos sienų pažeidėją.

„Visi turi žinoti, kad mes turime tarptautinę teisę ir nacionalinę pareigą imtis bet kurių priemonių prieš bet ką, pažeidusį mūsų oro erdvės ar teritorijos sienas“, – sakė Ankaroje A.Davutoglu.

REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį nusikaltimu pavadino incidentą, per kurį Turkijos naikintuvai numušė Rusijos karinį lėktuvą.

„Mes nepakęsime, kad būtų vykdomi tokie nusikaltimai kaip šiandien“, – sakė V.Putinas Juodosios jūros kurorte Sočyje per susitikimą su Jordanijos karaliumi Abdullah II.

(papildyta 15.19) „Skynews“ šaltinių teigimu, žuvo abu numušto Rusijos šturmo lėktuvo „Su-24“ pilotai.

(papildyta 15.12) Sirijos opozicijos kovotojų 10-osios brigados vadas Ibrahimas al-Sheghri CNN paskelbė, kad sukilėliai katapultavusius rusų pilotus sušaudė iš kulkosvaidžių.

REKLAMA

(papildyta 15.03) Turkija antradienį iškvietė į Ankarą Rusijos reikalų patikėtinį pareikšti protesto dėl šalies oro erdvės pažeidimo virš sienos su Sirija, įvykdyto rusų karo lėktuvo, kuris dėl to buvo numuštas, pranešė turkų pareigūnai.

Pasiuntinys buvo iškviestas po to, kai turkų kariškiai pranešė, kad du Turkijos naikintuvai F-16 numušė tą lėktuvą „pagal kovos veiksmų taisykles“, kai jis per penkių minučių laikotarpį 10 kartų pažeidė Turkijos oro erdvę, agentūrai AFP sakė vienas Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 14.50) Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas situaciją pavadino „dūriu į nugarą“. Jis taip pat pakartojo anksčiau Dūmos atstovų išsakytas mintis, kad Turkija „atstovauja teroristų interesus“.

(papildyta 14.47) Sukilėlių grupės, sučiupusios rusų pilotą, kurio lėktuvas buvo numuštas Sirijos šiaurės vakaruose, atstovas spaudai sako, kad karys žuvo dar ore.

Sukilėlių 10-osios divizijos atstovas Jahedas Ahmadas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad du rusų lėktuvo įgulos nariai katapultavosi ir mėgino parašiutais nusileisti vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, tačiau buvo apšaudyti šios kovotojų grupės.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad sukilėliai pataikė į vieną pilotų, kuris nusileido jau negyvas.

Antrojo piloto likimas kol kas nežinomas.

Sukilėliai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti grupė ginkluotų sukilėlių, sustojusių ratu aplink šviesiaplaukį pilotą kruvinu ir nubrozdintu veidu. Sprendžiant iš įrašo, ant nugaros gulintis vyras negyvas.

(papildyta 14.12) „chelyabinsk.ru“ skelbiama, kad žuvęs pilotas yra Rusijos kariuomenės lakūnas Sergejus Rumiancevas.

(papildyta 13.53) Skelbiamas skubus NATO narių susirinkimas dėl Turkijos-Sirijos pasienyje numušto Rusijos šturmo lėktuvo Su-24, praneša „Agence France-Presse“.

REKLAMA

NATO sąjungininkai antradienį surengs nepaprastąjį pasitarimą Ankaros prašymu, kai Turkija numušė Rusijos naikintuvą prie sienos su Sirija, nurodė vienas Aljanso pareigūnas.

„Turkijos prašymu Šiaurės Atlanto Taryba (NAC) surengs nepaprastąjį posėdį (16 val. Grinvičo, 18 val. Lietuvos) laiku. Šio nepaprastojo NAC (posėdžio) tikslas – kad Turkija informuotų Sąjungininkus apie Rusijos lėktuvo numušimą“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Šiaurės Atlanto Tarybą sudaro 28 NATO narių ambasadoriai.

(papildyta 13.47) „Mes perspėjome juos nepažeisti Turkijos oro erdvės prieš jiems tai padarant, mes perspėjome juos daugybę kartų. Mūsų turimi duomenys aiškiai rodo, kad Turkijos oro erdvė buvo pažeista daugelį kartų. Ir jie tai padarė sąmoningai“, – pareiškė Turkijos valdžios atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 13.41) Turkija numušė Rusijos lėktuvą, kad apgintų savo suverenitetą, „Reuters“ cituoja Turkijos kariuomenės atstovą.

(papildyta 13.25) NATO palaiko „glaudų ryšį“ su Ankara ir stebi padėtį po to, kai svarbi Aljanso narė Turkija numušė Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Sirija, antradienį pranešė vienas pareigūnas.

„NATO atidžiai stebėti padėtį. Palaikome ryšį su Turkijos institucijomis“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

(papildyta 12.16) Turkija patvirtino antradienį numušusi vieną Rusijos karo lėktuvą ir nurodė, kad jis pažeidė šalies oro erdvę, ignoruodamas kelis perspėjimus, bet Maskva neigė, kad tas lėktuvas kirto Sirijos sieną su Turkija.

Turkijos armija nurodė, kad šturmo lėktuvas „Suchoj Su-24“ įskrido į šalies oro erdvę 10 kartų per penkių minučių laikotarpį ir buvo numuštas dviejų turkų naikintuvų F-16. Tačiau Rusija tvirtino, kad tas lėktuvas nepaliko Sirijos oro erdvės.

Žiniasklaida pranešė, kad abu pilotai katapultavosi, o Turkijos televizijos paskelbtose nuotraukose matosi besileidžiantys du balti parašiutai.

Televizija „CNN Turk“ nurodė, kad Sirijos turkmėnų pajėgos, kurios kaunasi su Rusijos palaikomo prezidento Basharo al Assado režimo pajėgomis, sučiupo vieną pilotą.

REKLAMA

Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad pilotų likimas kol kas nežinomas. Pranešama, kad vienas jų pateko į turkų nelaisvę. "Twitter" tinkle plinta žuvusio rusų piloto nuotraukos, tačiau jų autentiškumas dar nėra patvirtintas.

Turkijos naujienų agentūra „Dogan“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame esą matomi Rusijos sraigtasparniai, skraidantys virš Sirijos teritorijos ir veikiausiai ieškantys numušto lėktuvo pilotų.

(papildyta 11.10) Turkijos gynybos ministerijos atstovas pareiškė, kad rusų lėktuvas buvo 10 kartų perspėtas per 5 minutes, tačiau jokios reakcijos iš jo nebuvo sulaukta. „CNN Turk“ praneša, kad vienas iš pilotų pateko į turkmėnų nelaisvę.

(papildyta 10.50) Rusijos gynybos ministerija pripažino, kad Sirijoje numuštas lėktuvas „priklauso Rusijos lėktuvų grupei“. Rusijos kariuomenė tvirtina, kad lėktuvas oro erdvės nepažeidinėjo, o abu pilotai tikriausiai sugebėjo katapultuotis.

(papildyta 10.49) Turkmėnų kalnų regione kelias pastarąsias dienas atakavo Sirijos vyriausybės pajėgos, padedamos Rusijos aviacijos smūgių.

Vienas Turkijos vyriausybės pareigūnas, su kuriuo susisiekė AFP, atsisakė pateikti detalių apie tą incidentą, sakydamas, kad tarnybos dar tikslina informaciją. „Stengiamės nustatyti, kurios šalies tas lėktuvas“, – aiškino jis.

REKLAMA

Nors ir nepateikė daugiau detalių apie tą incidentą, Turkija nurodė, kad kreipsis dėl jo į Jungtines Tautas ir NATO.

„Užsienio reikalų ministerija imsis reikiamų iniciatyvų NATO, JT ir susijusių šalių lygmeniu, vadovaudamasi pono premjero nurodymais“, – sakoma ministro pirmininko Ahmeto Davutoglu biuro pranešime.

Rusijos naikintuvai spalį buvo įskridę į Turkijos oro erdvę per du atskirus incidentus, o Ankara dėl to dukart iškvietė Rusijos ambasadorių bei pareiškė protestą.

Be to, praeitą mėnesį Turkijos naikintuvai numušė neatpažintą bepilotį lėktuvą, kuris taip pat buvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.

Turkija ir Rusija jau seniai nesutaria dėl konflikto Sirijoje: Ankara siekia, kad būtų nuverstas tos šalies prezidentas Basharas al Assadas, o Maskva daro viską, kad jis išliktų valdžioje.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį planuoja atvykti į Turkiją, mėgindamas sušvelninti santykius ir rasti bendrą poziciją dėl pastangų užtikrinti taiką Sirijoje.

Incidentas su bepiločiu

Spalį netoli Sirijos sienos Turkija numušė bepilotį lėktuvą, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, buvo pagamintas Rusijoje. Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu pareiškė, kad šis dronas galėjo priklausyti Sirijoje kovojančiai „nereguliariai kariuomenei“.

REKLAMA

„Jis pagamintas Rusijoje, bet Rusija mums sakė, kad jis jai nepriklauso“, – Turkijos premjeras kalbėjo tiesiogiai per televiziją.

Turkija numušė bepilotį lėktuvą, po trijų perspėjimų, kai šis pažeidė jos oro erdvę netoli Sirijos sienos.

A.Davutoglu sakė, kad jis galėjo priklausyti Sirijos vyriausybės pajėgoms, kurias ginklais aprūpina Rusija, arba kurdų ginkluotoms grupuotėms Sirijoje, arba „nereguliariai kariuomenei“.

JAV kariuomenės pareigūnai sakė manantys, kad bepilotis lėktuvas atkeliavo iš Rusijos, tačiau Maskva tikina, kad visi jos bepiločiai lėktuvai yra vietoje.

NATO priklausanti Turkija yra nepatenkinta Rusijos pastangoms palaikyti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą, už kurio nuvertimą pasisako Ankara.

Turkija kaltina Rusiją, kad Sirijoje operacijose dalyvaujantys jos kariniai lėktuvai dukart pažeidė jos oro erdvę, o Maskva dėl šių incidentų kaltina nepalankias oro sąlygas.

A.Davutoglu pirmadienį perspėjo Maskvą, kad panašių oro erdvės pažeidimų daugiau nepasikartotų, ir pareiškė, kad bepiločio lėktuvo „incidentas dar kartą įrodė, jog Turkija yra pajėgi ir jai užtenka politinės valios padaryti galą tokiems pažeidimams“.

„Tikiuosi, kad Rusija užims atsargesnę poziciją... ir tai neturės neigiamo poveikio Turkijos bei Rusijos santykiams“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų