REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėti nuteistas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas jo bylą nagrinėjančiam Apeliaciniam teismui pranešė, kad atsisako teisės sakyti baigiamąją kalbą.

Kalėti nuteistas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas jo bylą nagrinėjančiam Apeliaciniam teismui pranešė, kad atsisako teisės sakyti baigiamąją kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsisakau teisės sakyti baigiamąją kalbą ir baigiamosios nesakysiu, neprašysiu leisti šia teise pasinaudoti, mane gina trys advokatai - Vytautas Sviderskis, Algirdas Miškinis ir Leonora Vasiliauskienė. Daugiau pasakyti, nei jie pasakė, aš neturiu“, - rašoma V.Uspaskicho kreipimesi teismui.

REKLAMA

V.Uspaskichas teismui pranešė, kad lapkričio 4-7 dienomis kartu su kitais europarlamentarais išvykęs į komandiruotę Tadžikistane. Politikas teismui pateikė komandiruotę patvirtinančius dokumentus ir delegacijos narių sąrašą.

V.Uspaskichas anksčiau tris kartus iš eilės neatvyko į Lietuvos apeliacinio teismo posėdžius, tuomet teisėjai išsakė priekaištų, kad jis nedalyvauja posėdžiuose ir be teismo leidimo išvyksta į užsienį.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau teismas pareiškė norįs išgirsti politiko paskutinį žodį.

„Visi pasakė atskirtimus, turim dar du posėdžius. Aš labai tikiuosi, kad V.Uspaskichas norės pasakyti paskutinį žodį“-, baigiantis posėdžiui sakė teisėja Violeta Ražinskaitė, priminusi, kad teismas šiemet dar yra suplanavęs du posėdžius - lapkričio 27-ąją ir gruodžio 16 dienomis.

Prokuroras Saulius Verseckas vėliau žurnalistams sakė, kad asmens niekas negali priversti sakyti paskutiniojo žodžio, jeigu V.Uspaskichas nesakytų jo, byla galėtų būti baigta ir be jo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tęsiasi "juodosios buhalterijos" byla

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį tęsė Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ baudžiamąją bylą, bus klausomasi proceso dalyvių atsikirtimų. Pirmas atskirtimus pradėjo prokuroras S.Verseckas.

Jis sakė, kad šioje byloje neliko ginčo dėl „juodosios buhalterijos“ egzistavimo fakto, ginčas tarp šalių tik vyko dėl to, ar sumos teisingai apskaičiuotos, ar teisingai apmokestintos.

„Iš esmės fakto, kad buvo nelegalus, neteistas partijos finansavimas, neginčija. Svarbiausia nustatyti, kas atsakingas, kad buvo naudojams neapskaitytos piniginės lėšos“, - kalboje pažymėjo prokuroras.

REKLAMA

Darbo partijos garbės pirmininkui yra skirtas piniginis užstatas - maždaug 144 tūkst. eurų. Jeigu jis bandytų pasislėpti nuo teismo, pinigai atitektų valstybei, o teismas turi teisę svarstyti dėl kardomosios priemonės griežtinimo.

Darbo partijos byla eina link pabaigos. Manoma, kad verdiktas bus skelbiamas kitų metų pradžioje.

„Šioje proceso stadijoje viskas, kas galima, buvo pateikta teisminiam nagrinėjimui. Pirmos instancijos teismo nuosprendis neatlaiko kritikos (..). Žmonės buvo pasidaliję į teisės optimistus ir skeptikus. Pastarieji mano, kad Apeliacinis teismas neišdrįs pritaikyti teisės raidės. Labai unikali galimybė parodyti, kad Apeliacinis teismas yra teisingumo uola, į kurią atsitrenkia visos nereikalingos iliuzijos“, - per atskirtimus kalbėjo V.Uspaskicho advokatas Algirdas Miškinis.

REKLAMA

Teisininkas teigė, kad Darbo partijos byla neabejotinai įeis į bylų istoriją, kaip ir teisėjai.

„Tikiu, kad jūsų sprendimas bus teisingas, iš jo bus dar ilgai mokomasi ir pasibaigus bylai“, - sakė advokatas A.Miškinis. Jo kolega Vytautas Sviderskis teisėjams linkėjo „dvasios stiprybės“.

„Aš manau, kad mūsų lūkesčiai vienodi - kad Lietuvos teismai turi priimti pagrįstus ir teisingus nuosprendžius“, - sakė prokuroras S.Verseckas.

Skirta bausmė

Daugiau nei prieš dvejus metus - 2013 metų liepos 12 dieną - už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui Vilniaus apygardos teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, Seimo nariui „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui - per 10 tūkst. eurų baudą. Buvusi partijos buhalterė Marina Liutkevičienė tuomet nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme. Kartu nuteistai parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Dabar jos byla išskirta į atskirą, nes moteris dėl sveikatos būklės negalėjo dalyvauti teismo posėdžiuose.

Pirmos instancijos teismo sprendimą apskundė tiek nuteistieji, tiek prokuratūra. Prokuroras apeliacinio teismo siūlo bausmes griežtinti, kaltinamieji prašo juos išteisinti, teigdami, kad tai - politinė byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų