REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eksperimentas: dviratį vagia! O ką daro praeiviai?

 Tikras atsitikimas, patirtas 2009 metų balandį.  

Kulniavau pavakare Gedimino prospektu, kai ties „Draugystės“ knygynu išgirdau priešais kažką tarytum šaukiant: „ką čia darai, ką čia darai?!“ Žiūriu: mažametis stovi atvėpęs lūpą, o kažkoks vyrutis jau ima įsibėgėti su dviračiu. Per šitą akimirką dingtelėjo: „gal vagystė?“, tad ruošiuosi čiupti arba versti iš klumpių tą dviratininką. Bet staiga suabejojau, kad čia būtent tai, ar regėjau nusikaltimą, tad neryžtingai sugriebiau žmogų už striukės, ir tas man išsprūdo. Paskui klausiau vaiko: „ar pavogė?“, tas: „jo“. Neverkė, nerėkė. Aš atsigręžiau į banditą ir tiek temačiau – riedantį Katedros link. Salotinis dviratis taip ryškiai saulėje blizgėjo. Žvalgiausi taksi, kaip tik važiavo pro šalį, stabdžiau, sykiu skambindamas 112. Išbėriau: „berniukui dviratį pavogė, padėkit!“ Karvytės akytėm atsakė: užsakymas.  

REKLAMA
REKLAMA

Po pusės minutės atsiliepė 112 pagalbininkės. Sujungė su pareigūnais. Adrenalino apimtas dėsčiau, kad ką tik nugvelbė dviratį ir nurodinėjau, kur nuvažiavo, kaip atrodė, kurioj vietoj. Padėjau ragelį, nors tikėjausi, kad lieps kaboti ant laido ir sekti kokias nors operatyvias instrukcijas.  

REKLAMA

Laukėm su vaikiu ekipažo apie 20 min. Viltingai dirsčiojau į prospekto kameras tikėdamasis, kad tuoj tuoj gerbiamieji policininkai atvažiuos ir su dviračiu, ir su vagim surakintu. Norėtum. Tiesa, užsiminė, kad buvo užsukę į Sereikiškių parką pasižvalgyti įtariamojo. Dar įsisodino nukentėjusįjį: pasivažinės, pasidairys aplinkui, gal kur sublizgės ir dviratukas…  

Šitą situaciją pakartojome po šešerių metų. Toje pačioje vietoje, prie knygyno, bet jau be berniuko – „Žinių radijo“ komanda imitavo dviračio vagystę.  

REKLAMA
REKLAMA

Žmones, matančius nusikaltimą ir pagalbos šauksmą gali ištikti arba paralyžius, arba kaip tik – kūno mobilizacija, aptariant socialinį eksperimentą pastebėjo psichologijos profesorė Aistė Diržytė. Tuo metu sostinės kriminalistas Sigitas Šemis atkreipė dėmesį, kad žurnalistai, pasiryžę tokiam eksperimentui, labai rizikavo, labai.  

Bet buvo verta. Vienintelė 22 metų mergina sureagavo į pagalbos šauksmą – be baimės ir žaibiškai. Jos poelgį galima pamatyti „Žinių radijo“ socialiniame eksperimente, o pasiklausyti atsitikimo refleksijos – laidos aptarime su studijos svečiais.

Marijus Gailius

Visą laidos „Socialinis eksperimentas“ įrašą galite pamatyti ČIA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų