REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar dažnai eidami apsipirkti pasiimate daugkartinį pirkinių krepšį? Galbūt atsinešate iš namų ir tvarkingus plonuosius plastikinius maišelius? Plastiko pakuotės – viena dažniausių buitinių atliekų, iškeliaujančių į šiukšlynus ir užteršiančių aplinką. Ilgai nesuyranti medžiaga kaupiasi ir naikina gyvąją gamtą, todėl pirkėjai skatinami plastikinių maišelių vartoti mažiau.

Ar dažnai eidami apsipirkti pasiimate daugkartinį pirkinių krepšį? Galbūt atsinešate iš namų ir tvarkingus plonuosius plastikinius maišelius? Plastiko pakuotės – viena dažniausių buitinių atliekų, iškeliaujančių į šiukšlynus ir užteršiančių aplinką. Ilgai nesuyranti medžiaga kaupiasi ir naikina gyvąją gamtą, todėl pirkėjai skatinami plastikinių maišelių vartoti mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasigenda patogumo

Prekybos vietose kalbinti pirkėjai teigia įžvelgiantys plastikinių pakuočių keliamą grėsmę, tačiau pasigendantys maišelių pasirinkimo prekybos centruose. Pasak jų, galimi vartoti popieriniai maišeliai aptinkami vos keliuose parduotuvių skyriuose. Jei jų būtų siūloma daugiau, prekybos centrų lankytojams būtų patogiau rinktis plastikinių maišelių alternatyvas.

REKLAMA

Jauna mama Rūta į plastikinius maišelius dažniausiai deda vaisius ir daržovės. Parsinešusi namo šiuos maišelius, jei jie išlieka nesuplyšę, švarūs, panaudoja dar kartą. „Gyvendama užsienyje rinkausi popierinius maišelius. Plastikiniai būdavo padėti tik prie daržovių skyriaus, kad bulves, morkas būtų patogu susidėti, o vaisiai ten paprastai dedami į popierinius. Lietuvos prekybos centruose tokie popieriniai maišeliai dažniausiai būna padėti prie bandelių, jei būtų ir prie vaisių, būtų patogiau“, – sako pirkėja Rūta

REKLAMA
REKLAMA

Prekybos centruose apsiperkantis Darius teigia, kad plastikinius maišelius ima todėl, kad popieriniai ir kitos alternatyvos dar pakankamai brangios. „Jeigu nepamirštu, iš namų pasiimu daugkartinį medžiaginį maišelį, bet dažniausiai prekes dedu į plastikinį, jei šiaip ko užbėgu į parduotuvę. Nemokami popieriniai ar kitokie maišeliai būtų patrauklesni, dabar juk kaina skiriasi, brangūs jie“, – svarsto Darius.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas įsitikinęs, kad keisti vartojimo įpročius visuomenę būtų lengviau paskatinti pasiūlius patrauklių alternatyvų – tarkime, nešiotis dailų, patogų daugkartinio naudojimo pirkinių maišelį. Įvairios akcijos, kurių metu tokie maišeliai būtų pirkėjams dalijami, taptų papildoma paskata plastiką keisti kitomis, labiau aplinką tausojančiomis medžiagomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu teigti jau ir iš asmeninės patirties: įpratus nešiotis specialų pirkinių maišelį, įprotis pirkti plastikinius išnyksta labai greitai“, – pastebi ministras.

Panaudoja kelis kartus

Kitas pirkėjas, prisistatęs Rimantu, vykdamas į didesnį apsipirkimą pirkinius susideda į popierinę dėžutę, kurią vežiojasi automobilyje. Mažiems pirkiniams vyras naudoja plonus vienkartinius plastikiniu maišelius, kurie vėliau praverčia buityje. „Taip, plastikiniai maišeliai nėra geras dalykas, palaikau ekologiškas pakuotes, bet namuose parsineštų plonų maišelių neišmetu, jie praverčia šiukšlėms sudėti, į juos pilu šunų maistą augintiniui“, – pasakoja prekybos centro lankytojas.

REKLAMA

Vyresnio amžiaus pirkėjai sako dažniau imantys storesnį plastikinį maišelį, nes šie atrodo talpesni už medžiaginius ir labiau pasitarnaujantys namuose šiukšlėms išnešti. „Kai reikia, įdedu kiekvieną prekę į atskirą maišelį, kad kasininkėms būtų patogiau sveriant skirtingus produktus. Jei būtų pasiūlyta daugiau maišelių, rinkčiausi tuos, kurie būtų lengvesni – patogiau rankai. Vėliau visus produktus į didelį plastikinį maišelį susidedu. Plastikiniame daugiau telpa, tokio nepasisiūsi“, – teigia pirkėja Bronė.

REKLAMA

Nori gauti nemokamai

Lietuvos vartotojų sąjungos pirmininkas Kastytis Masalskis pastebi, kad kalbant apie plastikinių maišelių vartojimo įpročius svarbu išskirti dvi vartotojų grupes – jaunimą ir pagyvenusius žmones. Jaunimas daug dažniau renkasi ekologiškas pakuotes, nededa daržovių į plastikinius maišelius. „Apsipirkimo įpročius sunku pakeisti, pirkėjai visuomet rinksis tai, kas asmeniškai patogiau jiems. Situaciją pakeistų nemokamai dalijami ekologiški maišeliai“, – sako K. Masalskis.

Vartotojų sąjungos atstovas sako, kad dabar siūlomi daugkartiniai popieriniai maišeliai yra brangesni už plastikinius, pirkėjams taip pat svarbi jų talpa. Nors galima rasti skirtingo dydžio popierinių maišelių, pirkėjams dar stinga jų įvairovės, nes paprastai siūlomi universalaus dydžio popieriniai maišeliai nepatogūs. Vis dėlto, pirkėjai yra atviri pasiūlymams ir palankiai vertina galimybę plastikinius maišelius iškeisti į ekologiškas pakuotes.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų