REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kruvinuoju penktadieniu vadinamas teroro išpuolis Paryžiuje pasiglemžė mažiausiai 129 žmonės, o dar 352 buvo sužeisti. Paaiškėjus, kad tarp išpuolį įvykdžiusių teroristų buvo du prie kelias savaites į Prancūziją atvykę pabėgėliai, Latvija ir Lenkija atsisakė priimti papildomas migrantų kvotas.

Kruvinuoju penktadieniu vadinamas teroro išpuolis Paryžiuje pasiglemžė mažiausiai 129 žmonės, o dar 352 buvo sužeisti. Paaiškėjus, kad tarp išpuolį įvykdžiusių teroristų buvo du prie kelias savaites į Prancūziją atvykę pabėgėliai, Latvija ir Lenkija atsisakė priimti papildomas migrantų kvotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

tv3.lt domėjosi, kaip keisis Europos sąjungos ir Lietuvos politika pabėgėlių klausimu.

Artūras Paulauskas: be antžeminės operacijos islamistų neišnaikinsi

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas tikina, kad penktadienį įvykusi tragedija atsilieps Europos sąjungos politikai pabėgėlių klausimu, nes jau dabar kai kurios šalys kategoriškai pasisakė prieš pabėgėlių priėmimą.

REKLAMA

„Galbūt ir kitos šalys, ir pati Europos sąjunga bus skatinama peržiūrėti visus pabėgėlių politikos klausimus, nes tokia atvirų durų politika, kaip matom, nelabai pasiteisino. Labai yra sunku tuos žmones identifikuoti ir tos patikros, kurios dabar yra daromos tikrai nėra išsamios. Kažkiek mūsų politiką tai koreguos, nors nemanau, kad bus kažkokių tai esminių pokyčių“, - teigė A. Paulauskas.

Anot Seimo nario, patikrinti pabėgėlius, ar jie nėra potencialūs teroristai, yra labai sudėtinga, nes jeigu mūsų ar kitų šalių registrų bazėse apie tuos žmones nėra informacijos, tai sunku ką apie juos ir pasakyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Ten vyksta karas, iš ten nelabai gausi kokius tai atsakymus, tai dažniausiai, jeigu tas žmogus nėra kažkuo tai apsišvietęs ir nėra duomenų, tai jis ir gauna leidimą atvykti. Aš atkreipsiu dėmesį į tai, kad tarp teroristų buvo ir Prancūzijos piliečių ir jie jau nebe paskutiniai imigrantai. Manau tai yra daug aktualiau, nes matosi, kad integracija tų žmonių, kurie net yra antros kartos paryžiečiai, nėra tokia gera. Jie yra labai lengvai paveikūs ir lengvai užverbuojami, o vėliau ir indoktrinuojami, kad gali sprogdinti savo piliečius“, - dėsto darbietis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas mano, kad bombardavimo iš oro nebeužtenka. Kaip tikina kariškiai, „Islamo valstybės“ sunaikinti be antžeminės operacijos neįmanoma.

„Tai galbūt mes irgi turėtumėme išreikšti kažkokią tai poziciją. Mes galėtumėm labiau prisidėti prie migracijos problemų. Mes esam išreiškę poziciją, kad esame prieš išankstinių kvotų nustatymą ir kad kiekvieną kartą norime spręsti, kiek priimsim ir ar priimsim. Dabar dėl to tūkstančio yra priimtas sprendimas, bet dėl kiekvieno kito atvejo spręsime atskirai“, - pasakojo A. Plaulauskas.

REKLAMA

Rasa Juknevičienė: matau tik vieną laimėtoją Vladimirą Putiną

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė tikina, kad pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kas stovi už šių teroristų ir kas skatina „Islamo valstybę“.

„Aš matau tik vieną laimėtoją - Vladimirą Putiną, neturiu jokių įrodymų, kad jis pats būtų prisidėjęs, bet kai stebėjau paskutinėmis dienomis Kremliaus propagandą. Tai mačiau tokį neslepiamą džiūgavimą dėl to, kaip pasikeičia situacija Rusijos naudai. Ir netgi neslėpdami sakė, kad be specialiųjų tarnybų čia nelabai gali padaryti tokių koordinuotų veiksmų“, - aiškino Seimo narė.

REKLAMA

Pasak pašnekovės Lietuvai šiuo atveju labai yra svarbu, kad Europos sąjunga nesubyrėtų, nes jau dabar yra pastebimi tam tikri pavojai ir gali įvykti ES dezintegracija.

„Aš matau, kad šie įvykiai įvyko prieš pat G20, kur visi pradeda kalbėti, kad reikia Putino, kad reikia jo pagalbos ir panašių dalykų. Tai matysime kaip susidėlios, bet nuo pat vasaros vidurio prasidėjus tam pabėgėlių antplūdžiui, po to Putino surežisuota kalba Jungtinėse tautose, karinių pajėgų dislokavimas Sirijoje, net gi lėktuvo katastrofa. Viską aš sveriu ant vienos virvutės ir matau tam tikro hibridinio karo apraiškas“, - įrodinėjo R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Benediktas Juodka: neabejotina, kad dalis teroristai, dalis ekonominiai migrantai

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka pasakoja, kad kol kas nei Užsienio reikalų ministerija, nei Seimo užsienio reikalų komitetas tokio klausimo, ar atsisakyti priimti pabėgėlius, nesvarstė. Jo manymu, įsipareigojimai Europos sąjungai jau duoti ir tas konkretus skaičius nebus keičiamas, tačiau dėl tolimesnių perspektyvų didinti ar mažinti migrantų skaičių - nėra apsispręsta.

„Dabar yra labai svarbu išorinės Europos sąjungos sienos, nes jeigu būtų Šengeno susitarime aiškiai reglamentuota išorinės sienos apsauga, nebūtų tokių atvejų, kad sieną kerta dešimtys tūkstančių pabėgėlių. Juk logiška, kad norint patekti į ES iš trečiųjų šalių reikia turėti vizą. Aišku vieną, kad ES išorės sienos nebuvo apsaugotos ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl turime dabar nereguliuojamą migrantų srautą“, - aiškino Seimo narys.

REKLAMA

B. Juodka aiškina, kad dabartinė tragedija Paryžiuje parodė, kad tarp tu pabėgėlių neabejotinai yra teroristų, o dalis ekonominių migrantu. Tad labai svarbu bandyti diferencijuoti pabėgėlius.

„Kiek aš žinau tarp tų teroristų Paryžiuje ir buvo migrantų, kurie pateko per Graikiją. Techniškai diferencijuoti visus pabėgėlius į gerus ir blogus nėra taip lengva, bet tam ir yra sienų apsauga, kad jie išvis nepatektų. Ir jeigu į ES patektų tik su viza, tai būtų lengviau patikrinti, kas yra kas“, - teigė Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

REKLAMA

Petras Gražulis: kad Europa su JAV per daug stengiasi pritaikyti savo valdymo modelį visam pasauliui

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos pirmininkas Petras Gražulis tikina turintis kitokią nuomonę nei dauguma. Jo manymu bandymas pritaikyti tokį patį valdymo modelį islamą išpažįstančiose šalyse keliai susipriešinimą.

„Tai yra globalūs dalykai, yra įvairios kultūros, įvairios civilizacijos ir man atrodo, kad Europa su JAV per daug stengiasi pritaikyti savo valdymo modelį visam pasauliui ir tai kelia labai didžiulį susipriešinimą. Aš manau, kad turime gerbti kiekvieną civilizaciją ir žinome kaip jie žiūri į jų pranašų ir kultūros išniekinimą. Tai kodėl jeigu mes žinom tai kodėl mes provokuojam juos?“, - svarsto P. Gražulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Seimo nario tokią politiką laimina pati Prancūzijos valstybė, o už tai žūsta visiškai nekalti žmonės. Nuo tokių išpuolių nėra apsaugota nei viena valstybė, nes sugyventi su skirtingomis kultūromis yra sudėtinga.

„Aš manyčiau, kad atskirom kultūroms yra sudėtinga sugyventi. Nors mes turime nuo Vytauto laikų totorių bendruomenę su kuria sugyvenam sėkmingai. Bet yra krikščioniška lenkų bendruomenė, bet sugyvenimas daug sudėtingesnis, nors religija ta pati. Paimkime Airiją, kurioje yra evangelikai su krikščionimis ir atrodo nors ir ta pati atšaka tikėjimo, bet irgi ten daug nesutarimų. Tad atrasti atsakymą ar Lietuva sugyventų su pabėgėliais yra sudėtinga“, - dėsto P. Gražulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų