REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Palangos koncertų salė jau pasirengusi priimti svečius (nuotr. Organizatorių)

Saulėtą lapkričio 21-osios popietę naujojoje Palangos koncertų salėje įvyko pirmoji generalinė repeticija. Atgijusi gyvais smuiko, violončelės, fortepijono, fleitos, gitaros, chorų ir tarptautinio žalvarinių pučiamųjų instrumentų (angl. brassband) ansamblio garsais salė pilnai pasirengusi jau nuo gruodžio pradžios priimti išskirtinės ir kokybiškos muzikos, baleto ir teatro mylėtojus.

9

Saulėtą lapkričio 21-osios popietę naujojoje Palangos koncertų salėje įvyko pirmoji generalinė repeticija. Atgijusi gyvais smuiko, violončelės, fortepijono, fleitos, gitaros, chorų ir tarptautinio žalvarinių pučiamųjų instrumentų (angl. brassband) ansamblio garsais salė pilnai pasirengusi jau nuo gruodžio pradžios priimti išskirtinės ir kokybiškos muzikos, baleto ir teatro mylėtojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šios dienos labai laukėme, nes ši salė – išskirtinė. Galime daug salių pristatyti, bet mūsų tikslas buvo pastatyti tokią, kurioje būtų itin aukšto lygio akustika, kuria galėtų džiaugtis tiek klausytojai, tiek muzikantai. Palangos koncertų salė suprojektuota atsižvelgiant į tai, naudojamos specialios medžiagos sienoms, įrengta įspūdinga elektroakustinė sistema. Analogiškų salių Pabaltijo regione nėra”, – kalbėjo Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

REKLAMA

Galinga elektoakustinė sistema

„Pagrindinis Palangos koncertų salės išskirtinumas – itin aukšto lygio ir ir analogų Pabaltijo regione neturinti skaitmenizuota elektroakustinė sistema, kuri pritaikyta įvairaus muzikinio žanro atlikėjų pasirodymams. Tai itin sudėtinga ir profesionali sistema, adaptuojanti salės akustinį skambesį pagal scenoje atliekamo muzikinio žanro poreikius, kas neabejotinai teikia malonumą tiek atlikėjams, tiek klausytojams”, – sakė šią sistemą įrengusios įmonės „Scenos techninis servisas” direktorius Laurynas Paškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot L. Paškevičiaus, šios sistemos esmė, kad garsas yra pasiimamas tik nuo scenos specialių 8 mikrofonų pagalba, kurie išdėlioti labai tiksliais kampais. Tuomet garsas pereina į valdymo procesorių ir, jau tolygus bei pritaikytas atitinkamam muzikiniam žanrui, ištransliuojamas žiūrovui per 112 sienose, lubose ir po laiptais įrengtų prancūzų gamintojo L-Acoustics” kolonėlių.

„Tai didelė dovana Palangai ir Lietuvos atlikėjams. Labai norėčiau tikėti, kad jos dėka pasikeis klausytojų požiūris į muziką ir atlikėjus, norės daugiau klausytis natūralaus garso. Prie tokios akustikos, kokia yra salėje, atlikėjas gali puikiausiai parodyti savo talentą ir tai ką sugeba geriausiai: dainuoti ar groti. Jokių papildomų efektų ar fonogramos nereikia”, – kalbėjo repeticijoje dalyvavęs Palangos vaikų meno mokyklos muzikos mokytojas Alfonsas Juškys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektroakustine sistema itin džiaugiasi ją jau išbandę ir kiti Palangos miesto muzikantai bei atlikėjai. “Groti šioje salėje – labai komfortiška, puikiai akustikai esant nebereikia tiek kreipti savo dėmesio į techninį atlikimą, o tai leidžia susikoncentruoti į pačią muziką”, “Norisi čia būti valandų valandomis ir, jei būtų leista – nakvoti”, „Garsas lyg bažnyčioje”, – sakė muzikantai ir dainininkai po repeticijos, išbandę įvairius akustinius nustatymus.

Sistemą sureguliuoti ir parengti pilnam naudojimui atvyko vienos geriausių pasaulyje elektroakustinių sistemų gamintojų Nyderlandų įmonės SIAP profesionalai Wimas Prinssenas ir Reinoutas Gerlachas, kurie suprogramavo net 15 muzikinių žanrų nustatymų (pradžioje planuota buvo 9). „Nustatymai skiriasi pagal aido trukmę ir specifinius to žanro poreikius. Natūrali šios salės akustika garso aidą išlaiko vieną sekundę, o elektroakustinė sistema šį aidą leidžia dirbtinai prailginti iki penkių sekundžių ir taip pritaikyti salės akustiką. Šioje salėje galimas net katedrinis atlikimas, būtent jam nustatytas 5 sek. trukmės aidas, o simfoniniam orkestrui – 2 sek.”, – sakė W.Prinssenas

REKLAMA

“Juoda, nedegi priekinė ir galinė scenos draperija taip pat pritaikyta natūralios akustikos sukūrimui”, – sakė ją įrengusios įmonės „Scenos techninis servisas” vadovas Laurynas Paškevičius

Kitas statinio išskirtinumas - orkestrinė duobė

“Scenos techninis servisas” projektuota ir įrengta orkestrinė duobė su pakyla unikali tuo, kad poreikiui esant nestandartinės formos pakyla gali būti keliose padėtyse. Dėl lenktų kraštų ir 64 kv. m. ploto pakylos pakėlimo galimybės ji gali pratęsti po scena sėdinčio orkestro vietos plotą, pasikelti ir prailginti parterį, arba pakelta dar aukščiau – tapti scenos dalimi.

REKLAMA

„Tai, kad duobės pakyla kilnojasi – kelia papildomus iššūkius saugumui. Todėl duobė, valdoma nuotoliniu būdu ir pilnai kompiuterizuota, yra su itin sudėtinga apsaugos sistema: prie jos primontuoti įvairūs saugos davikliai (judesio, greičio, platformos padėties) ir elektromechaniniai saugikliai, kurie išjungia pakėlimo sistemą, kai yra nesaugu”, – pasakojo L.Paškevičius.

„Salės akustiką repeticijos metu stebėti pakvietėme Europos BRASS BAND asociacijos prezidentą Ulfą Rosenbergą, kuris savo vertinimus dėl akustikos pateiks po kelių savaičių. Jo vertinimai itin svarbūs kviečiant čia koncertuoti pasaulinio lygio atlikėjus”, – kalbėjo Palangos meras.

Palangos koncertų salė, iškilusi vietoj Vasaros estrados, yra vienas didžiausių kultūrinių objektų, pastatytų paskutiniu metu, Lietuvoje. 2200 vietų statinys lankytojams duris atvers gruodžio 12 d., kuomet įvyks iškilmingas salės atidarymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų