REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Šiukšlynas viename iš Subačiaus gatvės namo kiemų (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Ką daryti, kai po jūsų langais šiukšlina ir girtuokliauja

Specialistas: uždelsus – vietoj vieno, gali įsikurti 10 benamių

Sostinės gyventojai vis dažniau savo namų teritorijoje susiduria su šiukšlinančiais prašalaičiais arba net įsikurti kiemuose spėjusiomis nevalomis.

8

Sostinės gyventojai vis dažniau savo namų teritorijoje susiduria su šiukšlinančiais prašalaičiais arba net įsikurti kiemuose spėjusiomis nevalomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei pavienių šiukšlintojų sugaudyti, greičiausia, nepavyks, tai su namų kiemuose „apsigyvenusiais“ benamiais specialistai rekomenduoja kovoti iš karto.

REKLAMA

Turto savininkų prievolės

Naujienų portalas tv3.lt šią savaitę rašė, kad su šiukšlinančiais benamiais itin stipriai kovoja sostinės širdyje esančios Subačiaus gatvės gyventojai. Aštuntu numeriu pažymėto namo gyventojai neapsikentę benamių primestų šiukšlių kreipėsi į savivaldybę. Tiesa, iki šiol neaišku, kada ši problema bus išspręsta. Juolab, kad šioje teritorijoje yra apleistų sandėliukų, kuriuos taip pamėgo benamiai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuos objektus, anot Aplinkos ir energetikos departamento Būsto renovavimo skyriaus vedėjos Stasės Kvederienės, privalo sutvarkyti patys nekilnojamojo turto savininkai: „Nekilnojamojo turto registre (NTR) adresu Subačiaus g. 8 sandėliukų pastatas nėra registruotas. Nors pastatas NTR neregistruotas, tačiau jo naudotojai turi pareigą naudojamą pastatą prižiūrėti, remontuoti. Jei apleistų pastatų, kuriuose mielai prisiglaudžia benamiai, savininkai nesutvarko per nustatytą terminą, tada savivaldybė gali organizuoti griovimo darbus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot specialistės, kartais problemas su benamiais gali išspręsti tik pačių žmonių sąmoningumas bei atsakomybės jausmas.

Kaip reikia reaguoti?

O kaip elgtis su tais, kurie šiukšlina ir viešai girtuokliauja ne apleistuose pastatuose, o tiesiog atviruose kiemuose? Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andžej Dinikis pabrėžė, kad patarimas dėl visų pastebimų pažeidimų (šiukšlinimo, girtuokliavimo) yra vienas – nedelsiant kreiptis pagalbos į bendrąjį pagalbos centrą 112, tiesiogiai į policiją arba į Viešosios tvarkos skyrių (2197948).

REKLAMA

„Taip reikia elgtis, kad netektų kovoti jau su pasekmėmis, kuomet benamiai įpranta, jog vieta nekontroliuojama, arba kontroliuojama ne taip dažnai, ir spėja toje vietoje įsikurti. Deja, dažnai gyventojai kenčia, niekur nesikreipia, tikisi, kad problema savaime dings ir tik neiškentus, kuomet iš vieno benamio vietoje pradeda rinktis dešimtys ir pradeda šeimininkauti – kreipiasi į tarnybas tikėdamiesi, kad problema bus per diena išspręsta.

Lietuvoje yra užtikrintos asmens laisvės, todėl nesant pagrindo, kad asmuo kelia kitiems ar sau grėsmę, niekas asmens, kad ir benamio nesurakins ir neištrems. Tokiu atveju tarnybų darbas padaryti tai, kad vieta, kurioje benamiai įsikūrė, taptų jiems nepatraukli t.y. rengti nuolatinius patikrinimus, išvežti jų „turtą“ ir panašiai“, - sakė A. Dinikis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų