REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Arvydas Juška, po vakarykštės apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT), išplatino atvirą laišką Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Arvydas Juška, po vakarykštės apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT), išplatino atvirą laišką Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiške teigiama, kad STT pareigūnai šantažo būdu siekia sukompromituoti NŽT vadovybę.

„Šiandien (2015-10-07) buvau iškviestas į STT tariamai dėl kompiuterio apžiūros procedūros, tačiau iš esmės tai buvo trijų valandų šantažas, bandant priversti man nesuprantamu būdu įskųsti (pakišti įkalčius, ,,priduoti“, ar pan.) NŽT vadovybę. Visas pokalbis vyko naudojant įvairias užuominas, alegorijas ir panašius triukus, kurių esmė tokia – arba tu priduodi, arba tave pakišam“, - tvirtina A. Juška.

REKLAMA

Anot valdininko, apklausa priminė kagėbistinius metodus.

"Nenoriu ,,pakišinėti“ ir kitų. Noriu būti saugus savo valstybėje. 1980 metais, kai man dar buvo dvylika, pirmą kartą buvau tardomas KGB, ,,susemtas“ kartu su tokiais žymiais žmonėmis kaip Nijolė Sadūnaitė, politinė kalinė Ona Vikauskaitė ir kt. Iki nepriklausomybės paskelbimo buvau daugelį kartų tardomas, šantažuojamas, gąsdinamas. Turiu valstybės suteiktą laisvės kovų dalyvio statusą ir kartu invalidumą kaip pasekmę tokios veiklos. Kagėbistinių metodų auka daugiau būti nenoriu, neturiu tam sveikatos, toliau taip dirbti negaliu", - šalies vadovei rašo A. Juška.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat tvirtina, kad kai kurie tarnybos sprendimai tiesiog ne taip suprantami.

„Darbe kasdien pasirašau apie du šimtus kartų (ant administracinių aktų, planų, sutikimų, leidimų ir pan.), kasdien kreipiasi atvykę ar telefonu daugybė žmonių. Darbuotojai taip pat dirba neadekvačiais krūviais, turim daug teisminių bylų, tiek dėl apskričių viršininkų priimtų sprendimų, tiek ir šiuo metu priimtų. Darbas sudėtingas, ne visada sprendimai gali būti vienareikšmiški. Teisinė aplinka nuolat besikeičianti“, - Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STT: tai yra gynybinė žmogaus pozicija

STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas teigė, jog tarnyba žino apie A. Juškos pretenzijas. Anot jo, minėto NŽT darbuotojo kompiuterio tikrinimas yra STT Vilniaus valdybos pareigūnų pradėjo ikiteisminio tyrimo dėl 1,4 ha valstybės žemės sklypo sostinėje, kurio rinkos kaina yra didesnė kaip 300 000 eurų, galimai neteisėtos nuomos aplinkybių dalis.

„Turime duomenų, kad NŽT darbuotojai, piktnaudžiaudami tarnyba ir klastodami dokumentus, tiesiog padėjo verslo bendrovei neteisėtai išsinuomoti šitą sklypą. Vakar buvo atliktas procesinis veiksmas, tęsiant šį ikiteisminį tyrimą, kai yra krata ir minėto asmens kompiuterio apžiūra. Natūralu, kai vykdoma kompiuterio apžiūra, tai duomenų, esančių kompiuteryje, kopijos darymas užtrunka. Šiuo atveju jis užtruko apie tris valandas. Ir šis asmuo, kadangi tai yra jo kompiuteris, jis privalėjo dalyvauti viso šio proceso metu tam, kad nekiltų kažkokių spekuliacijų ar kažko panašaus“, – aiškino R. Golubovas.

REKLAMA

STT atstovas atmetė A. Juškos mestus kaltinimus, jog tarnybos pareigūnai šantažavo NŽT pareigūną. Anot R. Golubovo, tokie pareiškimai – asmens gynybinė pozicija.

„Mes labai dažnai su tuo susiduriame. Tai yra tiesiog elementariausia žmogaus gynybinė pozicija. Praktiškai nei vienas ikiteisminis tyrimas neapsieina iš kitos pusės be aštresnių ar mažiau aštresnių kažkokių gynybinių pozicijų ar tokių versijų, kaip šis asmuo pasakė, mūsų adresu. Tai yra visiška netiesa. Tai yra gynybinė žmogaus pozicija“, – kalbėjo STT atstovas spaudai.

REKLAMA

Jo teigimu, A. Juška šiuo metu minėtame ikiteisminiame tyrime nėra įtariamasis.

Vien šiemet – 4 STT tyrimai dėl NŽT veiksmų

Šių metų spalio pradžioje STT pranešė, kad pradėjo jau ketvirtą ikiteisminį tyrimą dėl NŽT veiklos.

Spalį STT Kauno valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl NŽT Druskininkų skyriaus vedėjos galimo kyšininkavimo. STT pareigūnai turi duomenų, kad šio skyriaus vadovė už kyšius padėdavo asmenims sutvarkyti tam tikrus dokumentus ir juos konsultuodavo. Vadovės darbo vietoje buvo atliktos kratos, rasti ir paimti tyrimui reikšmingi dokumentai. Sulaikyti ir keli asmenys, įtariami papirkimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aiškėja, kad kai kuriuose Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) skyriuose korupcija paplitusi ne tik tarp žemesnio lygio valdininkų, bet ir tarp skyrių vedėjų“, – tąkart komentavo STT.

Be pastarojo STT vien šiemet yra pradėję dar tris ikiteisminius tyrimus dėl galimos korupcijos NŽT.

STT Klaipėdos valdybos pareigūnai tiria galimus korupcinius nusikaltimus NŽT Kretingos skyriuje, kurio darbuotojai galėjo padėti sukčiaujant užvaldyti daugiau kaip 250 000 eurų vertės žemės sklypus.

STT Vilniaus valdybos pareigūnai aiškinasi 1,4 ha valstybės žemės sklypo Vilniuje, kurio rinkos kaina yra didesnė kaip 300 000 eurų, galimai neteisėtos nuomos aplinkybes.

Šių metų rugpjūtį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumento suklastojimo NŽT Švenčionių skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų