REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinio teismo salėje praėjusią savaitę buvo paleistas vienas nuteistųjų „lapinų“ gaujos byloje. Kito nuteistojo prašymas paleisti jį į laisvę buvo atmestas. Teismas nagrinėja šių nuteistųjų skundus dėl paskelbto nuosprendžio, kuriuo jie abu nuteisti kalėti.

Lietuvos apeliacinio teismo salėje praėjusią savaitę buvo paleistas vienas nuteistųjų „lapinų“ gaujos byloje. Kito nuteistojo prašymas paleisti jį į laisvę buvo atmestas. Teismas nagrinėja šių nuteistųjų skundus dėl paskelbto nuosprendžio, kuriuo jie abu nuteisti kalėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteistajam Karoliui Vaitekūnui suėmimas buvo pakeistas į 4 tūkst. 344 eurų užstatą, pusės metų namų areštą, draudžiant lankytis tam tikrose vietose ir bendrauti su tam tikrais asmenimis. Iš vyro paimtas pasas, paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš Lietuvos be teismo leidimo, į laisvę paleistas nuteistasis įpareigotas periodiškai registruotis policijoje, pranešė teismas.

REKLAMA

Tokį sprendimą teismas priėmė įvertinęs tai, kad K.Vaitekūnas suėmime praleido jau penkerius metus ir aštuonis mėnesius, tai sudaro du trečdalius jam paskirtos aštuonerių metų ir šešių mėnesių bausmės pagal Vilniaus apygardos teismo nuosprendį. Vyro sesuo yra sumokėjusi užstatą, paleidimo iš suėmimo atveju ketinama įdarbinti vienoje bendrovėje vadybininku, turės nuolatinę gyvenamąją vietą sesers namuose.

Be to, šios apeliacinės bylos nagrinėjimas greičiausiai užtruks dėl kreipimosi į užsienio valstybes su teisinės pagalbos prašymais.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kito nuteistojo Andrejaus Kutko prašymą, paleisti jį iš suėmimo paskiriant 6 tūkst. eurų užstatą, teismas atmetė. Teismo manymu, šis asmuo neturi realios gyvenamosios vietos, nėra sumokėjęs užstato, yra ne kartą teistas, nėra duomenų apie tvirtus jo socialinius ryšius, jis galimai turi ryšių užsienyje, todėl negalima skirti švelnesnės kardomosios priemonės. A.Kutko nuteistas kalėti aštuonerius su puse metų.

Šios Lietuvos apeliacinio teismo nutartys yra galutinės ir neskundžiamos.

Vaideivos nuteisti griežčiausiomis bausmėmis

Lietuvos apeliacinis teismas vadinamąją „lapinų“ gaujos bylą pagal prokuroro, nuteistųjų, nukentėjusiųjų apeliacinius skundus nagrinėja nuo šių metų pradžios. Po šio teismo verdikto nuosprendis įsiteisės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuosprendį šioje byloje Vilniaus apygardos teismas paskelbė 2014 metų gegužės 22 dieną. Iš 33 kaltinamųjų už narkotikų platinimą nuteisti 23.

Vienas asmuo atleistas nuo atsakomybės kaip su teisėsauga bendradarbiavęs asmuo. Vienas teisiamasis slapstosi, dar vienas mirė. Dalis kaltinamųjų išteisinti neįrodžius, kad jie dalyvavo gaujos veikloje.

Griežčiausiomis bausmėmis nubausti gaujos vadeivomis laikyti Tomas Čaikauskas, Karolis Lenkovskis ir Stanislavas Romeika, jie kalės atitinkamai 15, 15 ir 13 metų.

Kitiems kaltinamiesiems skirtos bausmės, kurių trukmė varijuoja nuo pustrečių iki vienuolikos metų.

REKLAMA

Byloje surinktais įrodymais nustatyta, kad „ lapinų“ grupuote vadintos gaujos tikslas buvo prekyba narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Liudytojų parodymai rodo, kad kvaišalai gauti daugiausia iš vieno šaltinio, gauja turėjo savas taisykles, pavyzdžiui, neimti narkotinių medžiagų iš kitų, nesiskolinti, narkotikų niekuo neskiesti, turėti po kelis telefonus ir SIM korteles, juos nuolat keisti, vengti balso įrašymo, apie problemas ar konfliktus informuoti aukštesnes grandis, ir panašiai.

Naudojo itin slaptus metodus

Gaujos vadovai stengėsi į narkotikų platinimą įtraukti kaip įmanoma daugiau asmenų, siekiant gauti kuo didesnį pelną. Platintojams įsiskolinus, skolai atsiimti gaujos vadeivos nurodydavo smurtą. Nemažai grupuotės narių turėjo šaunamuosius ginklus. Per kratas rasta neperšaunamų liemenių, beisbolo lazdų, peilių. Atskiriems nusikaltimams daryti naudoti net kirviai.

REKLAMA

Narkotikų perdavimas vykdavo paketus su narkotikais numetant ant žemės iš anksto, iš prekeivio paimant pinigus už anksčiau gautas ir parduotas narkotines medžiagas ir akimis, žvilgsniu ar gestu nurodant, kur guli paketas su kvaišalais. Kartais narkotinės medžiagos būdavo paliekamos iš anksto aptartose slėptuvėse, dažniausiai prieš tai paėmus paliktus pinigus. Narkotikams pakuoti naudota izoliacinė medžiaga, ant kurios nelieka pirštų pėdsakų. Slėptuvės buvo dažnai keičiamos.

Be gaujos egzistavimo ir prekybos narkotikais byloje įrodyti ir dešimt kitų nusikaltimų: nužudymas, trys sveikatos sutrikdymai, du turto prievartavimo atvejai, neteisėtas laisvės atėmimas, svetimo turto sugadinimas, viešosios tvarkos pažeidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažino ir teismui aiškino, kad gaujos veikloje nedalyvavo, o apie „lapinų“ grupuotę sužinojo iš tyrėjų, prokurorų arba žiniasklaidos. Kai kurie kaltinamieji teigė iki teismo posėdžių apskritai nieko nežinoję apie jiems pateiktus kaltinimus ir minėtos gaujos egzistavimą.

Ši didelės apimties byla teismui buvo atiduota 2011 metų rugpjūtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų