REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pateiktas 2016 metų biudžetas ir vėl atgriaudi diskusija apie grynųjų pinigų operacijų ribojimą. Deklaruojamas tikslas labai kilnus – mažinti šešėlinę ekonomiką, riboti galimybes panaudoti „šešėlyje“ esančius pinigus. Tačiau vis tiek minčių kyla įvairių.

Pateiktas 2016 metų biudžetas ir vėl atgriaudi diskusija apie grynųjų pinigų operacijų ribojimą. Deklaruojamas tikslas labai kilnus – mažinti šešėlinę ekonomiką, riboti galimybes panaudoti „šešėlyje“ esančius pinigus. Tačiau vis tiek minčių kyla įvairių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kam naudingas atsiskaitinėjimas banko kortele, pinigų laikymas banko sąskaitose, atlyginimo pervedinėjimas į banko sąskaitą? Žinoma, bankams. Jie susirenka sąskaitų administravimo mokestį, apmokestina man nelabai aiškią „saugumo programą“, įveda naują banko telefonu mokestį ir taiko daugybę kitų mokesčių įmantriais pavadinimais, kurių esmė yra labai paprasta – „susimokėk už tai, kad legaliai uždirbai pinigus“. Susimokėk „komisinius“ mokesčius kelis kartus – įdėdamas, išimdamas, atsiskaitinėdamas, nieko nedarydamas. Susimokėk už tuščią sąskaitą, už kortelės atnaujinimą, už aptarnavimą, už saugumą, už pavedimą, už įskaitymą. Susimokėk.

REKLAMA

Bankai susirenka daugybę įvairių mokesčių vien už padaromus elektroninius įrašus. Įvedus naujus reikalavimus, bankams padidėtų pajamos, nes valstybė privaloma tvarka padidintų klientų skaičių. Argi ne puikus planas bankams? Skurdžiai atrodo Finansų ministerijos aiškinimai, neva bankams tai nebus naudinga. Iki šiol neteko matyti valdžios sprendimo žmonių naudai, kai buvo susidūrę bankų ir žmonių interesai.

Valstybė privalo užtikrinti savo žmonėms galimybę rinktis. Tad jeigu „vardan tos Lietuvos“, dėl skaidrumo ir šešėlio mažinimo reikia apriboti grynųjų pinigų operacijas, būtina žmonėms pateikti alternatyvą komerciniams bankams. Manau, kad pats laikas grįžti prie klausimo apie lietuvišką valstybinį-komercinį ar kitokį pavadinimą turintį banką. Manau, kad teisinga būtų sukurti alternatyvą dabar egzistuojančiai bankinei sistemai, kad žmogus, vien tapęs piliečiu ar pradėjęs legaliai dirbti bei mokėti valstybei mokesčius, netaptų bankų sistemos įkaitu.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekviena save gerbianti valstybė turėtų rūpintis savo piliečiais ir sudaryti jiems galimybę rinktis valstybinį banką, kuris savo veiklą reguliuotų taip, kad ji būtų palanki savo šalies gyventojams, o ne kitų šalių verslininkams. Bent jau socialiai jautriausioms visuomenės grupėms – pensininkams, neįgaliems asmenims, - turėtų būti užtikrintas nemokamas pajamų gavimas. Manau, visi sutiktų, kad ir biudžetinių įstaigų lėšos taip pat nebūtų apmokestinamos papildomais nuskaičiavimo ar įskaičiavimo mokesčiais – juk tai visų mūsų pinigai, kodėl turime juos dovanoti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinio banko paslaugų apmokestinimą ar įkainius nebūtų sudėtinga reguliuoti, nes valstybė turėtų lemiamą žodį svarbiais klausimais. Dabar gi tenka tiesiog paklausyti Finansų ministerijos pažadų, kad bankų įkainiai bus „apriboti“, o vėliau nuryti kartėlį pamačius, kokius mokesčius bankas nuskaičiavo nuo tavo sąskaitos. Ir patylomis suvokti, kad už tuos pinigus mums visiems bus išplautos smegenys, neva grynųjų reikia atsisakyti vien dėl to, kad jie tiesiog lipte aplipę bakterijomis. Viešųjų ryšių kampanijos privačių bankų finansuojamos tam, kad bet kokia kaina būtų apribotas atsiskaitymas grynaisiais, nors argumentų be bakterijų gausos nelabai ir girdisi...

Manau, kad Lietuvos bankų sistemoje atėjo laikas rimtoms permainoms, nes Lietuva negali būti šalimi, kurioje trys milijonai bankų vergų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų