REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors dabar anglų fanų dauguma labiau mėgsta ne pasimušti, o išgerti, Lietuvos pareigūnai ganys svečius ne tik stadione, bet ir visame mieste. Lietuvos futbolo nacionalinė komanda rungtynėmis namuose su Anglijos rinktine baigs pasirodymą 2016 m. Europos čempionato atrankos varžybose.

Nors dabar anglų fanų dauguma labiau mėgsta ne pasimušti, o išgerti, Lietuvos pareigūnai ganys svečius ne tik stadione, bet ir visame mieste. Lietuvos futbolo nacionalinė komanda rungtynėmis namuose su Anglijos rinktine baigs pasirodymą 2016 m. Europos čempionato atrankos varžybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos futbolo federacija (LFF) svečių aistruoliams yra pardavusi 1000 bilietų į spalio 12 dieną LFF stadione Vilniuje vyksiančias rungtynes.

REKLAMA

Visas aštuonias žaistas rungtynes laimėjusi Anglijos rinktinė yra užsitikrinusi pirmąją vietą E atrankos grupėje. Lietuvos komanda teturi 9 taškus ir užima priešpaskutinę, penktąją vietą.

Iki tarpusavio susitikimo šios komandos sužais po dar vieną mačą. Spalio 9-ąją lietuviai Liublianoje rungsis su Slovėnijos komanda, o anglai – namuose su estais.

Svečiai – Rytų tribūnoje

„Mes planuojame anglus įleisti per vieną įėjimą, lietuvius – per kitą. Tai čia vienas saugumo užtikrinimo sprendimų. Aišku, bus surengtas UEFA pareigūno susitikimas su policija, apsauga. Anglai nuo lietuvių tvora atskirti nebus. Mums patarė, kad pastačius užtvarą galbūt svečiai jausis įžeisti. Todėl bus gyva eilė apsaugos „Argus“ darbuotojų“, - pasakojo LFF stadiono direktorius, derinantis visus LFF rengiamų rungtynių dalyvių ir žiūrovų saugumo klausimus Vladimiras Buzmakovas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos futbolo federacija, spręsdama žiūrovų srautų klausimus, pasielgė kitaip, nei Vilniaus „Žalgiris“, kuris per tas Europos taurių turnyrų rungtynes, per kurias tikėjosi galimų neramumų, tiesiog iškeldavo lietuvius iš galinių sektorių, įskaitant ir aktyviausius bei ištikimiausius savo gerbėjus, nekreipdamas dėmesio į tai, patinka tai šiems ar ne.

Šiuo atveju svečių fanai gavo vietas rytinėje tribūnoje. Anglijos rinktinės gerbėjai bus praleidžiami per šiaurinius (apatinius) vartus, Lietuviai – pro pietinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš Anglijos į Lietuvą atvyks ir policininkai, žadantys padėti lietuvių kolegoms atpažinti galimai agresyvius svečius ir stiuartai, padėsiantys anglų aistruoliams jiems skirtuose sektoriuose.

Norinčiu daugiau nei bilietų

Nors LFF viršijo privalomas kvotas svečiams, skirstydama bilietus, Anglijos rinktinės gerbėjams 1000 bilietų aiškiai per mažai. Veikiausia, norintiems pamatyti rungtynes anglams būtų įmanoma išparduoti visas vietas stadione. Nežiūrint į tai, kad Anglijos komandai tas mačas visiškai nieko nelems.

Lietuva Anglijos rinktinės fanams – nauja šalis. Dviejų šalių rinktinės niekada nėra rungtyniavę tarpusavyje. Tad tūkstančiams anglų tai proga pabuvoti ten, kur jie dar nebuvo, ir tai didina susidomėjimą išvyka.

REKLAMA

Todėl nei Anglijos futbolo federacija, nei patys aistruoliai neslepia, kad bus pilna svečių, atvykusių su mintimi, kad Vilniuje jiems pavyks perpirkti bilietą į mačą ar kaip nors kitaip patekti į rungtynes.

Nepatekę anglų aistruoliai, turėtų okupuoti tuos senamiesčio barus, kuriuose galima pasižiūrėti futbolą.

Tą supranta ir V. Buzmakovas: „Mus perspėjo kolegos iš Anglijos. Todėl mes ir reikalausime, kad apsauga atidžiai žiūrėtų į bilietus. Anglai bus įleidžiami tik su originaliais bilietai.lt sistemos bilietais, jokių kopijų ant A4 formato lapų."

REKLAMA

Tiesa, dėl to, kad anglai galės prasmukti į šeimininkų sektorius, gali nueiti šuniui ant uodegos visi LFF saugumo planai.

„Taip, anglai galės nusipirkti bilietus iš lietuvių, galų gale dabar per internetą gali bet kas nusipirkti. Ir tokiems nieko negalėsime padaryti – kiekvienas bilietą turintis žmogus turi savo vietą ir sės į ją. Mes čia nieko negalime pakeisti. Jeigu žmonės turės bilietus, mes privalėsime pagal įleisti juos į jų vietas. Manau, kad tokių dalykų, kaip grupelės svečių, sektoriuose, skirtuose šeimininkams, mes neišvengsime“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juolab, kad bilietus per internetą ar iš perpardavinėtojų galės nusipirkti nebūtinai ir tie aistruoliai, kurių Anglijos futbolo asociacija rinktinės rungtynėse nepageidauja.

Persekioja chuliganų reputacija

Visame pasaulyje Anglijos futbolo fanai turi chuliganų reputaciją. Apie anglų „žygdarbius“ yra sukurtas ne vienas filmas, įvykių aplink futbolą dalyviai yra parašę ne vieną knygą, tiesiog sukurtas anglų futbolo fano - chuligano stereotipas.

Anglija, o ir šalys, kur Anglijos klubai ir rinktinė žaisdavo, iš tiesų turėjo rimtų problemų dėl aistruolių elgesio stadionuose ir šalia jų. Anglijos klubai dėl aistruolių išsišokimų netgi keliems metams buvo pašalinti iš Europos taurių turnyrų.

REKLAMA

Anglijai teko spręsti futbolo chuliganų problemą ne vien griežtinant įstatymus, bet ir formuojant viešąją nuomonę, kad muštynės stadione nėra nekaltas laisvalaikio leidimas, bet rimtas ir smerktinas nusikaltimas.

Bet tai buvo prieš kelis dešimtmečius. Šių laikų Anglijoje iš futbolo chuliganizmo liko tik vardas. Ir nors teigiama, kad chuliganizmas iš stadionų pasitraukė toliau – pavyzdžiui į barus mačo dieną, anglai sukelia kur mažiau problemų nei rytų ir pietų Europos futbolo fanai.

Išlikęs anglo-futbolo chuligano stereotipas dabar gerokai trukdo anglų futbolo aistruoliams. Kur benuvažiavus anglams, vietiniai futbolo chuliganai visada būna nusiteikę išbandyti jėgas, policija į anglus žiūri, kaip į potencialius riaušininkus, o pati Anglija, kurios įstatymuose už nusikaltimus ir viešosios tvarkos pažeidimus, susijusius su futbolu, bausmės yra gerokai griežtesnės, nei už tą patį, kai futbolas yra ne prie ko, atrodo serganti futbolo chuliganų paranoja.

REKLAMA

Tačiau netgi su LFF bendraujantys Anglijos futbolo asociacijos darbuotojai, atsakingi už saugumo klausimus, futbolo fanų susirėmimų tarpusavyje ar su policija Lietuvoje nesitiki.

„Anglijos pusė kalba, kad neramumų neturėtų būti. Visi tie žmonės, kurie gavo bilietus yra su identifikacinėmis kortelėmis, Anglijos rinktinės aistruolių klubų nariai, tie, kurie nėra susitepę kokiais nors nusižengimais futbole ir kuriais pasitiki Anglijos futbolo asociacija“, - kalba V. Buzmakovas.

Dauguma tų žmonių, pabrėžtinai deklaruoja draugiškumą ir stengiasi atsikratyti Anglijos rinktinės palydai iki šiol klijuojamos etiketės. Kita vertus, ir tų anglų, kurie atvyks į Lietuvą neturėdami bilieto, didžioji dauguma turėtų būti panaši į Lietuvos krepšinio rinktinės fanus – nusiteikusi išgerti kuo daugiau alaus, o ne ieškoti su kuo susimušus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir netgi pasimušti neatsisakantys Anglijos futbolo chuliganai, kurie, suprantama, irgi bandys atvykti į Vilnių, vargu ar sukels ką nors panašaus, kas vyksta per aistruolių iš kaimyninės Lenkijos vizitus. Jų pajėgumai jau nebe tokie, kaip prieš keturis dešimtmečius. O ir politinių provokacijų, kurios dažnai lydi lenkų atvykimus, iš anglų tikėtis vargu ar verta.

„Ne, policininkai nėra nusiteikę taip, kaip kaskart, - atsakė V. Buzmakovas į klausimą, ar policija traktuoja rungtynes su Anglija, kaip eilinį Lietuvos rinktinės mačą. - Jie žino, kad stadionas bus pilnas ir bendrauja su savo kolegomis iš Anglijos. Taip pat, manau, žino, kad anglų čia bus daugiau negu mes esame jiems skyrę bilietų. Kad bus ir tokių, kurie bandys nusipirkti bilietus čia vietoje. Pareigūnų bus daugiau nei visada. Juolab, kad jiems reikės dirbti ne vien stadione, o ir mieste, jei ten rinksis nepatekę į stadioną anglų fanai.“

Ingvaras Butautas, sportas.info

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų